logo
Medicina naturistă: Inul (Linum Usitatissimum)
C. MIERLUŞCĂ
1381 vizualizari
Medicina naturistă: Inul (Linum Usitatissimum)

Este o plantă erbacee a­nuală, textilă, uleioasă. Ori­ginară din regiunea medite­raneană, face parte din fam. Linaceae.

Seminţele inului conţin substanţe proteice, celuloză, substanţe minerale, uleiuri sicative, extracte seazonate etc. Uleiul poate fi folosit în ali­mentaţia omului, cu efecte asupra tubului digestiv şi con­stipaţiei. Se administrea­ză 2 linguriţe de in pe zi, una dimineaţa şi una seara, înain­te de culcare, după care se bea o cană de apă. Trata­mentul este laxativ sau chiar purgativ. Inul mai conţine vita­minele A, B, D şi E, caroten, lecitină, aminoacizi, cărămi­zile din care se construiesc proteinele.

Inul este cunoscut ca o sur­să importantă de acizi graşi Omega 3, un tip de "gră­simi bune" de care are nevoie omul. Acest lucru îl indică împo­triva bolilor cardiovascu­lare, împotriva colesterolului, în cancer, artrită, scleroză multiplă.

Mark Stengler recomandă în cazul acestor afecţiuni câte 2 linguri seminţe măci­nate pe zi, după care se va bea o cană de apă. Seminţele se mai pot administra şi în suc de fructe sau legume.

Uleiul din seminţe de in se administrează 1-2 linguri pe zi. La copii: câte o linguriţă zilnic şi dacă nu au scaune moi, doza poate fi crescută.

În caz de acnee, se reco­mandă o cură de câteva luni cu seminţe de in bine râşnite.

Inul se recomandă femeilor în caz de tulburare hormonală pentru a preveni cancerul de sân, uterin.

La bărbaţi, pentru preve­nirea afecţiunilor prostatei se recomandă cura cu semin­ţe de in, deoarece şi în acest caz este vorba despre o tul­bu­rare hormonală. S-a de­monstrat că seminţele de in au un efect digestiv bun şi previn apariţia cancerului de colon.

Pentru refacerea energiei, seminţele de in se recomandă atleţilor care fac antrena­men­te dure şi după care, de cele mai multe ori, organismul rămâne slăbit.

Seminţele de in nu se reco­mandă în caz de obstrucţie intestinală, sau poate influen­ţa absorbţia anumitor medica­mente. Se recomandă con­sul­tarea doctorului sau far­macistului. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia