logo
Reunificarea Germaniei sărbătorită, cu decenţă şi eleganţă, la Sibiu
Adrian POPESCU
1705 vizualizari
Reunificarea Germaniei sărbătorită, cu decenţă şi eleganţă, la Sibiu
Cu aproape trei decenii în urmă, reunificarea Germaniei dincolo de marcarea unei întregiri teritoriale ctitorite de Willy Brandt şi Helmut Kohl, a adus cu sine noi raporturi de integrare europeană. De la reunificarea Germaniei încoace asistăm atât la valuri de democraţie cât şi la noi situaţii globale precum: conflicte geopolitice, terorism, migraţie, sărăcie, schimbări climatice etc.

 

În acest context internaţional, Excelenţa Sa, Hans Erich Tischler, în noua misiune consulară, derulată pe raza a nouă judeţe din centrul României, în cadrul recepţiei oferite la Hotelul Hilton, a susţinut un expozeu interesant, pornind de la evaluarea unor pagini de arhivă istorică până la pagini ne­scrise, dar în care urmează să fie aşternute priorităţile Germaniei - în contextul agendei europene 2030, an ce reprezintă o piatră de hotar, o misiune şi o promisiune atât pentru europeni cât şi pentru comunitatea mondială. Din acest discurs de nivel diplomatic, am identificat şi unele aspecte care ţin de candidatura Germaniei pentru un mandat în Consiliul de Securitate în 2019/2020, în cadrul preconizatei Adunări Generale din iunie 2018, când termenii cheie vor fi "pace, justiţie, parteneriat şi inovare”.

Dar iată câteva pasaje focus din acest cadru informativ-di­plomatic:

  • ”Acum marcăm Unificarea Germa­niei, într-un şirag de aniversări. Mă refer la cei 500 de ani de reformă protestantă, la cei 50 de ani de relaţii diplomatice dintre Ger­mania şi România, dar şi la momentul sem­nării tratatului de prietenie în urmă cu 25 de ani. Tot în urmă cu 25 de ani a fost inaugurat ca­nalul Rin-Dunăre, a cărui construcţie a durat 32 de ani. Am continua cu marcarea celor 10 ani de când România este membru UE (…). Dacă privim retrospectiv constatăm că nu mai există conflict între Est şi Vest şi că veniturile generale au crescut datorită comerţului”, a precizat Excelenţa Sa în prima parte a discursului, moment urmat de prezentarea dinamicii relaţiei dintre Germania şi Româ­nia, pe fundalul vizitelor oficiale pe care preşe­dintele României, Klaus Iohannis, le-a între­prins în ultima perioadă în Germania, printre care şi recenta vizită de la Berlin.

Excelenţa Sa a mai ţinut să amintească despre inves­tiţiile mediului de afaceri german în cercetare şi în dezvoltare spunând:

  • ”În cadrul compa­niilor germane lucrează mulţi români. Nici­odată până acum nu au învăţat atâţi tineri români limba germană - în peste 1000 de şcoli din ţară. Niciodată nu au fost atâţi studenţi români în Germania”.

Am mai reţinut şi acele date referitoare la implicarea preşedinţilor celor două ţări partenere în prezervarea patrimoniului bisericilor fortificate din Transilvania. ”Minoritatea germană ră­mâne o punte importantă pentru dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale. Germania este cel mai important partener economic al României (…) Volumul comercial a înregistrat în 2016 o cifră impresionantă de afaceri anume de 26 miliarde de euro. Potenţialul este departe de a-şi fi atins limitele, compa­niile germane găsind în România condiţii cadru din ce în ce mai bune. Există intenţia de a introduce, tot în România, sistemul de pregătire dual, un cadru propice pentru noi locuri de muncă dar şi pentru producerea de mărfuri la nivelul solicitat de pieţele glo­bale” specifica diplomatul german, ţinând să sublinieze că cele două ţări au de gestionat cu responsabilitate câteva subiecte fragile ”terorismul internaţional, imigraţia ilegală, schimburile climatice globale şi concurenţa internaţională (...) pentru care trebuie să avem produse inovatoare şi competitive”.

În a doua parte a intervenţiei Excelenţei Sale, consulul Hans Erich Tischler s-a referit la schimbările politice din Germania de Est, la cadrul şi formulele aplicate pentru imple­mentarea unei reforme reale, menită a des­chide orizonturile unei dezvoltări echilibrate şi unitare în Germania, aspecte bazate pe structura unei democraţii funcţionale dar şi pe asumarea istoriei Germaniei. Toate ar­gumentele au vizat strategia Germaniei cu şi în parteneriat cu ţările membre UE , implicit cu România.


 


comentarii
2 comentarii

Inspirational... Pe cand vom sarbatori noi si Reunificarea Romaniei, pana la Nistru, Bugeac, Hotin si Cernauti? Sarbatorim in cinstea altora ceea ce nu ne-am invrednicit sa infaptuim in cinstea poporului roman!
Stefan
04.10.2017 14:38
Aprob!
Stefan
06.10.2017 11:41
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia