logo
Ziua Culturii Naţionale, marcată printr-o expoziţie de pictură dedicată lui Octavian Smigelschi, la Sibiu
Liuba STARII
1171 vizualizari
Ziua Culturii Naţionale, marcată printr-o expoziţie de pictură dedicată lui Octavian Smigelschi, la Sibiu
Cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Asociaţia Culturală "Pictor Octavian Smigelschi" din Sibiu, sprijinită de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Biblioteca Judeţeană ASTRA şi de Muzeul Naţional "Brukenthal", a organizat, luni, 15 ianuarie, o expoziţie, numită sugestiv ”Transilvania şi pictura naţională.Octavian Smigelschi 1866-1912”, care a adus în prim-plan realizări cu teme româneşti ale artistului sibian.

Evenimentul a fost deschis de Alexandru Constantin Chituţă, preşedintele Asociaţiei Culturale, care a adresat publicului sibian  un mesaj: "Ziua Culturii Naţionale la Sibiu, se serbează prin diferite evenimente. Avem o plăcere deosebită să ne aflăm în această sală minunată a Bibliotecii Astra şi să realizăm o expoziţie în care puteţi să urmăriţi pictura românească, pur  identitară, pur naţională. Astfel, sunt o mulţime de portrete de ţărani, o mulţime de serii de evenimente din viaţa satului sau din viaţa bisericii". Artistul sibian Octavian Smigelschi a abordat cu succes, în scurta sa viaţă, o serie de tehnici artistice: acuarela, tempera, uleiul, pastelul, cărbunele, fresca, cimentul colorat şi mozaicul în pastă de sticlă – invenţii brevetate. Prin aceste lucrări, Smigelschi a afirmat simbioza perfectă dintre spiritualitate şi naţionalitate sau suflet românesc.
Dimensiunea naţională – românească a creaţiei pictorului, ce face parte din tema expoziţiei, reiese chiar din cuvintele sale: ”Spiritul românesc se exprimă prin tot ce provine de la dânsul, prin limbă, literatură, moravuri; însă multe calităţi ale lui se exprimă foarte caracteristic prin exteriorul său. Românul este graţios şi uşor în mişcările sale; armonie în forme şi în culorile portului său; iară când este urât şi grotesc, niciodată nu este greoi”.
În cadrul expoziţiei au fost prezentate trei volume dedicate artistului, în culorile tricolorului, roşu, galben şi albastru, respectiv un volum de pictură grafică, un alt volum de pictură religioasă şi al treilea volum de pictură de şevalet. O parte de volume vor fi distribuite şi o altă parte vor fi puse la vânzare.
Expoziţia a fost vizitată şi de Hans Erich Tischler, consulul Germaniei la Sibiu, care a apreciat lucrările şi contribuţia artistului în dezvoltarea artei naţionale.

 

comentarii
1 comentarii

Bravo mulțumim pentru eveniment
Mihai
16.01.2018 00:26
Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia