logo
Jina - comunitatea păstorilor "cu paşaport” austro-ungar - în filmul lui Dumitru Budrala
Jina - comunitatea păstorilor
Filmul documentar "Jina”, semnat de regizorul Dumitru Budrala, va beneficia de o proiecţie specială în vârful muntelui, în prima seară a festivalului "Sus pe muntele din Jina”, pe 29 iulie 2017, începând cu ora 22.

“Este probabil cea mai cuprin­zătoare radiografie a comunităţii noastre, cu siguranţă singura în format modern şi este o mân­drie pentru noi că poartă semnă­tura lui Dumitru Budrala, fonda­torul unuia dintre cele mai rele­vante festivaluri de film docu­mentar din Europa, ASTRA Film Festival”, a spus primarul comunei Jina, Vasile Gheorghe Beschiu.
Documentarul lui Dumitru Bu­drala prezintă oameni, fapte, locuri şi chiar legende, de la cea referitoare la numele localităţii (asociat cu prezenţa unei zâne) şi până la cea a stâncilor pe care se aşezau uriaşii sau la cea a Babei Dochia.
Fiind un film despre Jina, privitorii vor afla, evident, detalii mai puţin cunoscute despre oieritul în timpurile trecute. Mircea cel Bătrân, spre exemplu, a acordat păstorilor din sudul ţinu­tului Sibiului, libertatea de-a îşi paşte netulburaţi oile pe tinuturile ţării sale, iar privilegiul a fost respectat de toţi urmaşii la tron. Oierul care pleca în Ţara Românească trebuia, în timpul Imperiului Austro-Ungar, să aibă asupra sa un document emis de autorităţi, căruia ciobanii îi spu­neau “răghie” , un fel de paşaport unde era înscris numărul de oi, dar în care nu se treceau nici vitele de povară, nici câinii de pază şi nici măcar ciobanii. Doar oile erau importante, fiindcă în funcţie de numărul lor, ciobanii puteau aduce înapoi acasă lână, brânză, lapte şi alte produse.
Filmul documentar “Jina” scoa­te la lumină şi alte date isto­rice precum cele de mai sus şi este rezultatul muncii de docu­men­tare a autorului. De altfel, aple­carea lui Dumitru Budrala asu­pra pla­iurilor Mărginimii nu este singu­lară. Anul trecut, în 2016, tot la “Sus pe Muntele din Jina”, a avut loc proiecţia filmului “Dru­mul regilor- Transalpina”, primit cu căldură de toţi cei prezenţi. (D.C.)

comentarii
1 comentarii

Cum necum, cu pasaportul acela austro-ungar, ciobanii din Marginime au ajuns si in America acelor vremuri! Credeatzi ca democratzia s-a nascut la sat?
Mick
26.07.2017 21:27
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

artmania

sounds

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia