Tribuna
Astra film
Floarea de ochi (Euphrasia officinalis)
C. MIERLUŞCĂ
975 vizualizari
Floarea de ochi (Euphrasia officinalis)

Face parte din familia Scrophula-riaceae. Este o plantă erbacee, anuală, originară din Europa. Florile sunt de culoare albă sau palid liliachie. Au în mijloc o pată de culoare închisă, asemă­nă­toare unui ochi. Înfloreşte în perioada iunie-septembrie. Fructul este o capsulă elip­soidală. Părţile aeriene conţin substanţe amare, ulei gras, tanin, aucubină, săruri mi­nerale. Planta are proprietăţi antiinflamatorii, fiind folosită la conjunctivită, dar şi la alte tipuri de afecţiuni inflamatorii. Extractul din planta floarea de ochi, numită şi Silur, este folo­sit de 200 de ani pentru trata­rea infecţiilor oculare. În car­tea Scientific Validation of Herbal Medicine, doctorul Mowrey afirmă: Majoritatea cazurilor implică iritaţie şi/sau ochi inflamaţi în care usturimea şi iritaţia considerabile sunt asociate cu secreţii de con­sis­tenţe diferite sau conjunc­tivite. Planta poate ajuta la ameliorarea altor simptome adesea asociate inflamării ochi­lor, ca de exemplu curge­rea nasului, durerile de ochi şi strănutul.

Cercetătorii au constatat că tratamentul cu această plantă înlătură sensibilitatea la lumină şi calmează inflamaţia cronică şi acută a ochilor. Se poate face o spălare a ochilor sau se pot pune comprese. Pentru a obţine rezultate eficiente, planta trebuie să fie uscată. Nu se va supradoza, deoare­ce produce usturimi. Pentru ameliorarea conjunctivitei, se va bea ceai, preparat sub formă de infuzie.

Planta este folosită în ho­meo­patie pentru tratamentul afecţiunilor ochilor, ochi obo­siţi, tuse, răceală, reumatism şi gută.

Planta se recoltează în perioada iunie-septembrie, când se află în floare. Se taie de la bază. Se usucă în poduri cu tablă, în strat subţire. Se întoarce la 2-3 zile. Se păstrează în pungi de hârtie.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia