logo
Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, „nociv” pentru judeţul Sibiu
Laura BUCIU
905 vizualizari
Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor, „nociv” pentru judeţul Sibiu
Pentru a evita costuri suplimentare pentru cetăţeni, Consiliul Judeţean şi ADI ECO Sibiu cer Ministerului Mediului ca deşeurile reziduale să poată fi tratate în judeţul Sibiu şi nu în Alba.

Prima versiune a „Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi Planului Naţional de Prevenire a Generării Deşeurilor”, lansat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Mediului, conţine prevederi cu impact negativ pentru judeţul Sibiu, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean. Dacă s-ar aproba prin hotărâre de guvern în forma actuală, planul ar obliga judeţul Sibiu să transporte deşeurile reziduale pentru tratare în judeţul Alba, pe seama bugetelor şi taxelor locale, ceea ce s-ar traduce într-o creştere de aproximativ 50% a cuantumului facturii din prezent. Soluţia nu ar fi viabilă nici din punct de vedere tehnic, întrucât instalaţia de la Alba nu are  capacitatea necesară.
Reprezentanţii Consiliului Judeţean şi ai ADI Eco Sibiu spun că au contestat încă din primăvară aceste prevederi din planul naţional lansat în dezbatere, propunând soluţii alternative prin care deşeurile reziduale generate în judeţ să poată fi tratate tot în judeţ, cu costuri mult mai mici şi pentru cetăţeni şi pentru mediu.  Construcţia unei instalaţii de tratare mecano-biologică în judeţul Sibiu ar trebui demarată cât mai rapid, întrucât reduce cantitatea de deşeu rezidual depozitat la rampă şi implicit factura cetăţeanului. Practic, e vorba de un utilaj prin care cantitatea de deşeu rezidual care merge în prezent la rampă s-ar reduce cu 95%. Dar dacă nu este prevăzută în planul naţional de deşeuri pentru a fi construită în judeţul Sibiu, o astfel de instalaţie nu primeşte autorizaţia de mediu. Până în 2020, România trebuie să reducă cu 50% cantitatea de deşeuri depozitată la rampă, pentru a evita plata unor penalităţi ce pot să ajungă la 200.000 euro/zi.
Propunerile autorităţilor sibiene au fost prezentate atât în cadrul unor întâlniri cu reprezentanţii Ministerului Mediului, prin adrese scrise, cât şi prin consultările publice organizate la Bucureşti în perioada 26-28 iunie, dar se lovesc de o atitudine ostilă.
„Nu am dorit să ieşim public pe acest subiect înainte de a epuiza demersurile instituţionale, însă în consultările publice de săptămâna trecută  ni s-a spus că propunerile noastre nu vor fi luate în considerare. Credem că planul naţional încearcă să ascundă greşelile din proiectele SMID, astfel încât să nu fie traşi la răspundere cei care au supra-dimensionat lucrurile şi să fie transferată răspunderea de la nivel naţional la nivel local – în cazul nostru să plătească sibienii, ceea ce este inacceptabil”, afirmă preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, Daniela Cîmpean.

Alba nu ar avea capacitate să primească deşeurile de la Sibiu

Prin această versiune  a planului se prevede pentru judeţul Sibiu ca începând cu anul 2024, deşeurile reziduale generate pe raza judeţului Sibiu să fie transportate în vederea tratării mecano-biologice  la instalaţia de tratare mecano-biologică situată în judeţul Alba, la Galda de Jos, construită prin proiectul SMID al judeţului Alba, instalaţie nefuncţională în prezent.
O primă problemă este de ordin tehnic: conform comunicării primite de la Consiliul Judeţean Alba prin adresa nr. 8234/04.05.2017, capacitatea instalaţiei de la Galda de Jos - judeţul Alba nu a fost dimensionată şi pentru procesarea deşeurilor reziduale din judeţul Sibiu. În al doilea rând, o astfel de soluţie nu este viabilă şi sustenabilă la nivelul Judeţului Sibiu, costurile fiind enorme. Reprezentanţii ADI ECO Sibiu estimează costurile suplimentare generate de transferul, transportul şi tratarea deşeurilor reziduale în judeţul Alba la aproximativ 1.700.000 euro/an.  Soluţia încalcă în mod flagrant prevederile Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Sibiu” întrucât conduce la depăşiri ale Planului anual de evoluţie a tarifelor, modifică fluxul deşeurilor şi limitează posibilităţile de dezvoltare a sistemului.
ADI ECO Sibiu, în punctele de vedere comunicate Ministerului Mediului, a solicitat motivat în mod insistent eliminarea din versiunea planului naţional a acestei soluţii de transfer a deşeurilor reziduale generate pe raza judeţului Sibiu în judeţul Alba şi includerea în plan a unei instalaţii de tratare a deşeurilor reziduale în judeţul Sibiu, în concordanţă cu prevederile proiectului SMID şi cu nevoile reale şi concrete ale judeţului Sibiu. De altfel, şi Consiliul Judeţean Sibiu a solicitat Ministerului Mediului includerea în Planul Naţional de Gestionare a Deşeurilor a unei instalaţii de tratare a deşeurilor reziduale pentru judeţul Sibiu.
Până în prezent nu s-a comunicat niciun răspuns concret la solicitări, ci doar faptul că au fost înaintate echipei de consultanţă care elaborează planul naţional, iar în cadrul dezbaterilor publice consultantul nu a fost deschis la dialog. Mai multe judeţe din ţară contestă oportunitatea prevederilor din planul naţional, iar Federaţia Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară ECO din ţară (FADI) a semnalat de asemenea către Ministerul Mediului o serie de probleme legate de această versiune a planului naţional de gestiune a deşeurilor.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia