Tribuna
Noaptea Privighetorilor la Sibiu, în Muzeul ASTRA
Dumitru CHISELIŢĂ
1732 vizualizari
Noaptea Privighetorilor la Sibiu, în Muzeul ASTRA

Societatea Ornitologică Româ­nă organi­zează, duminică, cea de-a şaptea ediţie a Nopţii Privighe­torilor, "cel mai relaxant duel dintre oameni şi păsări" pe 19 mai, în Mu­zeul Astra.

"Reţeta evenimentului este una simplă. Avem două concerte şi multă relaxare. Primul concert este cel al păsărilor cântătoare din oraşe, pentru că şi în aglomerările urbane avem sunete frumoase, nu doar clasica bormaşină de weekend. După ce ascultăm păsările, le dăm replica. Iar marii compo­zitori au găsit mereu inspiraţie în trilurile de pasăre pe care le-au studiat, fie că vorbim de ciocârlie, privighe­toare, graur sau alte specii.

Din această reţetă de succes, până acum, nu pot lipsi condi­mentele, aşa că vom presăra totul cu informaţii inedite despre pă­sări, cum le poţi ajuta, ce pro­iecte de conservare avem. Avem şi ateliere special create pentru copii, avem şi listele de păsări pe care vizitatorii le pot vedea de obicei în oraşe.

În 2019, vrem să discutăm cât mai mult cu oamenii despre ce înseamnă să salvezi un pui de pasăre şi de ce la păsări nu e deloc bine să iei puii acasă, aşa cum se face în cazul câinilor sau al pisicilor", a spus Teodora Dom­şa, managerul proiectului Noap­tea Privighe­torilor.

 

Tururi ghidate, expoziţie foto şi concerte 

 

La Sibiu, evenimentul a ajuns la a doua ediţie. Duminică, 19 mai, de la ora 16,00, în Muzeul ASTRA se dă startul activităţilor.

"Vizitatorii muzeului pot lua parte la tururile ghidate de biologi şi membri ai Societăţii Ornitologice Române. Ne vom plimba pe aleile din muzeu şi vom asculta şi iden­tifica păsările care locuiesc aici - de la vrăbii de casă şi de câmp la ţicleni, cinteze sau sturzi cântători. Pentru copii avem ateliere spe­cifice, de identificare a speciilor cele mai comune.

Totodată, în muzeu este pregă­tită şi o expo­ziţie fotografică cu speciile cele mai charis­matice. Să nu vă fie frică să le cereţi detalii biologilor, vă vor povesti care pasăre poate coborî pe arbori cu capul în jos, care dintre ele îşi duce ierburi aromatice în cuib şi de ce, avem o sumedenie de detalii intere­sante despre păsări", a declarat Oana Burcea de la Muzeul ASTRA. De altfel, unul dintre ghizii de la Noaptea Privi­ghetorilor este sibianul Ciprian Fântână, nimeni altul decât directorul de conservare de la SOR.

Tot cu această ocazie, la muzeu va concerta formaţia instrumen­tală "Pro Nobile", din repertoriu făcând parte lucrări de Respighi, Haydn, Mozart, Schumann şi Enescu. Tururile ornitologice şi concertele sunt gratuite, dar vizitatorii trebuie să achite biletul de intrare la muzeu.

În caz de timp nefavorabil, evenimentul va fi reprogramat.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

fmct

Thyssenkrupp System Engineering GmbH

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia