logo
FITS
"Dacă nu-ţi hrăneşti armata proprie, o vei hrăni pe a adversarului"
N. I. DOBRA
738 vizualizari

Nu mai ştiu cine a zis aşa - poate Napoleon - dar  are dreptate. Una dintre marile tâmpenii făcute de Ion Iliescu şi gaşca lui a fost desfiin­ţarea serviciului  militar obli­gatoriu. Nu doi ani, nu un an şi jumătate cum era în '89, dar 8-10 luni trebuiau men­ţinute pentru toţi tinerii ma­jori. Decât să-i laşi să umble creanga dacă nu şi-au luat bacalaureatul sau n-au intrat Ia o facultate  să le dai şi ajutor de şomaj, nu mai bine îi iei la oaste şi-i înveţi ce-i ordinea şi disciplina? Fran­cezii îşi cântă imnul: "La ar­me, cetăţeni, formaţi bata­lioanele/Să mergem, să mergem, ca nimeni de alt sânge/Să nu poftească a călca pământul nostru!"

* Rămânând în zona franceză, scriitorul Henry de Mon­­t­herlant a zis o vorbă şugu­beaţă: "A publica o carte au­tobiografică este ca şi cum ai vorbi la masă de faţă cu servitorii".

* Un ins pe nume Louis de Causans, 44 de ani, conte după acte, cere statului francez, prin justiţie, o despăgubire de  351 mi­lioane de euro, fiindcă acesta l-a prejudiciat, el trebuind să fie în locul lui Albert, principe de Monaco, adică moştenitorul de drept al tronului... Nu-i prost cine cere, e bou cine dă. Statul francez nu le dă tuturor ur­maşilor regilor şi împăraţilor nimic (şi sunt o sumedenie), în schimb, noi, rupţi în cur, îi hrănim pe toţi nehaliţii de Hohenzollern, între care am strecurat şi un "principe" moldovean, Radu (58 ani)... măritat cu Margareta (69 ani), născută în Elveţia. Guten Appetit!"

* "Adevărul e că o prietenă femeie este la fel de rară precum dragostea ade­vărată". Dacă ziceam eu, nu mă credeaţi, dar a spus-o o doamnă, Elena Ferrante. Există invidie şi între bărbaţi, mai rar, dar între femei este cu putere de lege şi-atunci o prietenie sinceră este ex­clusă.

* Apropo, l-am întrebat pe un amic ce înseamnă pentru el un prieten? Mi-a răspuns fără să ezite: "Un om care dacă-i cer o sumă de bani împrumut, mi-o dă fără să mă întrebe pentru ce-mi trebuie şi când i-o dau înapoi". E un criteriu destul de plauzibil.

* Câteva denu­miri de străzi bucureştene dinainte de Al Doilea Război Mondial: Fariseului, Bătrâ­nilor, Fetei, Israelită, Mătura­rilor, Locotenentului, Discor­diei, Morfeu, Tunsului, Rino­cerului, Gândacilor... La câte mahalale avea Bucureştiul, denumirile erau numai bune.

* Am mai auzit una: Cristian Ghinea măsoară cultura cu... kilogramul. " O plimbare prin faţa Universităţii înseamnă o întâlnire cu kilograme de cultură (...)"

* De la Platon citire: demagogia este cea care distruge democraţia, mai devreme sau mai târziu. Ştiţi ce-i un demagog? Conform lui Henry Louis Men­cken, jurnalist american "de­magogul este cel care pre­dică doctrine despre care ştie că nu sunt adevărate, celor pe care îi ştie că sunt idioţi". Cred că nu greşeşte.

* Am aflat care este cel mai poluant mijloc de transport. Avionul, iar conform statisti­cienilor, dezvoltarea aviaţiei civile  are nevoie de peste 600.000 de noi piloţi până în anul  2036. Poate că se va găsi vreun geniu care să inventeze avionul care să zboare cu baterii electrice sau razele solare, că altfel e de rău. 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia