Tribuna
”U” BT Cluj - BC CSU Sibiu 92-64 / ”Vulturi” cu aripi frânte
Ovidiu BOICA
3234 vizualizari
”U” BT Cluj - BC CSU Sibiu 92-64 / ”Vulturi” cu aripi frânte
© Dragoș Dumitru / Facebook BC CSU Sibiu
Baschetbaliștii sibieni au un început de sezon mai degrabă slab, deși transferurile făcute în vară le dăreau mari speranțe suporterilor, în rândul cărora ”titlul” devenise un cuvânt obișnuit și destul de des pronunțat. ”Galben-albaștrii” au deja două înfrângeri cu Oradea, campioana en-titre, altele două cu ”U” BT Cluj, una dintre pretendentele la un nou titlu național - chiar dacă una a avut loc în finala ”Memorialului Tordai” - și un insucces la Craiova, la care se adaugă și cel de pe teren propriu, cu Fribourg, în FIBA Europe Cup. Vineri seara, în Sala ”Horia Demian” din orașul de la poalele Feleacului, CSU a cedat lamentabil, la o diferență de aproape 30 de puncte, dar care ar fi putut fi și mai mare dacă Silvășan n-ar fi încheiat jocul cu rezervele pe parchet.

 

Pe frunțile suporterilor lui CSU a mai apărut un rid după eșecul la scor din eternul derbi al Ardealului. ”Galben-albaștrii” au fost depășiți net, în primul meci al etapei a IV-a din Liga Națională, în sala din orașul de la poalele Feleacului. Vineri seara, jucătorii lui Dan Fleșeriu și Cătălin Vulc au cedat fără drept de apel în fața unei formații care a lăsat impresia că s-ar fi putut impune la o diferență și mai mare.

 

Câte doi absenți de fiecare parte

Mihai Silvășan, tehnicianul ”șepcilor roșii”, nu i-a avut la dispoziție pe Nandor Kuti și Curry, în vreme ce Dan Fleșeriu nu s-a putut baza pe cel mai bun marcator al echipei în acesta debut de sezon, Barry Stewart, și pe Aurelian Gavriloaia, accidentat în meciul cu Oradea din FIBA Europe Cup.

Din primul minut, pe parchet au intrat David Vida, Donatas Tarolis, Kerron Johnson, Darko Planinic și Patrick Richard, respectiv David Engi, Jordan Chatman, Jared Jordan, Chris Cooper și Randal Falker.

Sibienii au început prost, cu un turnover. Nici gazdele nu și-au fructificat atacul, iar Cooper a deschis scorul (2-0). Johnson a inaugurat tabela în dreptul gazdelor de la linia de ”libere” (2-1), apoi Richard a făcut 4-2 cu o aruncare din spatele semicercului. CSU a prins un ”run” de 5-0 (7-4).

© Dragoș Dumitru / Facebook BC CSU Sibiu

La 11-9 pentru ”U”, Jared Jordan a înscris o triplă cu care a readus-o pe CSU pentru puțin timp în avantaj, dar clujenii au fost mai inspirați în finalul sfertului întâi, reușind să lege un ”run” de 7-0 început de Richard cu o triplă și încheiat de slam-ul lui Zganec (18-12).

Pentru CSU, cifrele au arătat rău de tot în primele 10 minute, cel mai concludent fiind procentajul de la aruncările de 3 puncte, cu o singură reușită din nouă încercări.

 

Noi semne de îngrijorare

Actul secund a fost inaugurat de reușita lui Artis Ate. Răspunsul a venit de la Phillmore, cu o aruncare din spatele semicercului (20-15), dar Rotaru, de la linia de ”libere”, și Ate au fixat diferența la 9 puncte (24-15), forțându-l pe Dan Fleșeriu să ia time-out.

© Dragoș Dumitru / Facebook BC CSU Sibiu

La reluare, Tohătan și Phillmore au înscris din spatele semicercului, reducând diferența la o posesie și băgându-i în ședință pe clujeni.

Sfaturile lui Silvășan au prins bine și ”U” a crescut pentru prima dată ecartul la 10 puncte (35-25).

Sibienii au plătit tribut ratărilor din poziții clare, irosind multe atacuri. În plus, n-au avut nici noroc, de mai multe ori mingea ieșind pur și simplu din coș. ”Șepcile roșii” au terminat prima repriză cu un avantaj de +10 pe tabelă (43-33).

 

Falker, eliminat! Clujul, +26 la finalul sfertului trei!

La reluare, cele două echipe s-au întrecut în ratări, Chris Cooper punând capăt seriei ”gherlelor” după greșeala lui Calnicenco. Sibienii au plătit însă tribut și în partea a doua a jocului lipsei de inspirație în ofensivă, astfel că nu au reușit să reducă din diferență.

De cealaltă parte, lituanianul Tarolis a făcut spectacol, ajutând-o pe ”U” să se ducă la 14 puncte (49-35).

Nervii au cedat și Radal Falker a fost sancționat cu două faulturi antisportive la Planinic, supărat pentru jocul dus al clujenilor, fiind trimis la vestiare.

Clujenii au apăsat și mai mult pe accelerație și, la finalul sfertului trei, erau la adăpostul a 26 de pucte (69-43). Meciul era jucat, dat ”vulturii” aveau de salvat onoarea, pentru că lucrurile nu mergeau deloc bine...

 

Aproape de umilință

Jucătorii lui Mihai Silvășan au continuat recitalul. În debutul actului decisiv au reușit un ”parțial” de 8-0. Reușitele lui Chatman și David Engi din spatele semicercului au mai animat disputa, însă Clujul a reacționat prin Richard, care a fixat diferența pentru prima dată la peste 30 de puncte (82-51).

© Dragoș Dumitru / Facebook BC CSU Sibiu

Dacă n-ai fi știut că față în față se află ”U” BT și CSU, protagonistele eternului derbi al Ardealului din toate timpurile, diferența de pe tabelă te-ar fi convins să crezi că se înfruntă o echipă de top cu una din coada clasamentului... ”U” a avut, la un moment dat, și 37 de puncte avataj (90-53), moment în care Silvășan a dat drumul pe teren ”mânjilor”.

Phillmore a mai... îndulcit înfrângerea, cu un ”run” personal de 8-0, iar Rolly Torok a ”închis” meciul de la linia de ”libere”. Clujul putea face ”suta” și ar fi putut câștiga la o diferență mai mare de-atât (92-64), dar Silvășan pare să fi avut milă la final. Victoria lui ”U” însă nu e o simplă victorie. E o victorie care doare, unii i-ar spune umilință, dar sezonul e lung și ”galben-albaștrii” au destul timp la dispoziție să le răspundă clujenilor cu aceeași monedă...

 

Prea multe înfrângeri!

Eșecul de la Cluj adaugă încă un semn de întrebare celor de până acum. CSU a pierdut Supercupa României în fața Oradiei după ce a avut avantaj pe tabelă mai mult de 30 de minute. Tot cu echipa lui Cristi Achim și tot la Oradea, de data asta în cupele europene, sibienii au avut puterea să revină pe finalul celor 40 de minute, dar a cedat în prelungiri. Dacă mai punem la socoteală eșecul de la Craiova, cel cu ”U” BT, de la ”Memorialul Tordai”, dar și victoriile neconvingătoare cu Steaua și Dinamo, e clar că Dan Fleșeriu mai are nevoie de timp pentru a face ca mașinăria să funcționeze ca unsă.

 

Philmore, 16 puncte! Niciunul în double-digit!

 

Isaiah Phillmore a fost cel mai bun marcator al lui CSU, cu 16 puncte. Pivotul american și-a mai trecut în cont 6 recuperări și două assist-uri.

Chris Cooper a marcat 10 puncte, a făcut 6 recuperări și a dat două pase decisive. Tot 6 recuperări și două assist-uri a avut și Rolly Torok, care a înscris 8 puncte. Tot 8 puncte au marcat Lucas Tohătan și Jared Jordan.

Pentru BC CSU au mai marcat Randal Falker, Jordan Chatman (câte 5 puncte) și David Engi (4).

© Dragoș Dumitru / Facebook BC CSU Sibiu

De la ”U” BT Cluj s-au remarcat Donatas Tarolis (18 puncte, 8 recuperări, o pasă decisivă, 25 eficiență), Patrick Richard (17 puncte, 3 recuperări, 4 pase decisive, eficiență 23) și Kerron Johnson (13 puncte, 5 recuperări, 7 pase decisive, eficiență 20).

 

Aceasta este galeria noastră și suporterii vor fi întotdeauna alături de noi. Am avut înfrângeri grele și cu jocuri slabe, dar ei au continuat să ne susțină. Asta o vor face mereu! Pe de altă parte, nu putem să nu fim rușinați de cum ne prezentăm noi în momentul acesta și să nu ne pară rău că îi dezamăgim. Aveam așteptări mari, sezonul acesta! Startul nostru de sezon nu este ceea ce își doreau ei. Cu siguranță vor rămâne alături de noi și îi vom răsplăti mai târziu în campionat”.

Dan Fleșeriu, antrenor BC CSU Sibiu

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia