logo
Citite, auzite: "Copacul îi face umbră chiar şi celui care-l taie"
N. I. DOBRA
706 vizualizari
Citite, auzite:

De aceea, filozoful din Antichitate ne sfătuieşte: "Fii binevoitor cu oaspetele, chiar dacă acesta îţi este duş­man". Uşor de zis, imposibil de făcut! * Nu-i poveste: un ins pus pe şotii a trimis editurilor din Franţa un fragment de 50 de pagini din romanul "Palatul" de Claude Simon, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1985, semnând cu alt nume. La nouă dintre edituri au respins textul, nerecunos­când adevăratul autor sau pur şi simplu necitind pagi­nile unui "debutant"! (Eu l-am păcălit pe Fănuş Neagu să-mi publice câteva schiţe în revista Luceafărul semnând cu un nume feminin şi înso­ţindu-le de scrisori parfuma­te!). * Aud că bavarezii ar vrea să obţină autonomie în cadrul Germaniei şi, după ei, poate, se vor lua şi alte regiuni. Păi, cum să nu-l re­grete unii pe HitIer, în timpul căruia deviza era: "Ein Folk, ein Reich, ein Führer" ("Un popor, un imperiu, un condu­cător"). Cam aşa a încercat şi Ceauşescu să facă, nu­mai că românii nu-s...nemţi. * Valeriu Nicolae o numeşte pe Gabriela Vrânceanu Firea Pandele "o goarnă tv cu expe­rienţă zero în administraţia pu­blică". Are dreptate, doar că asemenea ei sunt mai toţi politicienii noştri. (Mai sunt câteva galiţe la Antena 3 şi România tv, pe care nu m-aş mira să le văd în Par­lament ori în guvern, gen Lia Olguţa Vasilescu ori codo­ba­tura aia de-a fost şefa Lo­teriei Române, Liliana Gher­vasuc-Mincă). Dumnezeu nu ne bate cu bâta! * În 1990, când aproape toţi românii se bucurau că a fost împuşcat Ceauşescu şi devenim o democraţie "adevărată", tata, care era trecut de 80 de ani, mi-a spus numai mie: "O să vă iasă democraţia pe nas. Eu am trăit-o între cele două războaie şi numai Carol şi An­tonescu au putut face or­dine. Politicienii bat apa-n piuă şi nu-şi văd decât de interesele lor". Bineînţeles că l-am contrazis, ca prostul, dar acum îi dau dreptate în fiecare zi. Păcat că nu mă mai aude. * Mulţi îl laudă pe Churchill, între altele, pentru că a creat statul Israel. Inte­resându-mă domeniul, cred că, mai degrabă, înfiinţarea acestui stat a fost un eşec, dovadă conflictele iscate în zonă din 1948 încoace. Evreii sunt un popor adaptabil şi, cu unele excepţii, trăiau bine în ţările în care se stabiliseră în lumea-ntreagă. * Revista "Time" din Marea Britanie, de un secol desemnează "0mul anului". Primul număr din 1928 l-a avut pe copertă pe aviatorul american Charles Lindbergh, care, în 1927 e­fec­tuase singur primul zbor transatlantic neîntrerupt. Ca orice clasament, şi acesta este subiectiv şi vă spun de ce: în 1938, "Omul anului" a fost desemnat...Adolf HitIer. (La noi, pe cine aţi alege o­mul anului 2017?). * 0 vorbă înţeleaptă din bătrâni zice: dacă ziua v-aţi certat cu soţul/soţia, până seara musai să vă împăcaţi, să nu vă culcaţi supăraţi. Da, dar pentru asta trebuie să fie de acord amân­doi. E valabilă şi la căsătorie: dacă e nevoie de acordul ambilor, de ce la divorţ este suficientă dorinţa unuia?

comentarii
4 comentarii

Fanus Neagu spunea odata...PIATA CHIBRIT ( din Bucuresti ) seamana cu un dovleac spart in capul unui musafir nepoftit...
09.01.2018 14:12
Premiul literar Nobel se da de obicei pe criterii politice. Totusi, dupa ce am citit din Herta Muller am ajuns la concluzia ca-si merita malaiul...Combate bine.
lucien bolyai
09.01.2018 14:18
Republica Baveria cu capitala la Monaco ! Tare.
lucien bolyai
09.01.2018 14:21
Adolf n-a reusit decat sa reduca suprafata Germaniei de la 600.000 la 360.000 kmp.
Macapagal Tombalbaye
09.01.2018 14:24
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia