logo
Părintele ”Luceafărului”, mesaj de la mii de kilometri distanță: ”Minifotbalul a făcut ca despre Sibiu să se vorbească la superlativ peste tot în lume”
Ovidiu BOICA
4137 vizualizari
Părintele ”Luceafărului”, mesaj de la mii de kilometri distanță: ”Minifotbalul a făcut ca despre Sibiu să se vorbească la superlativ peste tot în lume”

Economistul Teodor Lalu a fost un deschizător de drumuri pentru minifotbal, la Sibiu. În urmă cu mulți ani, în orașul de pe Cibin apăreau cam în același timp două campionate rezervate amatorilor de fotbal pe teren redus, ”Fair Play”-ul lui Eugen Boldea, ale cărui meciuri se desfășurau pe fostul patinoar de la Cireșica, și ”Luceafărul”, găzduit chiar de baza sportivă cu același nume, renumită încă de acum 4-5 decenii, în buricul târgului, lângă liceul ”Octavian Goga”. Primul campionat avea să piardă din strălucire, pe parcurs, odată cu retragerea din business a lui Boldea. În schimb, ”Luceafărul” a prosperat de la an la an și, în timp, avea să dea campioane naționale, câștigătoare ale Cupei României și chiar finalista Champions League, ca să nu mai punem la socoteală că, mulți ani, naționala de minifotbal a fost creată pe un schelet alcătuit din sibieni.
Campionatul de minifotbal pentru amatori ”Luceafărul” merge mai departe și în 2018.
De peste Ocean însă, unde se gaseste in prezent în Statele Unite ale Americii, Lalu vorbește cu emoție în glas despre ”copilul” său de suflet, campionatul ”Luceafărul”, dar și despre tot ce a însemnat pentru el în toți acești ani competiția asta și despre planurile sale de viitor.
 
- Domnule Lalu, devenise o tradiție ca, la fiecare final de an, să ne întâlnim la o cafea, la ”Luceafărul”, pentru a trage linie, pentru bilanț. Anul acesta, socotelile se fac altfel, telefonic, la mii de kilometri distanță...
- Așa este. De câțiva ani în sezonul rece migrez in "tarile calde" in Florida, SUA acolo unde fiica mea s-a stabilit. Campionatul de minifotbal de la ”Luceafărul” a rămas pe mâini bune. Ovidiu Tîlvan s-a implicat foarte mult alături de mine în organizarea acestuia, iar acum este cel care-l patronează.
 
- Nu ați dus peste hotare acest ”microb” al minifotbalului?
- (zâmbește preț de două secunde) Unde sunt acum am întâlnit un grup de români care practică minifotbalul într-o competiție similară celei pe care am manageriat-o, la Sibiu, până nu demult. Unul dintre băieți este chiar din Cisnădie. Le-am vorbit americanilor din anturajul meu de aici despre ”Luceafărul” Sibiu și au fost impresionați. Vă dați seama, am fost mândru de asta, mândru că am putut dezvolta un astfel de campionat la mine acasă, în România. Nu în ultimul rând, mândru că sunt român. Așa am fost întotdeauna, indiferent că a fost vorba de sport sau de prima mea dragoste, afacerile în domeniul turismului și al imobiliarelor.
 
- Nu vă e dor de meciurile de pe ”Luceafărul”?
- Uneori , mi se pare pustiu fără tumultul din jurul terenului de minifotbal de la ”Luceafărul”, de la fiecare sfârșit de săptămână. Din locul meu, de pe... baricade, supravegheam meciurile, toată desfășurarea aceea de energie, nu de puține ori ”arbitram” vreo fază litigioasă. Îmi trec acum prin fața ochilor toate echipele, atât din Divizia A, cât și din eșalonul secund, cu jucătorii lor... Câteodată mă amuz gândindu-mă la câtă energie am consumat cu acest campionat de minifotbal. Mai era câte-un moment în care spiritele se încingeau, mai apărea câte o fază litigioasă și cele două părți trebuiau împăcate. Eram... mediatorul suprem. M-am implicat 101 la sută în acest campionat, dar nu-mi pare rău nici o secundă. Rezultatele echipelor din campionatul nostru în întrecerile naționale și internaționale sunt răsplata pentru toate eforturile depuse.
 
- Cum a fost despărțirea de ”Luceafărul”?
-  Mi-a fost greu să ies din lumea minifotbalului de la noi, dar în cele din urmă am făcut-o. Discret, dar am făcut-o.  Dar, sunt împăcat că am lăsat acest fenomen la loc de cinste, sunt mulțumit că circa 500  de fotbaliști, amatori sau profesioniști, continuă să joace în campionatul ”Luceafărul”. Fără falsă modestie, aș spune că ”Luceafărul” a avut cea mai mare dezvoltare în această ramură la nivel național , ajungând una dintre cele mai echilibrate competiții locale (în 2017 am avut 4 echipe în sferturi atât la Naționale cât și în Cupa României) . De fapt, sunt sigur că ”Luceafărul” are cele mai mari performanțe în minifotbalul românesc.
 
- Să vorbim și despre aceste performanțe...
- Din punct de vedere al trofeelor câștigate, campionatul ”Luceafărul” este cel mai prolific, la nivel național. În ultimii 5-6 ani, Sibiul a adus acasă, an de an, tot ceea ce Federația Română de Minifotbal scotea... la mezat: titlul național, Cupa României, Supercupa României, dar și prestigiu internațional. Echipele noastre s-au clasat pe locurile 2 și 4 la Champions League, competiție cu 54 echipe în 2016 și 68 anul trecut. Mai mult, Sibiul a constituit axul reprezentativei naționale a României. Tot timpul echipele din Sibiu au dat 2 sau 3 jucători la naționala care a cucerit șase titluri continentale. Clasamentul cu punctajele pe baza rezultatelor din competițiile interne pe 2017 încă nu a fost făcut public, dar cred că Sibiul se situează, cu aproximativ 75 de puncte, pe locul secund în România. Pe primul loc ar trebui să fie Iașiul, care are însă o experiență de 4-5 ani în plus în competițiile naționale față de orașul nostru.
 
- În momentul în care ați pornit la drum vă gândeați că o să ajungeți atât de departe din punct de vedere al performanțelor?
- Tot ce e frumos cere sacrificii. Investiția a avut un parcurs sinuos în cazul Complexului Sportiv ”Luceafărul”. La început a fost terenul. M-am gândit că nu pot începe o competiție de acest gen până nu asigur baza materială necesară, mă refer la terenul de joc, vestiare și echipament, dar și o echipă de colaboratori, afilierea la  structurile federației de specialitate etc. Când am pus la punct toate aceastea, mi-am fixat drept obiectiv impunerea respectului față de acest campionat ”Luceafărul” și am procedat la elaborarea unui regulament riguros de desfășurare a evenimentelor. Apoi am acționat pentru a cultiva spiritul de întrecere într-o notă superioară de sportivitate. Acest lucru nu fost deloc usor în condițiile în care participanții  proveneau din medii sociale diferite. A fost nevoie de mult tact, răbdare și un efort susținut.
 
- De exemplu?
- Odată urma să se desfășoare un derbi extrem de tensionat între echipele  emblematice ale campionatului. Tensiunile între cele două au culminat prin neprezentarea uneia la meciul care ar fi condus la desemnarea campioanei locale. Le-am explicat conducătorilor celor două echipe că este irelevant titlul ”Luceafărul”, contează mai mult că, la Campionatul Național, vor avea posibilitatea de a-și arăta valoarea, în lupta pentru medaliile de aur. Câteva luni mai târziu echipa de pe locul 2 din campionatul ”Luceafărul” a devenit campioana României.
 
- Complexul Sportiv ”Luceafărul” n-a fost însă doar gazda campionatului propriu de minifotbal, au mai fost și alte competiții. Care vi s-a părut cea mai importantă?
- ”Luceafărul” a fost locul unde au avut loc foarte multe competiții, devenite cu timpul parteneriate de prestigiu. Cupa României, cu echipe nu numai din localitate, multe dintre ele venind de pe sate, ori comune. Se juca în sistem eliminatoriu, iar ”crema” acestora ajungea în fazele superioare ale competiției KO, unde întâlneau formațiile din Divizia A ”Luceafărul” și din Divizia B. Au mai fost ”Cupa Prima”, ”Cupa liceelor”, ”Cupa Consulatului Germaniei”, ”Cupa firmelor și corporațiilor”, dar și evenimente ocazionale, la care participau echipe din întreaga țară. Nu trebuie uitat că la ”Luceafărul” a luat ființă una dintre primele școli private de minifotbal pentru copii. Această idee a fost preluată apoi de mulți alții. Iar în timp a luat naștere un compionat regulat de fotbal pentru copii. Tot aici s-a închegat primul nucleu al echipei FC Hermannstadt, care bate la porțile Ligii 1. Le urez celor de la FC Hermannstadt din toată inima să ajunga acolo unde își doresc, ar fi ceva extraordinar pentru orașul nostru.
 
- Simțiti vreo nostalgie și regret că sunteți atât de departe de ”Luceafărul”, de minifotbalul sibian...
- Desigur emoţii sunt de câte ori fac vreo referire la "Luceafărul", însă rămân secvenţial implicat în organizarea unor competiţii la care mă gândesc de mai mult timp. Sibiul și-a câștigat, și prin toată strădania mea, o bornă importantă în minifotbalul românesc. ”Luceafărul” e cunoscut, prin intermediul minifotbalului, în întreaga țară dar și pe plan  international . Din postura mea de președinte al Asociației Sportive ”Luceafărul”  voi fi în continuare interesat de organizarea unor astfel de evenimente, de acțiuni care pot atrage atenția asupra potențialului Sibiului de a contribui la dezvoltarea minifotbalului din România. Voi cauta sa initiez  noi proiecte prin care imi doresc ca Sibiul să prospere, să devină o bornă importantă și în minifotbalul internațional. Este nevoie de un sprijin substantial al autorităților locale , sunt sigur că vom reuși asta împreună. Am aflat de curând că naționala de minifotbal a Cehiei a fost declarată echipa anului în țara respectivă pentru  câștigarea Campionatului European, în septembrie 2017. Primăria Buftea a premiat echipa Ary & Roby Buftea după ce aceasta a cucerit titlul național la minifotbal. Exemplele pot continua, semn că minifotbalul este luat tot mai mult în serios, nu doar la noi în țară.
Naționala României de minifotbal are în palmares șase tituri de campioni europeni, iar în componența acesteia, de fiecare dată, s-au aflat 2-3 jucători din Sibiu, mă refer la Gabi Tănase, Mircea Popa și Claudiu Vlad, de care nu multă lume a auzit. Nici măcar în Sibiu nu li s-a acordat atenția cuvenită, deși performanțele sunt nu mari, sunt uriașe... Șase titluri de campioni continentali nu e de ici, de colo... Consider că performanța lor nu a fost suficient apreciată de cei care ar trebui să o facă.
 
- Autorităţile locale s-au implicat în vreun fel pentru a sprijini ceea ce aţi făcut la "Luceafărul" în toţi aceşti ani, sau până acum totul s-a făcut doar din fonduri proprii şi cele de la echipele participante în campionat şi la toate celelalte competiţii?
- Primăria Sibiu a susținut prima jumătate a ediției a VIII-a a campionatului de minifotbal ”Luceafărul”, în 2017,in cadrul unui proiect privind sportul de performanta motiv pentru care le mulțumesc celor de acolo, dar consider că, pe viitor, se poate face mai mult de-atât. Să nu uităm că Sibiul a dat campioana națională, și nu oricum, ci în trei ani la rând, a avut o vicecampioană europeană... Eu unul, deși sunt om de sport, nu știu dacă mai avem alte ramuri sportive în oraș la care să avem asemenea realizări. Și, pentru că tot am ajuns la capitolul mulțumirilor, respect pentru toți colaboratorii, partenerii pe care i-am avut de-a lungul timpului, managerii și jucătorii tuturor echipelor care au activat de-a lungul timpului în campionatul ”Luceafărul”, nu în ultimul rând arbitrilor și tuturor celorlalți care au pus umărul la crearea unui brand vizibil în minifotbalul românesc, ”Luceafărul” Sibiu. Tuturor le doresc un an mai prosper, realizări și tradiționalul ”La Mulți Ani!”. Să ne revedem sănătoși acasă!
 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

filarmonica

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
cascaval
Licitatie publica

accentmedia