logo
Cu cărţile pe faţă
C. N. PICĂ
1306 vizualizari
Cu cărţile pe faţă

Am mai descoperit un poet sibian adevărat: Dumitru Cristănuş, care scrie cu seni­nătate despre cimitir, morţi, morminte şi alte alea: "Moar­tea mea nu are ureche mu­zicală/vă mărturisesc pe as­cuns/odată mort am invitat-o/la un concert de greieri/în biserica de iarbă a inimii mele/nimeni nu mi-a spus/că nu e în interesul veşniciei/să invit moartea/la o ase­menea simfonie/În biserica de iarbă". Frumos!

* Nu ra­reori mă întreb, ca omul: dacă tot retrocedăm saşilor, ungurilor, evreilor, turcilor, grecilor şi altor lifte ce-a fost al lor cândva demult, de ce nu le retrocedăm românilor ce-a fost al lor nu demult: patrimoniul UTC-ului, al BTT-ului, al Sindicatelor, al PCR-ului (staţiuni de odihnă şi tra­tament, baze sportive, hote­luri şi restaurante etc.) Iar cei care şi le-au însuşit, să fie duşi cu propriile limuzine să sape la ocnă şi în mine, să construiască şosele, auto­străzi, căi ferate etc. Prea ne-am obişnuit să ne furăm propria căciulă.

* Am aflat cu bucurie că toate şcolile din judeţ au fost dotate cu Inter­net. M-aş fi bucurat mai tare să constat că au internate, gratuite, pentru copiii de la ţară care vor să înveţe mai mult decât să scrie şi să ci­tească. La ce foloseşte Inter­netul unor semianalfabeţi?

* Nu mă mir că 7.000 de si­bieni au buletinele de iden­titate expirate şi nu se duc să-şi facă altele. Cu biro­cra­ţia de astăzi, mai bine tră­ieşti în... ilegalitate!

* Apropo, ştiţi că în 2019 Sibiul va fi "Regiune gastronomică eu­ropeană" Ştiţi ce trebuie mai întâi făcut? "O consultare pentru Proiectul de hotărâre privind aprobarea ghidului pentru accesarea finanţă­ri­lor ne­ram­bursabile din fon­duri publice pentru progra­me, proiecte şi acţiuni desti­nate dezvoltării comunităţii locale". Aţi înţeles despre ce-i vorba: consultare, apro­ba­re, accesare, finanţare, pro­grame, proiecte, acţiuni... Ţi se face pielea găinii.

* Ana F. a găsit în zona magazinului Dumbrava din Sibiu două cer­tificate de naştere pierdu­te de Ioan Cristea (n. 1965, Copşa Mică), respectiv Nico­leta-Maria Opriş (n.1978, Sibiu). Informaţii la telefon 0744/17.88.06.

* Am primit de la colaboratorul nostru sta­­tornic Nicolae Mihu volu­mul de epigrame "Popas la borna 80" (Editura Salgo, Sibiu, 2017). Mulţumesc. Voi reveni. Gazeta de Moşna din decembrie 2017 este, ca de obicei, interesantă, chiar şi pentru cei care nu-s de-ai locului, care mai află ce se întâmplă prin comunele judeţului. Primarul Eugen Roba ne îndeamnă "Să fim mai buni!", ceea ce vom încerca. De remarcat atenţia pe care, în comună, li se acordă cadrelor didactice "de ieri şi de azi". Un exem­plu demn de urmat şi în Sibiu!

* Rămânând în zonă, în sfârşit, s-a aprobat Ordi­nul de începere a lucrărilor de înregistrare sistematică (întabulare cadastrală gra­tuită) a terenurilor în extra­vilan pentru moşneni. Aviz fiilor satului.

* Cu oarece în­târ­ziere, le urez tuturor Ionilor, cititori ai acestei rubrici, să fie sănătoşi la trup şi la spirit!

 

comentarii
13 comentarii

in cimitir,cam pe la morga / erau 5 morti, cu mine sase /ascultam cantece de orga / si mai faceam si parastase/ era cam stramt cosciugul cel de aur / caci,da ! eram cinci morti,cu mine sase / noi imparteam cosciugul cu-n balaur / ce tot rodea din ale noastre oase / iar fiara cea flamanda si atroce/ cu dinti de fier, cu nas fosforescent/ mereu se zvarcolea pe noi ,feroce / si-n ochi avea sclipire de dement/ dar ne-am pornit ( cinci morti ,cu mine sase )/ sa-i facem fiarei capetele rase / s-a clatinat cosciugul cel de aur / ( cu dintzii la-m ucis noi pe balaur...
rappaport comissiona_prepurgel
10.01.2018 09:25
cosciugul cel mare, de zinc aurit / scrasneste sinistru pe-al criptei granit / maretz, capacul galben se misca incet / lasand sa se vada un vested buchet / lasand sa se vada lintzoliul ciudat / din care rasare un os descarnat /linistea-i deplina...dar in cavou / acel zgomot ( un scrasnet) se-aude din nou. / luptele din umbra sant totdeauna dure / cand mortii isi disputa vertebre si femure...
Macapagal Tombalbaye
10.01.2018 09:42
Era o noapte neagra in stravechiul cimitir. Era o noapte neagra ca o bufnitza vopsita in negru si tacuta ca aceiasi bufnitza dupa impuscare.Nici un zgomot nu tulbura tzinutul fantomelor ( in afara de cateva bubuituri ingrozitoare, lipsite de orice importantza.) Totul era in nemiscare, totul parea incremenit pe vecie ( sau in cel mai rau caz, pana a doua zi dimineatza.)
Mortzii dormeau. Unii erau calmi,altzii inexistentzi. Cei mai multzi citeau la lumina fulgerelor brosuri de combatere a superstitziilor.
Si iata ca in acest cimitir sinistru ,simpatic, inspaimantator si agreabil a avut loc cu mult timp in urma o intamplare terifianta ,care a zguduit din temelii 14 cripte din 26 posibile si un catafalc violet.Da, aici avut loc o crima oribila , cu ilustratzii de desenatorul nostru special.Ce fel de crima ? Ce fel de ilustratzii ? Avetzi rabdare. Nu-mi intrerupetzi firul naratziunii...( COSCIUGUL DE ZIRCONIU, roman de groaza si mister...) Va urma...
Macapagal Tombalbaye
10.01.2018 12:52
in cavoul mare,spatzios / noua cadavre erau pe jos / al zecelea era destul de viu / si canta taraganat, ca un chefliu / Oblaidi-oblaida hai la mort / sa-l punem sa faca sport
rappaport comissiona_prepurgel
10.01.2018 13:40
O umbra se strecoara pe Aleea 5 si ajunge la pozitzia 11 . Este Misterioasa Creatura... Jocul de noroc al cristalelor infipte in untul topit al gesturilor sale echivoce presara pulberea de aur a pupilelor sale pe evaporarea clorhidratului esterului dietil-amino etanolic al acidului difenil hidroxi-acetic. Pare un vis pictat in acuarela pe-o perla ...Dar iata ca Misterioasa Creatura se indreapta spre cavoul familiei Petreanu... Ce se va intampla oare ?
Se pune desigur,intrebarea ( pe o voce tunatoare,sau daca vreti ,pe un ton sec ) CINE erau d-l si d-na Petreanu ?
Daca d-l Petreanu fusese pictor de batalii si de peisaje cu gaste, in schimb, d-na Petreanu fusese de parere ca acorda un timp exagerat acestei ocupatzii...
D-l Petreanu murise in mod neasteptat,in tip ce verifica cu un chibrit daca a mai ramas vopsea in butoiul de tabla. Mai ramasese, si inca pe baza de nitro.
Dupa decesul sotzului ei, d-na Petreanu mai trai inca 43 de ani si apoi se stinse si ea , fiind calcata de o carutza cu moloz langa Caracal. Aceasta era trista biografie a familiei... ( va urma )
Macapagal Tombalbaye
10.01.2018 14:12
Misterioasa Creatura poarta opinci din piele de varan, vopsite-n verde persistent si cusute cu sparga. Cioareci oranj de doc. Chimir din coaja de tei. Laibar indigo-carmin, de stamba.Palarie de pipirig, cravata din hartie gudronata, monoclu.Plus un evantai din foaie verde de dai n-ai,ia nu da sa vezi cum ai ( ! )
Ajunge la cavoul familiei Petreanu. Lespedea grea si dura ,din carbonat de amoniu, se ridica incet,incet. De fapt, misteriasa Creatura vrea sa-l asasineze pe defunctul domn Petreanu ( ! ) In acest scop, ea este inarmata cu o conceptie corespunzatoare despre natura si societate ( si cu alte arme albe)...( COSCIUGUL DE ZIRCONIU )... va urma...
Macapagal Tombalbaye
10.01.2018 15:24
Lui "Macapagal Tombalbaye" care-i totunul cu "rappaport comissiona_prepurgel" nu i-ar strica sa citeasca volumul de versuri pe care-l prezinta Dobra, mai-naite de a cita copios din tertze texte, asa, ca sa se afle-n treaba! Sau el doar se-agita ca sa arate ce interesant e Dobra?
Mick
10.01.2018 16:52
Eu citez copios din propriile texte. Le-am compus in liceu, in 1969,cu unele modificari ulterioare. Cu referire la cimitirul sibian ,acolo se petrece actiunea . Prin comparatie ,volumul prezentat de NID pare destul de lesinat...
pt.mick,bibli-ostracizantul
10.01.2018 17:11
Fratilor, sunteti morbizi cu totii? Ce v-a apucat??? Haideti maine la Casa Frieda sa va treaca lingoarea!
un om de bine
10.01.2018 18:46
Mick, ce naiba, de leacuri iar ai uitat? Chiar vrei sa ajungi la injectii in cap? Doar stii ca tu nu detii asa ceva ...
@Mick
11.01.2018 01:52
Cand actiunea se petrece la cimitir, daca nu esti putin macabru, atunci esti mort ( ca scriitor)...
11.01.2018 13:01
Dragutzule rappaport comissiona_prepurgel unul si acelasi cu Macapagal Tombalbaye si cu anonimul care si-a dat seama cu mintea cea de pe urma ca: "Cand actiunea se petrece la cimitir, daca nu esti putin macabru, atunci esti mort ( ca scriitor)...", pot sa-i transmit complimentele mele de cititor pentru ca e poet inca din vremea liceului, in 1969 de cand tot face modificari la propriile textoide. Felicitari pentru mintea cea de pe urma, cum ziceam, e mort de-a binelea (ca scriitor). Dar desfiintzeaza poetzi cum e Dumitru Cristanus. N-am auzit de niciun poet cu numele rappaport comissiona_prepurgel si nici de unul care sa semneze pe undeva Macapagal Tombalbaye. Ar mai ramane anonimul... Cat despre injectziile cu seringa in cap, se vede ca l-au durut tare, de se crede din 1969 poet pana azi (suntem in 2018). Multa sanatate ! Daca un mort mai are ce face cu ea...
Mick
11.01.2018 23:02
Mick e mic, ca un puric. Nu ma voi cobori la nivelul unui mick atat de mic.
pt.mick
12.01.2018 13:47
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia