logo
Citite, auzite: Cum să trăieşti mult şi bine?
N. I. DOBRA
1051 vizualizari
Citite, auzite: Cum să trăieşti mult şi bine?

Ne spune filozoful englez, Laureat al Premiului Nobel pentru literatură, Bertrand Russell (1872-1970): "Trebuie să ne alegem cu mare grijă strămoşii". Pe cât am putut,
m-am ferit de filozofi din două motive: pentru că mă obosesc ca să-i înţeleg şi fiindcă mă plictisesc. Eu am altă filozofie de viaţă, împrumutată de la un amic ungur: "Muncat bine, dormit bine, dimineaţă sculat mort!" n Şi, încă ceva: orice locuinţă ai avea, chiar coteţ, patul trebuie să fie sfânt, în el petreci cele mai frumoase momente, somnul şi sexul. Winston Churchill avea un principiu pe care nu şi l-a încălcat nici când Londra era bombardată de nemţi: "Trebuie să dormiţi între masa de prânz şi cină. Să nu credeţi că veţi munci mai puţin dacă dormiţi în cursul zilei. Asta e o idee neroadă, susţinută de oameni fără imaginaţie". Vorba din bătrâni: "Fie sasul cât de mic, după masă doarme-un pic". n Mă întreba un neamţ autentic (sunt tot mai puţini necorciţi): "Mă, voi când aveţi de gând să terminaţi cu "restitutio in integrum"? Eu trăiesc în fosta RDG şi am încheiat de mult cu asta". Am rânjit: "La noi se va încheia când nu va mai rămâne nimic din această ţară a românilor, c-aşa suntem noi, darnici, ospitalieri şi cretini". (Eram în vacanţa de vară la bunicii din Păuca şi ţin minte că a venit Eleonora, ceva neam, din America. Ne uitam la ea ca la un extraterestru - prin anii 50 - era invitată peste tot şi tratată cu ce aveau ţăranii mai bun prin gospodărie. O ascultam cu gura căscată când ne spunea că "la ei" ciorapii şi pantofii stricaţi se aruncă, nu mai coase, nu mai pingeleşte nimeni, cămăşile sunt din nailon, se spală şi nu mai trebuie apretate, călcate etc. Mult mai târziu mi-am dat seama cât de înapoiaţi suntem şi, din păcate, am rămas. În anii 70, în centrul Sibiului fiinţau încă ateliere în care erau remaiaţi ciorapii doamnelor...) n Ca simplu observator neutru, bag de seamă că, treptat, Partidul Social Democrat din România devine un fel de SC "PSD & fiii" SRL. Nu-i de râs. Vă spun eu când să râdeţi (Am un prieten care se crede mare povestitor de bancuri, vechi, fireşte şi pe care-l rog să ne spună când e de râs...) n Valeriu Nicolae (Ciolan) e pe-o vorbă cu mine: "Nu sunt prea mulţi politicieni români care să fi reuşit să facă ceva remarcabil pentru societate dincolo de averile lor şi ale familiilor lor. Remarcabil este numărul îngrozitor de mare al politicienilor români strâns legaţi de structurile comuniste de putere în mod direct". În vreme ce eu doar bănuiesc, el ştie. n Apropo de politicieni, nu înţeleg de ce se screm să aloce 2 la sută din PIB pentru înzestrarea arma­ tei? Avioane, rachete, cami­ oane, tancuri...Bani aruncaţi la canal, în loc să fie daţi educaţiei şi sănătăţii. Noi, în ambele războaie mondiale am fost ciuca bătăilor şi ne-am băgat sub pulpana celor puternici. Eu aş urma exemplul ţărilor precum Andorra, Costa Rica, Haiti, Liechtenstein, Islanda etc., care ştiu că n-are rost să se înarmeze fiindcă, la o adică, tot trebuie să apeleze la ajutorul marilor puteri. Am impresia că noi avem armată doar pentru a justifica sutele de generali făcuţi după '89.

 

comentarii
7 comentarii

Sexul,neaparat in pat ? Se poate si in picioare ,avantajul fiind accesarea celebrului punct G .
666 ( in latina, sex sex sex )
22.09.2017 12:48
Parafrazandu-l pe Mark Twain, am putea zice ca sexul e un futai cu studii superioare.
rappaport comissiona_prepurgel
22.09.2017 12:52
mancat bine, baut bine,etc ( banc din anii 1957-1959)
22.09.2017 13:02
Se zice ca atunci cand vrei sa razi, scuipi in palma si ridici mana sus (sa vedem daca stie cineva care-i spilul ).
Diosdado Macapagal
22.09.2017 18:14
Buna ziua!
Domnule N.I. Dobra incep sa inteleg de ce nu se poate construi prea curand metroul in municipiul Sibiu! Pentru ca s-ar lovi de nivelul de cultura si inteligenta al unora dintre comentatorii articolelor dumneavoastra! Sa auzim numai de bine!
GRIGORE MANEA
23.09.2017 11:33
Ca sa traiesti mult si bine, ne arata Nani dobra, te angajezi la Tibuna, iei si pensi si salariu de colaborari. Te doare-n basca de toata lumea. Nu-i misto?
Mick
24.09.2017 21:25
Dle Mick, grija mare pt. ca iar veti fi nominalizat la categoria ologofreni , cum ni s-a mai intamplat saptamana trecuta...
gogu
24.09.2017 22:08
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia