logo
Marienball în Turnişor: atmosferă elegantă, ritmuri de polcă şi vals
Adrian POPESCU
1373 vizualizari
Marienball în Turnişor: atmosferă elegantă, ritmuri de polcă şi vals

La final de săptămână, în Turnişor, am regăsit ceva din vechea atmosferă elegantă a balurilor cu ritmuri de polcă şi valsuri, cu emoţii, ocheade sfioase şi cu veşminte de săr­bătoare. În secolul XVIII, crema societăţii sibiene se reunea în aşa-numitele „baluri nobile”. Sala de dans de la Împăratul Romanilor  găzduia încă din 1773 orchestre care interpre­tau  muzică  cu ritmurile valsu­rilor vieneze. Era locul preferat al lumii bune, unde se dădeau şi spectacole de tea­tru. Sala era special decorată, iar pe me­se era cea mai fină argin­tărie, pe măsura mâncă­rurilor alese. Tot în arieratul sibian, până la finele secolului XIX, baluri de neuitat  erau găzuite şi în palatul somptuos de la Sibiu, conform obiceiului iniţiat de baronul Brukenthal, cel care organiza serate şi dineuri fastuoase ( n.n. a căror veste de ducea până la Viena). În acea perioadă  exista şi o stradă numită Uliţa Balurilor (n.n.  localizată în zona pasa­jului între strada Xenopol şi Mitropoliei). La fel de populare erau şi balurile săseşti din comunităţile limitrofe burgului (n.n. de exemplu în Turnişor), unde atmosfera era inundată de voie bună şi de antren.
În acest context, am include şi recentul „Marienball” orga­nizat de „Societatea balului sibian”, care activează de peste 26 de ani. Societatea are un nou maestru de ceremonii. Este vorba de Helmut Lerner, referent cultural al FDG Sibiu, care a ţinut ca acest eveniment să fie organizat impecabil. Ca atare - cu o zi înainte -  maestrul de ceremonii a robotit cot la cot cu organizatorii. Mai mult, în ziua balului -cu o oră înainte de eveniment- a ţinut să ajus­teze ultimele mici detalii. Balul a fost deschis de preotul evan­ghelic prof. dr. Hans Klein, în calitatea sa de preşedinte al FDG Sibiu.
La finalul balului, maestrul de ceremonii Helmut Lerner era bucuros că cei aproximativ 200 de participanţi au plecat încântaţi  după acţiunea găz­duită în  "Sala festivă" din Tur­nişor, participanţi  mulţumiţi atât de oferta gastronomică cât şi de oferta culturală susţinută de: grupul vocal „Sälwerfäd­dem“, formaţia „Trio Saxones“ şi de  formaţia de dansuri po­pu­­lare săseşti.
comentarii
1 comentarii

POATE-L INVITA SI PE PONTA,POATE INTELEGE SI EL DE UNDE VINE IOHANNIS.
BEN
21.02.2017 22:22
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

SmartUP

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia