Tribuna
Fiul lui Antonie Iorgovan ar fi intermediat legătura dintre Cristi Borcea și judecătoarea Terceanu
Fiul lui Antonie Iorgovan ar fi intermediat legătura dintre Cristi Borcea și judecătoarea Terceanu
Unul din martorii procurorilor din dosarul mitei pentru achitare în "Dosarul Transferurilor" arată că fiul lui Antonie Iorgovan, "părintele Constituției", ar fi fost intermediarul lui Cristian Borcea pentru remiterea a 10.000 de euro judecătoarei Geanina Terceanu.

~Potrivit motivării Curții de Apel București, la decizia de arestare a judecătoarei Geanina Terceanu și a fraților Ioan și Victor Becali, un martor a arătat în fața anchetatorilor DNA că știe, chiar de la Terceanu, că aceasta a primit bani de la Cristian Borcea înainte de pronunțarea deciziei de achitare în "Dosarul Transferurilor", prin intermediul avocatului George-Antonie A. Iorgovan, fiul lui Antonie Iorgovan, cunoscut drept "părintele Constituției".
"Ştiu de la judecătoarea Terceanu Geanina că, înainte de pronunţarea hotărârii în "Dosarul Transferurilor", Borcea Cristian l-a trimis pe avocatul Iorgovan, fiul răposatului Antonie Iorgovan, să-i dea acesteia suma de 10.000 euro, în acelaşi scop, menţionat mai sus, lucru care s-a şi întâmplat, din spusele acesteia. De asemenea, ştiu că din cei 60.000 euro daţi de familia Becali prin intermediul meu judecătoarei, aceasta şi-a achiziţionat un apartament în zona Văcăreşti-Tineretului, în apropierea Mall-ului Sun Plaza, cu suma de aproximativ 70.000 euro", le-a declarat martorul acuzării anchetatorilor, potrivit motivării instanței.
Anchetatorii precizează că declarațiile acestui martor se coroborează cu declarațiile altor martori, dar și cu alte probe audio-video existente până la acest moment la dosar.
Antonie Iorgovan a fost un jurist român, profesor universitar și senator independent în legislatura 1990 - 1992, iar apoi pe listele PSD în legislaturile 2000 - 2004 și 2004 - 2008. În perioada 1992 - 1996, a fost judecător la Curtea Constituțională a României. A fost supranumit "părintele Constituției", deoarece a îndeplinit funcția de președinte al Adunării Constituante din 1990, fiind singurul senator independent.

Fraţii Becali şi judecătoarea Terceanu, arestaţi
Judecătoarea Geanina Terceanu şi fraţii Ioan şi Victor Becali au fost arestaţi, vineri, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la solicitarea procurorilor DNA care o acuză pe judecătoare că a luat mită pentru a-i achita pe cei doi şi pe alţi şase oameni de fotbal, în dosarul Transferurilor.
Decizia poate fi contestată la Înalta Curte.
În acelaşi dosar, procurorii au dispus urmărirea penală în continuare, pentru dare de mită, a lui Cristian Borcea, președinte executiv al clubului de fotbal Dinamo la data faptei.
Dosarul de la DNA a fost constituit în urma unui denunţ, au declarat pentru Mediafax sursele judiciare, care au precizat că Terceanu ar fi primit banii prin intermediari, care nu erau avocați.
Potrivit procurorilor, în 24 februarie 2009, judecătorului Geanina Terceanu, de la Tribunalul București, i-a fost repartizat spre judecare dosarul transferurilor de fotbaliști, cauză în care Ioan Becali, Victor Becali și Cristian Borcea, alături de alți 5 oameni de fotbal, fuseseră trimiși în judecată pentru înșelăciune și evaziune fiscală.
În 3 aprilie 2012, Geanina Terceanu a dispus achitarea tuturor celor 8 inculpați trimiși în judecată în legătură cu efectuarea de tranzacţii ilegale la transferurile unor fotbalişti către cluburi din străinătate, ceea ce a produs un prejudiciu total de aproape 1,5 milioane de dolari în dauna statului şi de peste 10 milioane de dolari în dauna a 4 cluburi de fotbal.
Judecătorul a dispus achitare pentru toate infracțiunile reținute în sarcina celor 8 oameni de fotbal, în temeiul dispozițiilor articolului 10 litera a din Codul de procedură penală din anul 1968, respectiv pentru că "fapta nu există".
În urma investigaţiilor, procurorii DNA au stabilit că, pentru a pronunța această soluție de achitare, Geanina Terceanu a primit de la inculpaţii Ioan şi Victor Becali și de la suspectul Cristian Borcea, în mai multe tranșe, suma totală de 220.000 de euro, începând din aprilie 2009 și până în mai 2012.
În 12 noiembrie 2012, hotărârea de achitare pronunțată de Geanina Terceanu a fost desființată printr-o decizie a Curții de Apel București, instanța de control judiciar pronunțând condamnarea inculpaților la pedepse între 3 şi 8 ani de închisoare, cu executare sau cu suspendare.
Ulterior, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis rejudecarea cauzei, motivând că judecătorii de la CAB au respins toate probele cerute, nu i-au ascultat temeinic pe cei 8 oameni de fotbal acuzaţi şi a dispus condamnarea pe probe în baza cărora fuseseră anterior achitaţi, de Tribunalul București.
În urma rejudecării, tot la Curtea de Apel Bucureşti, toți inculpații au primit, în martie 2014, pedepse cu executare: Cristian Borcea şi Ioan Becali - câte 6 ani şi 4 luni, Victor Becali - 4 ani şi 8 luni, Gheorghe Copos - 3 ani şi 8 luni, Mihai Stoica - 3 ani şi 6 luni, Gheorghe Neţoiu și Jean Pădureanu - câte 3 ani şi 4 luni, și Gheorghe Popescu - 3 ani, o lună şi 10 zile.
Judecătoarea Geanina Terceanu motiva decizia de achitare din 3 aprilie 2012 prin faptul că DNA nu a probat că banii din conturile inculpaţilor din dosarul transferurilor fotbaliştilor proveneau din sumele "diferenţă de transfer", arătând că nu s-a dovedit caracterul ilegal al veniturilor celor 8 oameni de fotbal.
Referitor la modul de rulare a banilor, respectiv prin firme off-shore, prezentat de procurorii anticorupţie în rechizitoriu, judecătorul Geanina Terceanu arăta că derularea unor tranzacţii comerciale prin firme off-shore nu reprezintă o ilegalitate, explicând în detaliu motivele pentru care unele companii apelează la astfel de practici.
Procesul de la Tribunalul Bucureşti a avut 39 de termene şi s-a încheiat după 3 ani şi două luni.
În rechizitoriul DNA au fost prezentate 12 transferuri ale unor fotbalişti români efectuate de la cluburile Dinamo Bucureşti, Rapid Bucureşti, Gloria Bistriţa şi Oţelul Galaţi către cluburi din străinătate, în perioada 1999 - 2005.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA