Tribuna
Scufundările - un hobby nou la Sibiu
Scufundările - un hobby nou la Sibiu
Aţi visat vreodată să înotaţi alături de delfini sau chiar de rechini? V-ar plăcea să vă plimbaţi pe lângă barierele de corali din Marea Roşie sau pe lângă epave? Toate acestea par de domeniul documentarelor prezentate pe Discovery sau National Geographic. Ei bine, oricare dintre noi poate face aceste lucruri, fiind vorba în fond despre scufundări. Practicate intens în ţări cu ieşire la mare ce oferă spectacole subacvatice deosebite, scufundările au devenit o pasiune şi pentru mulţi români. Nu vorbim despre un hobby foarte costisitor, costurile fiind rezonabile.
La Sibiu supremaţia e deţinută deocamdată de schi, sporturi şi distracţii de altitudine, dar, se pare că există şi amatori de aventuri subacvatice, oameni care vor să înveţe câte ceva despre cum se fac scufundările.

La 40 de metri adâncime

Clubul de scufundări Nautilus, prezent în mai multe oraşe din ţară (Oradea, Arad, Timişoara, Cluj) va organiza în curând şi la Sibiu cursuri de scufundări, intenţia fiind aceea ca Sibiul să devină un centru regional pentru judeţele Alba, Mureş, Vâlcea şi Braşov. Clubul funcţionează de cinci ani şi a brevetat aproximativ 500 de cursanţi. Care este adâncimea la care te poţi scufunda după absolvirea acestor cursuri? Prima etapă este obţinerea brevetului Open Water care permite scufundări la adâncimi de până la 18 metri. Se parcurg patru şedinţe teoretice a câte trei ore, după care urmează cursurile practice în bazin, patru şedinţe a câte o oră. Examenul se va susţine în apă deschisă. Următoarea etapă, Advanced Open Water, permite scufundări la adâncimi de până la patruzeci de metri. După această etapă încep specializările mai complicate. Călin Moga, instructorul care se va ocupa de cursanţii din Sibiu spune că "Scufundările reprezintă o pasiune comparabilă cu schiul, dar sunt mult mai ieftine. Ne-am propus să dezvoltăm acest sport şi la Sibiu, iar pentru asta vom organiza câteva demonstraţii gratuite, la care îi aşteptăm pe cei interesaţi. Dacă unii dintre ei vor considera că doresc să aprofundeze scufundările, să încerce senzaţiile şi în apă deschisă, îi aşteptăm la cursuri, acestea urmând să se ţină lunar la Sibiu". Pentru mai multe detalii, cei interesaţi pot accesa www.scufundare.ro, pot suna la telefon 0743128886 sau pot adresa întrebări pe adresa calinscufundare@gmail.com.

Printre corali, rechini şi epave

Cele mai bune şi accesibile destinaţii pentru scufundări sunt Egipt şi Croaţia, dar există şi variante exotice precum Thailanda sau Mexic. Instructorul Călin Moga spune că la excursiile de şapte nopţi în Egipt, în sistem all inclusive, se organizează un program de cinci zile de scufundări care include două (la cerere trei) scufundări pe zi, masa şi băuturile răcoritoare pe parcursul zilei, iaht închiriat exclusiv pentru grup, excursii în zone propice pentru aventuri subacvatice. Tot programul costă 170 - 180 de euro. "Adunând această sumă cu - să zicem - 500 de euro cât ar costa excursia în Egipt cu transport, taxe de aeroport, cazare, servicii all inclusive, obţinem un preţ total de 680 de euro, în care sunt incluse şi minim zece scufundări. Foarte important, iahtul închiriat doar pentru grup ne poate duce în locuri mai puţin accesibile, care oferă nişte peisaje de vis. Închipuiţi-vă cu e să înoţi printre peşti, corali, în jurul epavelor. Cred că este o distracţie la un preţ mai mult decât rezonabil", spune Călin Moga. Cei care doresc să se intereseze de astfel de pachete, pot obţine mai multe informaţii la Agenţia Mirage Travel situată pe Şoseaua Alba Iulia nr.6 (lângă Complexul Comercial) - tel. 0369.442960, partener al Clubului de scufundări Nautilus în acest program.






comentarii
7 comentarii

Unde se scufunda oamenii "la Sibiu", in Cibin?!
ce titlu idiot!
30.04.2010 07:16
răspuns

pentru primul

nu
scufundaciu
30.04.2010 10:38
Pentru scufundaciu,esti obsedat de politica frate,mai relaxeaza-te!!!!
Vestile aduse de acest articol sunt foarte bune, bine ca se "intrevede" o posibiliate noua de relaxare.
ali
30.04.2010 10:52
din care parte a Sibiului sunt pozele cu scafandrii? Sopa sau lacul Dumbrava?
pozele
30.04.2010 11:26
Veşti minunate!
Ar fi frumos să existe şi la Sibiu un DELFINARIU!...
minunat
30.04.2010 12:43
ne scufundam in gropi si inotam cu cainii vagabonzi :)
dorel
30.04.2010 14:36
Poate se mai satura romanii de "all inclusive" si mai trec si la ceva sanatos. Respect agentia sus numita,au profesinalismul in sange, "cum se spune", dar vrem si ALTCEVA!!!!
COSTE
30.04.2010 23:08
Din aceeasi categorie
adi eco

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA