logo
Sinagoga din Sibiu şi-a deschis porţile de ”Ziua europeană a culturii evreieşti”
Adrian POPESCU
1093 vizualizari
Sinagoga din Sibiu şi-a deschis porţile de ”Ziua europeană a culturii evreieşti”
În mod excepţional, Sinagoga din Sibiu a putut fi vizitată duminică de orice doritor/turist sau localnic. Prin acest gest, comunitatea iudaică din Sibiu a dorit să puncteze ”Ziua europeană a culturii evreieşti”. De facto, această zi a fost un eveniment sărbătorit anual în mai multe ţări.

Scopul demersului este acela de a organiza activităţi legate de cultura evreiască şi de a le expune /a prezenta publicului moştenirea culturală şi istorică a poporului evreu. Activităţile sunt coordonate de Asociaţia europeană pentru conservarea şi promovarea culturii evreieşti (AEPJ), Consiliul European al Comunităţilor Evreieşti, B'nai B'rith al Europei şi Reţeaua de vecinătăţi evreieşti din Spania . Această iniţiativă este luată cu convingerea că o mai mare conştientizare a culturii, tradiţiei şi vieţii diferitelor comunităţi care trăiesc în aceeaşi ţară sau oraş îi ajută pe oameni să se cunoască reciproc şi să consolideze comunicarea şi dialogul între culturi.

Despre istoricul acestui eveniment am putea spune ... doar că a fost iniţiat în 1996 de B'nai B'rith de la Strasbourg, în departamentul francez Bas-Rhin, în colaborare cu Agenţia locală pentru dezvoltarea turismului. În viziunea iniţiatorului obiectivul principal al zilei a fost nu numai acela de a permite accesul în sinagogi ci şi de a găsi resurse pentru restaurarea unor edificii abandonate, care au o valoare arhitecturală şi istorică deosebită. În anul când a fost lansată iniţiativa proiectul viza mai multe temple precum cele din: Wolfisheim, Westhoffen, Pfaffenhoffen, Struth Diemeringen Ingwiller sau Mackenheim care necesitau restaurare. În acel context a fost stabilit un parteneriat între B'nai B'rith şi celelalte organizaţii implicate în prezent în organizarea evenimentelor de astăzi.

Duminică, la Sibiu, am asistat la un program care a fost în armonie cu alte organizaţii iudaice – membre ale Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, precum şi cu alte organizaţii din ţări europene, unde au fost organizate expoziţii, concerte, dezbateri, conferinţe şi excursii. În cadrul ghidajelor sau prezentărilor au fost abordate subiecte diferite precum: cartierele evreieşti, coexistenţa culturilor, au fost organizate expoziţii de sculptură, pictură, gravură, mini-concerte de muzică evreiască dar şi expoziţii cu obiecte de cult iudaic. În Sibiu, vizitatorii templului au fost întâmpinaţi de domnul ing. Otto Deutsch, preşedintele comunităţii evreieşti. Domnia sa a prezentat un scurt istoric despre comunitatea evreiască din judeţ şi câteva apariţii editoriale: cărţi, reviste şi ziare, în care curioşii au posibilitatea de a afla mai multe despre comunitatea iudaică sibiană, din regiune, din România şi nu numai. Ghidajul în interiorul templului a fost oferit -cu generozitate- de cercetătorul Nadia Badrus, care a activat şi la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu, un prolific publicist, autor al unor interesante articole şi volume. Cum doamna Nadia Badrus şi-a aniversat ziua de naştere -chiar în această zi- a primit un frumos buchet de flori de la prieteni. Evenimentul de la Sibiu îl putem înscrie printre ţelurile lansate de B'nai B'rith în 1996 –referitoare şi la prezervarea valorilor culturale- mai ales că recent, aici în Sibiu, în urma unui parteneriat cu Centrul ASTRA pentru Patrimoniu, Departamentul de Conservare-Restaurare, specialiştii acestui muzeu au refăcut broaştele porţii din fier forjat, poartă situată la intrarea în curtea templului sibian. În acelaşi context, trebuie să precizăm că tot în această lună, mai precis în data de 22 septembrie a.c., Sinagoga din Sibiu va fi gazda lucrărilor simpozionului internaþional ”Arborele Vieţii – Arborele Cunoaşterii”, acţiune lansată de mai mulţi parteneri /actanţi locali, cu susţinerea generoasă a Primăriei şi Consiliului Local Sibiu, dar şi cu implicarea comunităţii evreieşti sibiene. 
comentarii
3 comentarii

Parca evreii tineau sambata sarbatoare, de Sabbath, nu duminica, taman cand merg crestinii la biserica... Sa fie o "intamplare ecumenica"?
Mick
05.09.2017 09:09
79.115.195.184
mick tu chiar esti mic... in gandire
lafayette
11.09.2017 22:24
82.76.247.48
CUM V-am dus pe Mos Craciun inapoi
În sfârșit, fericirea mea este restaurată de o vrăjitoare numită OGAGA ​​KUNTA.
Eu sunt Debra mai. Vreau fiecare pe acest site sau forum să
alăturați-mi mulțumesc lui OGAGA ​​KUNTA pentru ceea ce a făcut pentru mine și pentru copiii mei. am fost
căsătorit cu soțul meu timp de 5 ani și am trăit fericit împreună
pentru acești ani până când a călătorit în Brazilia pentru o călătorie de afaceri unde
el sa întâlnit cu această prostituată care l-a enervat să mă urăsc pe mine și pe copii și
o iubesc numai pe ea. când soțul meu sa întors din călătorie nu a fost
jocul este rolul soțului meu și a devenit un străin. A călătorit
Brazilia în fiecare lună. Am fost atât de confuz și căutam o cale
du-l înapoi. O zi fidelă pe care o navighez pe computerul meu am văzut-o
mărturie despre acest preot voodoo OGAGA ​​kUNTA. Mărturia
a subliniat magia sa puternică și binele pe care îl poate face. Conform
post-le vindeca CANCERUL, HIV / SIDA, ATINGEREA EXTREMATIEI DE EXTREME SI FETE
BANI. Am fost surprins și m-am întrebat: "De ce lumea nu știe
despre acest preot voodoo ", dar am fost disperat, așa că am încercat
la contactat prin informațiile de contact pe care le-am văzut pe post.
(ogagakunta@gmail.com). El a răspuns când l-am contactat, i
i-a explicat suferința mea și ma asigurat că o voi găsi
consolare cu ajutorul magiei sale puternice. I-am dat în față
începe munca și o săptămână mai târziu soțul meu a sosit din Brazilia și cu umilință
a venit la mine cerând iertare. Am rămas fără cuvinte pentru o clipă
înainte să-i dau un sărut. Oricine este interesat să contacteze acest lucru
voodoo priest, vă rog, nu lăsați frica sau îndoiala să vă oprească. contactați-l
prin intermediul: ogagakunta@gmail.com sau pe ceapă +2348069032895
May Debra
24.09.2017 01:41
197.210.227.27
Din aceeasi categorie
Fabrica de lactate Sevis

Vacanta Eurotrip
Fundatia APT
Auchan aduce inovatia si distractia
Licitatie publica