Tribuna
Vioara lui Enescu închide stagiunea Filarmonicii din Sibiu
Alexandra CHEŞCU
1135 vizualizari
Vioara lui Enescu închide stagiunea Filarmonicii din Sibiu

"Catedrala", după cum este supranumită vioara lui George Enescu, se va afla astăzi, 13 iunie la Sala Thalia din Sibiu, pentru a închide, împreună cu violonistul Gabriel Croitoru, stagiunea de concerte 2012-2013 a Filarmo­nicii de Stat Sibiu. Vioara Guar­nieri care i-a aparţinut compo­zitorului şi muzicianului George Enescu va unge sufletul sibie­nilor împreună cu orchestra Filar­monicii de Stat Sibiu, condusă de dirijorul sibian Gabriel Bebe­şe­lea, recent nomi­nalizat la Gala Premiilor Operelor Naţionale, pen­tru “Cel mai bun dirijor”. Prin­tre lucrările ce vor prinde viaţă în această seară, de la ora 19, se numără “Simfonia spaniolă pen­tru vioară şi or­chestră” de E. Lalo şi “Simfonia 1” de George Enes­cu.

O stagiune cu 15.000 de spectatori

Aproximativ 15.000 de specta­tori au trecut în ultimele nouă luni pragul Filarmonicii sibiene şi s-au bucurat, în această stagiune, de 33 de concerte simfonice şi 8 recitaluri camerale. Muzicienii sibieni promit să încheie această stagiune într-un mod grandios, alături de "Catedrala" lui Enescu, a solistului Gabriel Croitoru şi a tânărului dirijor Gabriel Bebe­şelea. Absolvent al Liceului de Artă Sibiu, Gabriel Bebeşelea este licenţiat al Academiei de Muzică „Gh. Dima” Cluj-Napoca (la clasa maestrului Petre Sbâr­cea) şi masterand al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti (la clasa maestrului Horia An­drees­cu). De la debutul dirijoral (februarie 2006) la pupitrul Sibiu Youth Orchestra, a mai dirijat Filarmonica de Stat Sibiu, Orchestrele Academiei de Muzică „Gh. Dima”, Orchestra de Ca­meră Liutaria, Orchestra Naţio­nală de Tineret, Orchestrele Radio, orchestre ale filarmonicilor sau teatrelor de operă din ţară ş.a. Din 2009 este dirijor asistent al cursului internaţional de or­ches­tră din cadrul Academiei Icon Arts, iar în noiembrie 2010 a câştigat Premiul I la Concursul Interna­ţional de Dirijat Jeu­nesses Musi­cales (Bucureşti). Între februarie-iulie 2011 obţine o bursă de asistenţă la una din cele mai mari orchestre din lume, Royal Concertgebouw Orchestra din Amsterdam şi din septembrie 2011 este prim-diri­jor al Operei Naţionale Române Iaşi.

"Vrăjitorul" coardelor

La rândul său, violonistul Ga­briel Croitoru este unul dintre cei mai valoroşi muzicieni români, participant la consolidarea renu­melui internaţional al artei interpretative româneşti, s-a format sub îndrumarea prestigioşilor profesori Mihai Constantinescu, Modest Iftinchi şi Ştefan Gheor­ghiu, absolvind Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. De-a lungul timpului activitatea sa interpretativă a fost recom­pen­sată cu numeroase premii la cele mai prestigioase concur­suri in­ter­naţionale, printre care: Premiul I la Concursul „Henry Wieniawsky” (Lublin, 1979), Premiul special al juriului la Concursurile „Fritz Kreisler” (Viena, 1983) şi „Jacques Thibaud” (Paris, 1984), Premiul III la Concursul „Niccolo Paga­nini” (Genova, 1985), Pre­miul II la Concursul „Tibor Varga” (Sion, 1985), Premiul II la Con­cursul „Zino Francescatti” (Aix en Provence, 1987) şi Premiul I la Con­cursul „Pablo Sarasate” (Pam­­plona, 1991). Gabriel Croitoru a apărut ca solist în mai mult de 1000 de concerte publice, atât în Asia, cât şi în Europa, în com­pania unor orchestre impor­tante din întreaga lume. În 1998, vio­lonistul a câştigat Concursul pentru atribuirea dreptului de folosinţă asupra viorii Stradiva- rius, a lui Ion Voicu, iar în 2008, a câştigat dreptul de folo­sinţă asupra viorii Guarneri (con­struită în 1730 şi supra­numită „Cate­drala”, datorită sunetului său), care a aparţinut lui George Enes­cu - vioară pe care cântă şi în acest moment.




comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA