Tribuna
Agenda vieţii spirituale
Gh. DOBRIN
775 vizualizari
Agenda vieţii spirituale

Suntem în săptămâna a 6-a după Sf. Paşti. Pericopa evanghelică a săptămânii (In 9,1-38), ne prezintă una din cele mai mari minuni pe care le-a făcut Iisus. Este vorba despre vindecarea unui orb din naştere. Această minune a provocat o dispută extraordinară în popor, întrucât acest orb era foarte cunoscut în Ierusalim, el cerşind mai ales la templu. Un orb din naştere este vindecat intr-un mod cu totul neobişnuit. Iisus scuipă în ţărână şi face tină cu care unge ochii celui orb, după care îl trimite la izvorul Siloamului spre a se spăla, şi astfel acesta si-a câştigat simţul şi organul vederii. A trata ochii de anumite afecţiuni le mai ţine şi medicilor, dar a face ochi noi -şi încă din aşa material- acest lucru îl putea face numai Cel ce l-a zidit pe Adam din ţărână. Numai El, Fiul lui Dumnezeu putea reface acum natura umană decăzută şi infirmă datorită păcatului.
Ucenicii îl întreabă pe Iisus: "cine a păcătuit, acesta sau părinţii lui, de s-a născut orb?" Iudeii fac o anchetă legată de această minune. Şi pentru că minunea a avut loc sâmbăta, zi sensibilă pentru iudei, ancheta este sortită eşecului. Ei aveau lege, şi după legea lor, adevărul trebuia "nimicit". Căutau să-L silească pe Dumnezeu să se supună formalismului lor ridicol, hotărând ei, oamenii, când îi este îngăduit lui Dumnezeu "să lucreze" şi când să se odihnească. Tragicul situaţiei este însă altul. Orbul din naştere este vindecat integral, adică pe lângă vederea fizică, capătă şi vederea spirituală, respectiv credinţa. El recunoaşte astfel în Iisus un om al lui Dumnezeu, căci numai Dumnezeu putea face o asemenea minune. Pe când fariseilor şi celorlalţi conducători religioşi ai poporului evreu, li se întunecă ochii de invidie şi mânie împotriva orbului vindecat şi a lui Iisus. Un duh rău îi ţinea ca să nu recunoască pe  Iisus ca Dumnezeu şi să se lumineze şi ochii sufletelor lor. ca să se împlinească ceea ce s-a scris:"Spre judecată am venit în lumea acesta, ca cei care nu văd să vadă, iar cei care văd să fie orbi" (In 9,39).
Această minune ne încredinţează încă o dată că pe lângă vederea trupească, există şi o vedere sufletească, spirituală, a vieţii, cu ajutorul căreia îl putem cunoaşte sau vedea pe Dumnezeu. Unii îl văd pe Dumnezeu pretutindeni în natură, în fiecare copac, floare, rază de soare etc. Cei orbi spiritual nu Îl văd nicăieri.
Fiindcă atunci când nu ştii cine este Dumnezeul tău, când nu ştii cum să Îi slujeşti şi când nu ştii ce vrea El de la tine, nu ştii nimic. Iar această neştiinţă este boala ta supremă, numită orbire sufletească.
Dumnezeu nu ţi-a dat ochii ca să-i pironeşti pe ecrane la tot felul de lucruri ruşinoase, iar seara să ai iadul în sufletul tău. Ci ochii i-a creat Dumnezeu pentru a privi spre cer, pentru cele mari şi înalte.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Enescu

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia