Tribuna
Astra film
Peste 50 de meşteri din 17 judeţe vor participa la ”Conferinţele ASTREI”
Liuba STARII
2585 vizualizari
Muzeul din Dumbrava Sibiului organizează în perioada 10-14 iunie, prin Centrul ASTRA pentru Patrimoniu evenimentul "Conferinţele ASTREI”. Cea de-a VI-a ediţie a atelierului de restaurare pictură pe lemn va debuta luni, 10 iunie, de la ora 9.

 

Evenimentul va reuni peste 50 de participanţi. Specialişti din cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, studenţi ai Universităţii ”Lucian Blaga” din Sibiu şi invitaţi din Satu Mare, Bacău, Covasna, Harghita, Hunedoara, Argeş, Bucureşti, Călăraşi, Dolj, Braşov, Vâlcea, Gorj, Harghita, Prahova, Neamţ, Vaslui, Sibiu vor participa la această acţiune ce are ca scop redarea stării de sănătate a elementelor din lemn pictat din componenţa iconostasului Bisericii din Vinţa, judeţul Alba.

 

”În urma acordului de salvare a picturii din interiorul Bisericii din Vinţa, judeţul Alba, din încredinţarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Irineu, echipa Muzeului ASTRA a efectuat operaţia de consolidare profilactică a straturilor picturale, urmată de desprinderea controlată a pânzelor interstiţiale şi demontarea elementelor din lemn pictat, respectiv boltă şi iconostas (naos), peretele despărţitor dintre naos şi pronaos şi tavan pronaos. Pictura a fost realizată în perioada 1819 - 1821 de Simion Silaghi-Sălăjeanu. Până în prezent s-au efectuat investigaţii fizico-chimice, investigaţii biologice şi intervenţii de restaurare pe elementele din lemn pictat ce formează bolta bisericii, în cadrul Centrului ASTRA pentru Patrimoniu. În urma restaurării (2019-2021), cele 65 elemente din lemn pictat, aproximativ 100 mp de pictură (41 elemente reprezentând bolta, iconostasul din naos, peretele despărţitor dintre naos şi pronaos şi 24 elemente reprezentând tavanul din pronaos) vor fi valorificate prin repunerea lor în interiorul bisericii reconstruite în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului. Biserica se va reloca în Muzeul în Aer Liber din Dumbrava Sibiului cu toate elementele constitutive”, spune conf. univ. dr. Geanina Ionescu, director Centrul ASTRA pentru Patrimoniu.

 

De asemenea, în cadrul evenimentului se va face o prezentare a Bisericii din Vinţa, se vor prezenta elementele din lemn pictat care formează iconostasul, se vor efectua analize cu spectrometrul de fluorescenţă de raze X portabil. În plus, în perioada 10-14 iunie, se va desfăşura procesul de restaurare a celor şapte elemente din lemn pictat din structura iconostasului Bisericii din Vinţa.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia