logo
Citite, auzite: "Nimic nu mai este ca înainte? Toate sunt la fel"
N. I. DOBRA
1230 vizualizari
Citite, auzite:

A treia zi după abdicarea lui Mihai, Patriarhia trimitea următoarele comunicări către toate eparhiile şi parohiile ortodoxe din ţară: "În urma abdicării re­gelui Mihai şi până la dispoziţiunile definitive ale Sf. Sinod, la toate formulele de pomenire a capului Statului, în rugăciuni şi ectenii, se vor folosi cuvintele "Înaltul Prezidium al Republicii Populare Române", iar Ministerul Cultelor le dictează: "La troparul" Mântuieşte, Doamne, poporul tău" se va folosi formula veche "biruinţă binecredincioşilor creştini" (Scânteia, 2 I 1948). Patriarh era Nicodim Munteanu (n.1864-m. 27 II 1948), ur­mat de Justinian Marina. Ca şi Armata, Biserica e cu noi!

* Ioan Stanomir a încercat într-o carte să scrie istoria revoluţiei din 1917 din Rusia, o  intenţie de lăudat, dar greu de realizat în aiureala evenimentelor de acum 100 de ani, tot aşa cum nu ştiu cine ar reuşi să descâlcească iţele "revoluţiei" de la noi din 1989, fiindcă fiecare a trăit-o altfel. Mai limpezi mi se par căr­ţile despre revoluţia franceză din 1789, care s-a lăsat cu vărsare de mult sânge...albastru.

*  Aţi auzit de "marele scriitor paraguayan Augusto Roa Bastos"? Recunosc că eu am trăit cu impresia că în Paraguay nu se nasc decât colonei, care dau lovituri de stat! (Dar ignoranţa mea e mult mai vastă). Pe ecranele din Franţa rulează filmul "Borg/McEnroe", regizat de Janus Metz Pedersen. Subiectul: finala de la Wimbledon din 1980 dintre cei doi, insistând asupra culiselor acesteia, ştiindu-se că erau doi mari tenismeni diametral opuşi, Borg, rece, rezervat, exact, adevărată "maşină de război", McEnroe,un fel de Ilie Năstase american, vulcanic, pus pe şotii, necruţător cu arbitrii. Cei mai vechi poate îşi amintesc ce meci a fost câştigat de suedez: 1-6,7-5, 6-3, 6-7, 8-6. Regizorul i-a îndrumat pe actori mai mult spre intimitatea tenismenilor decât spre meciul propriu-zis. Poate ajunge şi la noi peste câţiva ani!

*  Căsătoriţi la 20 noiembrie 1947, Elisabeta a Il-a a Marii Britanii şi prinţul Phi­lip au sărbătorit 70 de ani de căsnicie. Ce plictiseală!  În fiecare an, în Franţa, 203 000 de persoane, majoritatea femei între 18 şi 75 de ani, se plâng că au fost victime ale agresiunilor sexuale. Pentru un viol, procesul durează, în medie, şase ani şi jumătate, iar pentru agre­siune sexuală, circa doi ani, datorită dificultăţilor de strângere a probelor. Parcă justiţia noastră este mai expeditivă în aceste cauze. Ca să nu mai spun că destule "violate"cad la pace cu violatorii...iertându-i.

* Ci­tesc discursurile lui Donald Trump şi mă conving tot mai mult că, de la John F. Kennedy încoace Statele Unite au avut preşedinţi tot mai tolomaci, iar politicienii noştri cred în ei precum ciobanul în bâtă.

* Scriitorul Corneliu Şerban zice că "nimic nu mai este ca înainte? Toate sunt la fel". Ba, aş spune că e tot mai rău dacă mă uit în jur, nu doar la noi...

 

comentarii
1 comentarii

In ianuarie 1948 a aparut in tiraj de massa o brosura cu actul abdicare al MS Regelui.De asemeni, in timpul deportarilor in Baragan din 1951 a aparut brosura... LUPTA IMPOTRIVA FASCISTILOR TITOISTI, O SARCINA A OAMENILOR CINSTITI DIN INTREAGA LUME.
13.02.2018 15:49
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia