logo
Ziua Baronului Samuel von Brukenthal, sărbătorită de sute de oameni la Palat
Liuba STARII
887 vizualizari
Ziua Baronului Samuel von Brukenthal, sărbătorită de sute de oameni la Palat
Porțile Palatului ”Brukenthal” s-au deschis joi, 26 iulie, pentru sute de sibieni și turiști care, de ziua baronului, au avut acces gratuit în muzeu. Cu toții au devenit musafiri ai baronului Samuel von Brukenthal și ai baronesei Sophia von Brukenthal și au avut ocazia sã-l felicite personal pe celebrul personaj al Sibiului.

Odatã ce pãșești pra­gul muzeului, începi sã cãlãtorești în timp, în secolul XVIII. Se simte aer aristocratic și ochii se bucurã de atmosfera renascentistã fla­man­dã, germanã, austriacã, italianã, spaniolã și fran­cezã, a barocului și rococo-ului. Oaspeții din țarã și din strãinãtate sunt în așteptarea eroi­lor principali.

Baronul și baronesa apar în curtea Palatului. Îmbrãcați în costume de galã, ei se plimbã pe aleile muzeului. În fața lor apare un rând kilo­metric, toți vor sã facã mãcar o pozã alãturi de cuplul legendar al Sibiu­lui. În aceastã zi, familia Brukenthal e generoasã și oferã tuturor prãji­turele și acces gratuit în galeriile de artã.

Celestina Albișor și Dorel Popa, angajați ai Muzeului ”Brukenthal”, sunt cei care au dat viațã celor douã personaje îndrãgite ale Sibiului. În pauze scurte, între poze și conversații cu vizita­torii, ei au mãrturisit cã „se simt extraordinar în rolul cuplului și sunt în­cân­tați de posibilitatea aceasta”.

Dupã ce au primit oas­peții la Palat, cei care i-au întruchipat pe baro­nul Samuel von Bru­kenthal și pe soția sa, Sophia, s-au plimbat pe strãzile Nicolae Bãlces­cu, Tribunei, Mitropoliei, în Piața Huet, pe Podul Minciunilor, în Piața Mi­cã, lângã Turnul Sfatului și în Piața Mare.

”Este o inițiativã deo­se­bitã. În fiecare an, în data de 26 iulie, se face aceasta sãrbãtoare fru­moasã în memoria ba­ro­nului Brukenthal. Am fost de mai multe ori aici, cunosc muzeul foarte bine, dar de fiecare datã îl admir”, a spus Mirela, vizitatorul muzeului.

”Fiind sibieni cunoaș­tem foarte bine muzeul. Astãzi, am venit cu ne­poata noastrã ca sã-i aratãm acest loc frumos de care ne mândrim”, a povestit Angela, un alt vizitator.

“Am venit de la Alba Iu­lia ca sã vizitãm Sibiul. Întâmplãtor am ajuns la mu­zeu. Totul este fru­mos aici. Îmi place at­mosfera creatã de actorii costu­­ma­ți. E o inițiativã exce­lentã”, a mãrturisit Dorina.

“Am absolvit Facul­tatea de Arte din Bucu­rești, suntem pasionați de arhitecturã și design.  Astãzi, am ajuns la Sibiu ca sã explorãm orașul și am aflat despre accesul gratuit la acest muzeu. Nu am vrut sã pierdem aceastã ocazie”, au spus George și Ioana.


comentarii
1 comentarii

Nu-l mai ridicati in slavi pe Bruckenthal, ca tot ce a facut a facut pentru Imperiul Habsburgic si pentru sasi. Nimic pentru romani. Ba dimpotriva! Asuprire, omoruri, abuzuri! Era guvernatorul Transilvaniei când a fost reprimata crunt rascoala lui Horea, Closca si Crisan si au fost martirizati conducatorii ei. De asemenea, mai sunt multe fapte antiromanesti (punctuale) ale baronului (ex.: i-a scos la munca cu biciul pe iobagii romani din Sebesu in ziua de Rusalii; a obligat satul Ocna sa cedeze sasilor din Slimnic sute de hectare de pamant arabil). Un Iohannis al Evului Mediu.
B.Utoru
27.07.2018 08:28
Din aceeasi categorie
sevis

Garanta

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia