logo
"Transilvania. Izvoare de geografie istorică. Judeţul Sibiu" – un atlas document lansat la Biblioteca ASTRA
Dumitru CHISELIŢĂ
2502 vizualizari
Un excurs prin istoria geografică a localităţilor din judeţul Sibiu, cuprins în aproximativ 400 de pagini ale atlasului "Transilvania. Izvoare de geografie istorică. Judeţul Sibiu". Aşa poate fi definită noua apariţie publicistică lansată de Direcţia Judeţeană de Cultură Sibiu, prin directorul acesteia, Dan Nanu, vineri, în Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA.

Lucrarea este rezultatul a cinci ani de muncă de documentare sistematică de la cercetare a documentelor de arhivă, la traducere, identificare a toponimelor şi chiar a unei munci de restaurare grafică pentru ca orice persoană interesată de istoria şi geografia judeţului să găsească aici informaţiile necesare. Mai ales că, aşa cum a spus Dan Nanu, directorul DJC Sibiu, hărţile localităţilor menţionate în atlas, şi aici cu referire directă la ridicarea topografică militară iosefină din 1775, se suprapun exact actualelor zone legale de protecţie din punct de vedere al patrimoniului istoric.

Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA a fost arhiplină, aici dându-şi întâlnire autorităţi publice locale şi judeţene, reprezentanţi ai instituţiilor de cultură, ai vieţii politice, ai cultelor religioase, primari şi viceprimari din localităţile de pe raza judeţului Sibiu şi foarte mulţi iubitori de istorie locală.

Evenimentul a debutat cu un scurt concert de muzică religioasă, susţinut de grupul vocal „Teofania”, cuvântul introductiv fiind rostit de Silviu Borş, directorul BJ ASTRA. A urmat prezentarea, în detaliu, a atlasului, susţinută de Dan Nanu, care a subliniat atât importanţa unei asemenea lucrări de anvergură, atât din punct de vedere istoric cât şi administrativ-actual. O descriere a volumului de muncă ce a dat naştere atlasului "Transilvania. Izvoare de geografie istorică. Judeţul Sibiu", a fost făcută de Nicolae Pepene, directorul Muzeului de Istorie din Braşov şi co-editor al lucrării, care a mai colaborat cu Dan Nanu şi în alte proiecte publicistice. El a precizat că, în acest moment, volumul e prezent şi la Târgul de Carte de la Leipzig. O prezentare a istoricului împărţirii teritoriale a judeţului Sibiu a fost făcută de Ovidiu Calborean, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură Sibiu.
Despre importanţa atlasului "Transilvania. Izvoare de geografie istorică. Judeţul Sibiu" au mai vorbit IPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului şi Arhiepiscop al Sibiului şi Hans Klein, preşedintele FDGR Sibiu.  
Volumul, editat de Dan Nanu, Nicolae Pepene şi Bogdan - Florin Popovici, a apărut la Editura Suvenir. Traducerile în limba germană au fost realizate de Adriana Ghibu, Kurt Klemens, Wolfgang Hermann, Fink Werner şi Paul Părăian, iar în limba latină de către Dan Smarandache.


 
comentarii
2 comentarii

Felicitari !
Viorel Cordos Muzeul " Loja Chitarelor "
24.03.2017 22:52
EXC
marius
25.03.2017 14:59
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia