Tribuna
Astra film
Transalpina își continuă drumul, acum la Chișinău
Transalpina își continuă drumul, acum la Chișinău

În cadrul Festivalului Internațional de Film Documentar CRONOGRAF, la Muzeul Național de Istorie din Chișinău, în 26 Mai, de la ora 13:00, va fi proiectat documentarul: Transalpina – Drumul regilor, în regia lui Dumitru Budrala.

Transalpina este șoseaua care ajunge la cea mai mare altitudine din România, legând în mod impresionant, dar și spiritual Transilvania de Ţara Românească. Acest drum al transhumanței care străbate locuri pline de mituri și legende, precum vechea cetate dacică de la Arcina, peștera Polovragi și cetățile de la Căpâlna și Tilișca, a ajuns nu numai un obiectiv turistic important, dar și un reper cultural. 

În același timp, Transalpina este un drum simbolic, încărcat cu credința în zeul dacilor, Zalmoxis, cu convingerea că aici au pășit cândva uriași, și că au avut loc întâmplări care au dat numele munților și văilor de astăzi.

Într-o transpunere cinematografică sublimă, regizorul spune poveștile pe care le ascund râurile, iezerele, crestele munților, văile și peșterile, trecând dincolo de fapte și date istorice, evocând schimbarea neînduplecată a vremurilor, păstrându-se totodată spiritul locului.

Transalpina-Drumul regilor este o călătorie în spațiu și timp precum un zbor al păsării-suflet.

Filmul a avut de fiecare dată proiecții care s-au bucurat de un public numeros și entuziast.

 

Festivalul CRONOGRAF este la ora actuală unicul festival internațional de film documentar din Republica Moldova, fiind organizat anual la Chişinău, începând cu anul 2001. Ajuns la cea de-a XV-a editiție, festivalul și-a câștigat deja reputaţia internaţională, aici fiind vizionate unele dintre cele mai valoroase filme documentare din Europa.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia