logo
Răspundem cititorilor: O poveste cu vecini şi o... scară
Răspundem cititorilor: O poveste cu vecini şi o... scară
Am primit, via Poşta Română, o scrisoare de la un vechi cititor al nostru, Adolf Ziegler, domiciliat pe str. Laminorului nr. 28 din Sibiu, care ne semnalează o problemă. El ne spune că:

„În urmă cu 3 săptămâni, ginerele unui vecin, fără nici un motiv, ne-a tăiat scara de la pod.  Curtea e comună,  şi scara e lipită de casă, de când e construită. Nu am avut nicio discuţie, nici nu o să am, am spus şi organelor de poliţie. Singura pretenţie e să-mi pună scara la loc, din metal, cu bară de protecţie” (...) Vă rugăm foarte mult să fim ajutaţi să i se pună în vedere vecinului meu care se crede stăpân întrucât suntem singuri (...) să i se pună în vedere să monteze scara cum a fost şi termenul de cinci zile. (...) Sunt sigur că aveţi un cuvânt de spus, e ceva corect să fie obligat de organele în drept să repare ce a făcut. Altă pretenţie nu am”

Mulţumim domnului Ziegler pentru scrisoarea trimisă, avem toată simpatia şi compasiunea atât pentru vârsta sa, cât şi pentru situaţia sa de sănătate.

Conform Codului Civil, scara de care pomeniţi face parte din ceea ce se numeşte „proprietate comună”. Astfel, la art. 636, se prevede că „Fiecare coproprietar are dreptul de a folosi bunul comun în măsura în care nu schimbă destinaţia şi nu aduce atingere drepturilor celorlalţi coproprietari” (al. 1) şi că, „Cel care, împotriva voinţei celorlalţi proprietari, exercită în mod exclusiv folosinţa bunului comun poate fi obligat la despăgubiri”
La fel, art. 647 din acelaşi cod civil prevede că Art. 647 „Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi (sl.ns). Art. 6549, al. B, defineşte scara dv de la pod ca făcând parte din părţile comune ale coproprietăţii forţate, alături de fundaţia clădirii, curtea interioară, structura, structura de rezistenţă, pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune, acoperişul, terasele, scările şi casa scărilor, holurile, pivniţele şi subsolurile necompartimentate, rezervoarele de apă, centralele termice proprii şi ascensoarele.

Art. 653 din Codul Civil, care se referă la exercitarea dreptului de folosinţă a proprietăţii comune, prevede că „Fiecare coproprietar poate folosi, în condiţiile acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii”.

Sper că legislaţia este clară pe tema aceasta. Deci, dacă scara de la pod din curtea imobilului de pe str. Laminorului nr. 28 din Sibiu se încadrează în prevederile legale privind proprietatea comună, atunci, cel care a desfiinţat scara fără acordul celorlalţi coproprietari, ar trebui, ori pe cale amiabilă, ori pe cale juridică, să o repună la loc. Cu scuzele de rigoare, noi, ca jurnalişti, nu putem pune în vedere nimănui să facă una sau alta în incinta unei proprietăţi care NU este publică, ci proprietate privată sau comună. Nu suntem nici poliţie, nici justiţie. Doar putem semnala situaţia şi cam atât, restul depinzând ori de înţelegerea amiabilă, ori de justiţie, în cazul în care se va ajunge la aşa ceva. (D.C.)

comentarii
1 comentarii

Castigi in timpul liber la calculator, autentic si eficient. Oferta limitata pentru cinci mii de persoane extrem de serioase. Castiguri de cel putin patru mii de dolari pe an. Oferim contract de rezolutie globala. Varsta minima 18 ani. Solicitati detalii mai multe la adresa de email: cristianproject210@gmail.com
LUCRU LA DOMICILIU!
18.07.2017 13:13
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia