logo
Ce poţi face la peste 1.400 de metri altitudine? Sporturi de iarnă şi drumeţii montane
Andra MARINESCU
1451 vizualizari
Ce poţi face la peste 1.400 de metri altitudine? Sporturi de iarnă şi drumeţii montane
Păltiniş, staţiunea aflată la cea mai înaltă altitudine din ţară, este o destinaţie care atrage, anual, numeroşi turişti din România şi din străinătate. Sibienii au norocul să fie foarte aproape de acest loc în care poţi respira aer curat şi unde ai posiblitatea să schiezi şi să te plimbi în natură.

Pentru cei care nu maşină, cei aproape 30 de kilometri nu sunt greu de parcurs, drumul fiind tot timpul deszăpezit. În cazul în care nu dispuneţi de un mijloc de transport propriu, puteţi apela la autobuzul Tursib, o călătorie dus-întors costând 16 lei. Autobuzul pleacă de la gară pe traseul Gară - str. G-ral Magheru - str. Constituţiei - str. C. Coposu - Calea Dumbrăvii - B-dul M. Viteazu - Calea Cisnădiei - str. Siretului - Calea Dumbrăvii - Răşinari - Păltiniş.
Odată ajunşi la Păltiniş, vă puteţi bucura de o privelişte de poveste. De vineri până duminică, telescaunul funcţionează între orele 9 - 18. La Pârtia Onceşti, stratul de zăpadă măsoară aproximativ 40 cm, la fel ca la Pârtia Dăneasa.
Aici, sibienii şi turiştii se pot relaxa pe cele două pârtii, în funcţie de preferinţele proprii. Pârtia Onceşti măsoară 1.200 m lungime, iar Dăneasa 409 m.
O urcare cu teleschiul este trei lei, iar cu telescaunul 10 lei. Pentru întreaga zi, urcări şi coborâri nelimitate, doritorii trebuie să achite 90 de lei.


Vârf de sezon la Arena Platoş

O altă alternativă de petrecere a timpului liber pentru iubitorii sporturilor de iarnă este Arena Platoş, un complex de schi şi snowboard deschis în 2010 şi care dispune de aproximativ 3,5 km de pârtii, împărţite pe diferite categorii de dificultate şi nivel. Cei mici au la dispoziţie două pârtii de începători unde pot descoperi tainele schiului. În plus, există şi un centru de închirieri dotat cu echipamente de înaltă calitate. De exemplu, copiii cu vârsta cuprinsă între şapte şi 11 ani vor achita 40 lei pentru un echipament complet, alcătuit din schiuri şi clăpari, iar adulţii 45 lei. Închiriatul unei sănii, pentru două ore, costă 15 lei, iar pentru întreaga zi ajunge la 30 lei. Separat, închiriatul echipamentului ajunge la: cască - 10 lei, clăpari - 25 lei, schi sau snowboard - 35 lei, ochelari - 10 lei, beţe schi - 10 lei.
Până duminică, 13 ianuarie, este vârf de sezon la Arena Platoş, pârtiile fiind deschise între orele 9 - 21.30. În ultima zi a săptămânii, pe 13 ianuarie, Arena Platoş are un program cuprins între orele 9 - 17.


Plimbare la Schitul Păltiniş

În Păltiniş, ne putem bucura de drumeţii nenumărate, iar pasionaţii de fotografie pot face o adevărată colecţie de imagini din ceea ce vor surprinde.
Tot la Păltiniş se află şi Schitul Păltiniş, situat la o altitudine de 1.350 metri. Schitul este o mică bisericuţă ctitorită de mitropolitul Nicolae Bălan, în jurul anului 1930. Acesta aparţine Arhiepiscopiei Sibiu. Lângă Schitul Păltiniş este înmormântat şi filosoful Constantin Noica, ce a trăit între anii 1909 - 1987. Ultimii ani de viaţă şi i-a petrecut în acest loc liniştit din inima naturii. Pe lângă mormântul filosofului, pelerinii pot vizita şi „Casa memorială Constantin Noica”.
În zona Păltiniş, şi gurmanzii vor fi răsfăţaţi, aici existând mai multe pensiuni ce pregătesc bucate tradiţionale specifice zonei.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

turul ciclist

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia