logo
Un altfel de Karate Kid. Sibianul Nick Angelo e noul Daniel. ”Sfarmă Piatră”, în rolul maestrului Miyagi
Ovidiu BOICA
1788 vizualizari
Un altfel de Karate Kid. Sibianul Nick Angelo e noul Daniel. ”Sfarmă Piatră”, în rolul maestrului Miyagi

Vă mai aduceți aminte ”Karate Kid”, filmul care a făcut senzație în rândul adolescenților - și nu numai - la jumătatea anilor '80? Câți dintre dumneavoastră, cei care tocmai ați ales să citiți această poveste, nu ați visat să fiți Daniel, eroul principal al peliculei, adolescentul ”șlefuit” de maestrul Miyagi în arta karatelor? La fel ca Rocky Balboa sau Rambo, puțtiul din ”Karate Kid” a fost un exemplu de urmat și suntem convinși că mulți dintre cei aflați în acea perioadă la vremea adolescenței au ales să practice acest nobil sport, iar destui au ajuns departe...

În zilele noastre, Daniel e Nick Angelo, un puștan din Sibiu căruia, încă de la 2 anișori, părinții i-au îndrumat pașii spre sala de arte marțiale. Desigur, povestea modernă diferă pe alocuri, nu mai e vorba de liceeanul orfan, silit să învețe karate pentru a se apăra de colegii din liceu. E povestea unui copilaș care încă de la primii pași a fost călăuzit spre sala de antrenamente, iar ceea ce a găsit acolo l-a fascinat de-a dreptul.

Acum, să nu vă gândiți că, din primele zile, copilașul care de-abia deprinsese arta mersului, a trecut la genuflexiuni, flotări, abdomene, ori tehnici de lovire cu piciorul și exerciții de palmare. A luat-o ușurel, pas cu pas, dar - vorba poveștii - creștea într-un an cât alți voinici în șapte.

Vă întrebați cine a fost în pielea maestrului Miyagi... Cu o experiență de peste 30 de ani în artele marțiale de toate felurile, de la karate, la kickboxing și artele marțiale mixte, mai pe scurt MMA, sensei Adrian Mihai a intuit încă din prima clipă un potențial uriaș la Angelo. L-a luat sub aripa sa și, împreună cu tatăl copilului, Nicolae Albu, au început transformarea eroului acestor rânduri.

Totul a început într-o zi de 20 ianuarie, în 2011, la Milano. Atunci s-a născut Nick Angelo Albu, a cărui familie a ales, la scurt timp, să revină acasă, în România, la Sibiu.

La vârsta la care alți copii sunt cocoloșiți de-a dreptul de părinți, înfofoliți peste măsură când vine frigul, să nu răcească, înfundați de dulciuri care mai de care mai nesănătoase și ținuți... în puf, să nu cumva să capete vreun cucui, ori o banală zgârietură, la joacă, Nick Angelo bătea deja drumul sălii de antrenamente. Orele de antrenamente s-au înmulțit de la o săptămână la alta, de la o lună la alta, de la un an la altul... Desigur, un rol important l-au avut părinții, mari iubitori de sport, care l-au încurajat tot timpul, impresionați de felul în care micul Nick îi imita pe eroii filmelor de acțiune.

  • ”Am rămas muți de uimire când îl vedeam cât se străduiește și cum face toate giumbușlucurile pe care le vedea la televizor. Ne-am dat repede seama că alți copii de vârsta lui nu fac nici pe jumătate schemele pe care le făcea Nick și așa ne-am decis să îl ducem la sală. La început, ne gândeam să își consume energia, nu bănuiam că va ajunge să practice un sport la o vârstă atât de fragedă, dar mai apoi l-am luat în serios și îl încurajăm să meargă mai departe... Ce ciudat sună, pentru că vorbim despre un sportiv care are deja destulă experiență în ring, deși are doar 7 anișori”, spune tatăl lui Nick Angelo, Nicolae Albu.

Nick Angelo a început să practice sportul de la 3 ani şi jumătate, iar câteva luni mai târziu a ajuns la Kudokai, unde a găsit din partea lui Sensei Adrian Mihai înțelegerea și sprijinul pentru a evolua și a se pregăti sub o îndrumare corectă, urmărindu-se în principal dezvoltarea armonioasă. "Fiind vorba de un sportiv atât de mic, de fraged, am insistat încă de la început pe dezvoltarea corectă, astfel încât, în momentul în care va ajunge la maturitate, Nick să fie puternic și bine echilibrat, atât fizic, cât și mental", afirmă cel care s-a ocupat de pregătirea puştiului în primii ani, Adrian Mihai.

 

În finală la Next Star

La 5 ani, Nick Angelo a participat la "Next Star", renumita emisiune de la Antena 1 prezentată de Dan Negru, calificându-se în finală cu patru de 10, fiind considerat cel mai tehnic şi mai rapid copil din sportul de contact de însuşi Cătălin Moroşanu, care a fost invitat special la acea ediţie a emisiunii.

"Nu numai că este un bun luptător, iar când spun asta vă asigur că nu e reclamă gratuită, ci este şi un talent pe scenă. La 5 ani, s-a comportat în faţa juriului, a publicului şi a camerelor de filmat ca un om matur, n-a avut niciun fel de emoţii", mai spune sensei Adrian Mihai.

 

A trecut (şi) la spargeri

Nick Angelo face deja spargeri de plăci din lemn, cu pumnul și cu piciorul. În plus, el a reușit să spargă și o cărămidă de BCA .

"L-am văzut live și la televizor pe sensei cum face spargerile de materiale de construcții, BCA-uri, cărămizi, țigle, cozi de lopeți, de matură, bolovani... Vreau să ajung la fel de puternic ca el. Nu degeaba are porecla de "Sfarmă Piatră". Eu vreau să fiu Demolatorul căruia să nu îi stea nimeni în cale, în ring", spune sportivul de 8 anişori.


 

În plus, Nick Angelo face exerciții calistenice, cu propria lui greutate. El poate executa peste 100 de flotări corecte, peste 25 de tracţiuni la bară cu ambele mâini și mai mult de 1.000 de genuflexiuni. Uimitor!

        

Primul meci de kickboxing, la 5 ani şi jumătate

La 5 ani şi jumătate, Nick Angelo a avut primul meci in kickboxing la o competiţie destinată copiilor amatori, unde a câştigat înainte de termen, în prima rundă.

De atunci, a luptat în peste 50 de meciuri de kickboxing şi de box, dintre acestea 43 fiind câştigate. Cele 7 înfrângeri au fost toate cu adversari mai mari.

"De fapt, toţi adversarii au fost mai mari decât Nick, pentru că cei de vârsta sau de greutatea lui nu vor să lupte cu el. Din acest motiv, adversarii sunt mai grei, mai înalţi şi cu cel puţin 3 ani mai mari. Chiar şi aşa, tot pierd în faţa lui Nick, care de multe ori îi spulberă pur şi simplu din ring, deşi sunt protejaţi cu echipament de protecţie, tibiere, căşti, pieptare şi mănuşi mari", mai aminteşte Adrian Mihai.

Nick Angelo e campion naţional în 2017 şi 2018, campion Armura 2017, câştigător al "Centurii Cetate Deva", al "Cupei Sibiului", al "Provocării Tinerilor Campioni" şi al Cupa Romaniei etc. În plus, el a participat la multiple demonstraţii pentru promovarea şi  atragerea copiilor către acest sport.

Nick Angelo se pregăteşte la Centrul Kudokai, la grupa destinată copiilor. Sibianul îşi propune să ajungă un sportiv de talie mondială, la fel ca cei pe care îi vede în marile gale de pe continent, la TV. În cadrul "familiei Kudokai", Nick Angelo dispune de cel mai modern echipament şi de antrenori specializați cu experiență de peste 25 de ani în domeniu.

Micuţul luptător este elev în clasa întâi la Liceul Teoretic "Constantin Noica" din Sibiu, având-o învăţătoare pe d-na prof. Gabriela Jugar.

 

2019

Anul acesta, Nick Angelo a luptat în două meciuri, pe care le-a câștigat fără probleme. Antrenorii Adrian Mihai și Nicolae Albu îl pregătesc intens pentru noile provocări şi speră ca, în toamnă, să participe la Campionatul Mondial de kickboxing destinat amatorilor și copiilor, care se va ține în Lituania.

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

saltsib

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia