logo
Sibienii au ieşit în centrul oraşului ca să tragă un semnal de alarmă cu privire la violenţa domestică
Andra MARINESCU
936 vizualizari
Sibienii au ieşit în centrul oraşului ca să tragă un semnal de alarmă cu privire la violenţa domestică
Peste 30 de voluntari ai Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen din Sibiu au ieşit, joi, pe strada Nicolae Bălcescu, să tragă un semnal de alarmă cu privire la creşterea violenţei asupra femeilor. Mesajul lor a fost "până când va fi pace pentru fiecare femeie". Acestora li s-au alăturat zeci de trecători, care şi-au scris şi ei gândurile pe panourile ALEG. Evenimentul a marcat Ziua Păcii şi a cuprins şi un lanţ uman, sub forma semnului păcii, la intrarea pe strada Bălcescu.

Şi-au luat pelerinele şi au ieşit să arate că sunt alături de femeile supuse violenţei. Asta au făcut cei aproximativ 30 de voluntari sibieni care au participat la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Egalităţii de Gen, organizat de Asociaţia ALEG. "Vrem să tragem un semnal de alarmă asupra violenţei care afectează copiii şi femeile atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război. Organizaţia are activităţi legate de violenţa domestică.  Vorbim atât de femeile refugiate din cauza conflictelor armate, cât şi de femeile care trebuie să îşi caute un refugiu plecând din propria locuinţă, pentru că nu sunt în siguranţă", a spus Camelia Proca, directorul Asociaţiei pentru Libertate şi Egalitate de Gen.
Voluntarii au scris mesaje şi au atras atenţia trecătorilor, care s-au alăturat şi şi-au aşternut pe hârtie soluţiile pentru a face pace în lume: "pot să donez", "pot să ajut" şi "pot să pun femeile unele în legătură cu altele".
Pe strada Bălcescu s-a aflat şi o mini-expoziţie, în cadrul căreia erau prezentate diferite statistici. De pildă, aflăm că în fosta Iugoslavie mai mult de 20.000 femei au fost violate de armata sârbă, multe dintre ele fiind ulterior ucise, sau că în zonele de conflict fetele au un risc de 2,5 mai mare decât băieţii de a fi private de educaţie.
"Ideea siluetelor roşii reprezintă martorele tăcute, acele victime ale violenţei  care nu apar în ştiri, la TV. Ele sunt parte dintr-o statistică foarte tristă", a mai spus Camelia Proca.

Festivalul continuă

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Egalităţii de Gen continuă vineri şi sâmbătă. Azi, 22 septembrie, la Colegiul Naţional "Octavian Goga" va avea loc prima proiecţie în România a celui mai cunoscut film din fostul spaţiu iu­ goslav care abordează tematica abuzului sexual, "Ţi-am spus că am fost abuzată?". Eve­ ni­ mentul se adresează profesorilor şi consi­ lierilor şcolari şi o va avea invitată pe fonda­ toarea Centrului pentru Trauma In­ ces­ tului din Belgrad, Dusica Popadic. Sâmbătă, 23 sep­ tem­ ­ brie, la Teatrul pentru Copii şi Tineret "Gong" au loc caravana şi concursul "In a Rela­ tionship/  În relaţie". Tinerii care au desfă­ şurat o cercetare naţională despre violenţa în relaţiile adolescenţilor vor prezenta la ce concluzii au ajuns, iar liceenii sibieni vor avea ocazia să câştige premii dacă dovedesc că ştiu cum se previne violenţa.Tot sâmbătă, de la ora 16.30 la Teatrul "Gong", are loc spectacolul de teatru-forum „Cheful la caba­ nă”, unde spec­ tatorii vin cu soluţii la conflicte şi decid finalul piesei.
Festivalul Egalităţii de Gen este un proiect finanţat de Consiliul Local Sibiu şi Primăria Municipiului Sibiu, prin Agenda Comunităţii. Acesta este un eveniment care îi încurajează, din 2004, pe tineri să recunoască stereo­ tipurile care conduc la violenţă şi discriminare de gen.

comentarii
1 comentarii

Un semnal de alarma cu privire la violentza staislamista si nordcoreeana, nu e voie de la Tata Soros?
Mick
24.09.2017 21:18
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia