Tribuna
Astra film
Gravuri pe linoleum
Gravuri pe linoleum
Piaţa Mare, Turnul Sfatului, Biserica Evanghelică din Mediaş sau Biertan, barajul de pe Argeş au fost sculptate pe linoleum şi imprimate pe hârtie. În urmă cu 30 sau 40 de ani. Acum pot fi văzute la Muzeul Naţional Brukenthal, în cadrul expoziţiei "Ferdinand Mazanek. Linogravuri".
Banalul linoleum s-a transformat în artă. A fost desenat, iar apoi sculptat cu dăltiţa. S-a aplicat cerneală şi, prin presare, desenul s-a imprimat pe hârtie. Nu e o tehnică nouă, ci una mai veche, folosită de destui artişti. Printre ei s-a numărat şi transilvăneanul Ferdinand Mazanek (1901-1980): 30 dintre cele mai reprezentative linogravuri ale sale sunt expuse în aceste zile în Cabinetul de stampe al Palatului Brukenthal. "Linogravura este o subspecie a xilogravurii (gravura pe lemn). Artiştii preferau linoleumul pentru gravuri pentru că era mult mai uşor de mânuit decât lemnul sau metalul şi era mai ieftin. Salvador Dali a lucrat linogravuri", spune Maria Ordean, curatorul expoziţiei.
Expoziţia "Ferdinand Mazanek. Linogravuri" reuneşte 30  din cele 58 de linogravuri donate muzeului în anul 2006, de către fiul artistului, Otto Adolf Mazanek. Ca tematică, expoziţia e diversă, aşa că Sibiul istoric se conturează prin Turnul Sfatului, Piaţa Mare, Podul Minciunilor,  bisericile fortificate transilvane sunt reprezentate de construcţiile din Cristian, Mediaş, Sighişoara, Iacobeni. Nu lipsesc peisajele industriale, caracteristice artei deceniilor şase şi şapte din secolul XX.
Ferdinand Mazanek s-a născut la Braşov, în 1901, dar a trăit la Sibiu, aproape toată viaţa. A expus la Sibiu şi în alte oraşe româneşti, dar şi la Praga, Riga, Budapesta şi Leipzig. (M. S.)comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia