logo
Pe uliţa satului s-a jucat Hora fofelzenilor
I. BÂRSAN
3115 vizualizari
Pe uliţa satului s-a jucat Hora fofelzenilor

Locuitorii satului Fofeldea sunt, pe bună dreptate, mândri de moştenirea lor culturală. Sunt mândri că deasupra satului străjuieşte o biserică minunată pictată de zugravii Grecu din Săsăuş, că în casa parohială au un muzeu cu obiecte de mare valoare, că într-o clădire ridicată de Daniel Cordescu au amenajat un muzeu al satului. Sunt mândri că în satul lor s-au născut marele om de cultură academicianul August Treboniu Laurian, bancherul filantrop Daniel Cordescu, pilotul Ioan Stoica şi primul director al Liceului Gheorghe Lazăr prof. dr. Ioan Bunea  Sunt mândri de portul lor, de tradiţiile şi obiceiurile lor folclorice.
De această bogată moştenire culturală se ocupă Asociaţia A.T. Laurian, înfiinţată în anul 2008, prin aportul a 12 membri fondatori, scopul asociaţiei fiind „organizarea de activităţi menite să contribuie la conservarea specificului local şi dezvoltarea armonioasă a localităţii Fofeldea”. Preşedintele şi sufletul acestei asociaţii este ing. Ioan Gruncă, un împătimit al locurilor  în care s-a născut.
De la înfiinţare şi până în prezent asociaţia a organizat numeroase activităţi menite să păstreze şi să promoveze moştenirea culturală a satului şi anul Centenarului Marii Uniri le-a oferit un nou prilej de a pune în valoare preţiosul patrimoniu.
În 16 februarie au organizat la Biblioteca ASTRA un simpozion „Fofeldea şi Marea Unire”, în 26 februarie un parastas de pomenire a familiei Laurian, în 22 mai „Hora Fofelzenilor” iar în 5 iunie, la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti va fi o expoziţie şi lansare de publicaţie. 
Hora fofelzenilor a fost un obicei tradiţional, emblematic pentru locuitorii acestui sat, un eveniment ce avea loc în ziua de Rusalii.
Prin „grija” comuniştilor, preocupaţi să desfiinţeze tot ce era legat de tradiţii religioase şi prin depopularea satului, încet, încet  obiceiul a trecut în uitare, doar cântecul rămânând prin vocea minunată a hârtibăcenei Lia Maria Bologa.
În cadrul acestui eveniment, dedicat Marii Uniri, Asociaţia A.T. Laurian a editat o minunată publicaţie, numită sugestiv „ROMÂNIA LIBERĂ de Fofeldea” un titlu justificat de faptul că academicianul Dimitrie August Laurian, fiul lui Treboniu Laurian, a fondat, în 1877, publicaţia „România Liberă” cea mai veche publicaţie naţională.
Oaspeţii, care au răspuns invitaţiei de a participa la Hora fofelzenilor, au fost întâmpinaţi la intrarea în sat de o poartă făcută din minunate covoare ţesute la război şi străjuită de un grup de femei îmbrăcate cu îndrăgitele lor costume populare.
După slujba religioasă de la Biserica cu hramul  Sf. Vasile cel Mare, invitaţii şi sătenii au coborât pe platoul din faţa statuii lui A.T. Laurian unde a avut loc Hora fofelzenilor. Hora a fost jucată de mândre fete şi feciori din ansamblul „Cununa” din Agnita şi de Jucătorii din Chirpăr, conduşi de Ioan Băilă care la vârsta de 81 de ani a ţinut să deschidă jocul mândru al fofelzenilor.
Păşind pe ritmul horei, cântată de orchestra condusă de Nicolae Viştea, jucătorii au dat roată  părculeţului cu statuia marelui tribun, după care pe platoul din faţa acestuia, tineri şi vârstnici oaspeţi şi gazde s-au prins împreună în jocurile de învârtită, sârbă şi haţegană.
A urmat un moment artistic deschis de solista Ioana Bogdan cu cântecul „Asta-i hora ai mai mare”, culeasă şi promovată de Maria Lia Bologa, devenit şlagăr al Văii Hârtibaciului. Apoi publicul a fost încântat de saxofonistul Andrei Vişa , de micuţa şi inimoasa Cezara Borcea şi de solistul Constantin Vasilescu.
Apoi Jucătorii din Chirpăr şi ansamblul Cununa din Agnita, au încântat spectatorii cu jocuri de pe Valea Hârtibaciului.
Evenimentul s-a încheiat la Căminul Cultural din Fofeldea, unde Ioan Gruncă, truditorul organizării acestui eveniment, le-a mulţumit oaspeţilor care au răspuns invitaţiei şi colaboratorilor care l-au ajutat.
 Marius Halmaghi, editorul publicaţiei ROMÂNIA LIBERĂ de Fofeldea a felicitat Asociaţia A.T. Laurian, mai ales pentru faptul că, fără să beneficieze de sprijin financiar din partea autorităţilor, a reuşit să organizeze un eveniment foarte complex cu finanţare privată.
Preotul Horaţiu Ilie Barac le-a mulţumit enoriaşilor pentru strădania lor, pentru preocuparea de a păstra şi promova tradiţiile satului.
Secretarul Asociaţiei Valea Hârtibaciului i-a felicitat pe organizatori pentru numeroasele acţiuni menite să promoveze şi să păstreze valorile moştenite de la vrednicii lor  înaintaşi. I-a felicitat pe tinerii care au jucat şi care sunt păstrătorii jocurilor de pe Valea Hârtibaciului.
Felicitări organizatorilor care  într-o zi frumoasă de mare sărbătoare, au readus pe uliţele satului un moment din frumuseţea spirituală a acestui sat cu oameni mândri şi frumoşi la suflet şi la port.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia