logo
Podul de Piatră de peste Cibin, între frumos şi abandonat
Dumitru CHISELIŢĂ
2036 vizualizari
Podul de Piatră de peste Cibin, între frumos şi abandonat

Nu cred să existe sibian care să nu ştie de podul care face legătura, peste Cibin, între strada Cibinului şi Râului/Gladiolelor. I se spune în multe feluri. „Podul vechi”, „Podul de Piatră”, „Podul Terezian”, „Podul Maria Tereza” sau chiar „Podul Elisabeta” (după patronimul bisericii romano-catolice „Vizita Elisabetei la Maria” de pe str. Gladiolelor.

În imaginile de epocă, este menţionat ca „Burgertorbrucke” (Podul Porţii Ocnei”), ulterior „Burgerbrucke” (Podul Ocnei).

 

„Podul de Piatră”, că este singurul pod de piatră din Sibiu, există din 1908, aşa cum spune şi „Cronica” lui Emil Sigerus. A fost construit pe locul unui pod mai vechi, din lemn, care, tot conform cronicarului sas, a fost deschis circulaţiei la 24 octombrie 1864. Primele imagini fotografice cu podul „nou” încă redau, în albia râului, resturile vechiului pod de lemn. Este posibil ca şi podul de lemn să fi fost construit pe locul unui podeţ sau punte mai veche, deoarece vechile hărţi ale fortificaţiilor oraşului menţionează existenţa unei asemenea construcţii, în zona Porţii Ocnei.   

 

Actualul pod, spunea istoricul şi actualul viceprimar Răzvan Pop pe blogul său, este „realizat din piatră, lateralele fiind marcate cu stâlpi dreptunghiulari. Coloanele sunt realizate în trei registre, baza delimitată printr-un brâu orizontal de corp şi capul, înalt delimitat de corp printr-o cornişă profilată realizată în arc ascuţit. Capul este decorat prin elemente de decoraţie neoclasicistă. Pe corpul stâlpului este aplicată stema oraşului.

Balustrada este realizată dintr-o friză de colonete dorice, câte 20 între cei trei stâlpi ce structurează podul. Mâna directă este de asemenea realizată din piatră. La mijlocul podului, pe un soclu este amplasat un felinar realizat din fier forjat. Este posibil ca în locul acestor felinare să fi existat tot câte un stâlp”. Podul are 60 metri lungime şi 9 metri lăţime.

 

Chiar dacă acum podul are o poziţie ciudată, urbanistic vorbind, fiind singurul pod pe care se intră din curbă, nu direct, de pe str. Cibinului, înainte nu era aşa. Accesul la pod se făcea dintr-o stradă, acum dispărută, devenită de fapt cale de acces în incinta fabricii „Independenţa” care făcea legătura dintre Piaţa Bastionului (ulterior Fr. Engels, acum str. Ocnei) cu Piaţa Ross (Rossplatz), actuala str. Gladiolelor.

 

Podul de Piatră a fost închis circulaţiei în timpul inundaţiilor din 1970. A mai fost închis în  2009, în timpul lucrărilor de reabilitare a străzii Rusciorului, de teamă ca traficul greu să nu afecteze structura sa. A fost redeschis în decembrie 2010.

 

Sunt şanse să fie reabilitat? Se pare că da. Conform noului Plan de Mobilitate Urbană Durabilă – PMUD, există şi un proiect de reabilitare a podului de piatră, reabilitare estimată la peste 950.000 Euro. Păi, să fie. Ar fi frumos să avem un pod vechi... frumos.

 

Până atunci, vă oferim aici o galerie de imagini vechi şi noi cu Podul de Piatră, fost Podul Ocnei.

 

Credit foto de epocă: Grupul facebook. „Alt-Hermannstadt in Ansichtskarten, Fotos, Gemälden und Grafiken”


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Licitatie publica

accentmedia