logo
Medicina naturistă: Hreanul (Armoracia Rusticana)
C. MIERLUŞCĂ
696 vizualizari
Medicina naturistă: Hreanul (Armoracia Rusticana)

Este o plantă perenă care se cultivă pe toate continentele. Planta poate fi întâlnită şi Este o plantă perenă care se cultivă pe toate conti­nen­tele. Planta poate fi întâlnită şi spontan pe lângă garduri, locuri virane. Înfloreşte alb în perioada lunilor mai-iulie. Se foloseşte rădăcina în scop alimentar. Conţine uleiuri esen­ţiale, vitamina C, substanţe bacteriostatice, antiseptice. Stimulează activitatea gastri­că şi intestinală. Se foloseşte la mâncăruri, ras la carne rasol. Pulberea de hrean se foloseşte în industria conser­velor de carne.

Hreanul are acţiune diu­retică, emolientă şi expec­torantă. Are efect în afecţiuni ale căilor respiratorii. În caz de cancer la plămâni se rade un kg rădăcină de hrean pe răzătoarea mică, se ames­tecă cu un kg de miere. Se lasă la macerat 8 zile, timp în care se tot amestecă în fie­care zi. Se administrează câte o linguriţă în fiecare zi.

În caz de anemie se pre­pară un vin tonic din 30 g rădăcină rasă la un litru de vin. Se lasă la macerat 10 zile. Se strecoară şi se bea câte o jumătate de pahar de vin înainte de masă.

Extern se foloseşte sub formă de cataplasme din rădăcină rasă, care se aplică pe torace în caz de gripă, bron­şită, congestie pulmo­nară.

Pentru igiena gurii se prepară o tinctură din 20 g frunze la 100 ml alcool. Se lasă la macerat 10 zile. Se strecoară şi se foloseşte ca apă de gură în puţină apă.

- O mâna de rădăcină rasă se pune într-o cană de oţet. Se lasă o săptămână la macerat. Se agită sticla în fiecare zi. Cu soluţia respec­tivă se unge faţa cu pistrui.

- Hreanul nu se recomandă în caz de hemoroizi, dereglări de ritm cardiac.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia