Tribuna
FC Hermannstadt, scoasă la vânzare? Mureșan: ”Nu se pune problema!”
Ovidiu BOICA
5748 vizualizari
FC Hermannstadt, scoasă la vânzare? Mureșan: ”Nu se pune problema!”
Problemele se țin scai de echipa sibiană. După cele legate de Stadionul ”Municipal” și de situația din clasament - echipa e pe loc de baraj (12), are una dintre cele mai slabe apărări (27 goluri încasate) și al doilea cel mai slab atac (12 goluri), doar ”lanterna” Voluntari stând mai rău, acum se vorbește despre salariile restante la jucători, care i-au determinat pe aceștia să tragă un semnal de alarmă, precum și de numeroasele litigii cu foștii jucători și, mai nou, zvonurile legate de vânzarea clubului. Iuliu Mureșan, președintele clubului, spune că datoriile la jucători vor fi plătite în cel mai scurt timp și dezminte că este vorba de vânzarea clubului, însă o vorbă din bătrâni spune că fum fără foc nu iese. Rămâne de văzut dacă zvonurile se vor adeveri, sau nu...

 

FC Hermannstadt e pe un butoi cu pulbere în ultimele zile. Deși punctul obținut la Mediaș, în derbiul județean cu Gaz Metan, ar fi trebuit să le ofere fotbaliștilor lui Eugen Neagoe o gură de oxigen, rezultatul fiind considerat ”un egal numit speranță”, lucrurile s-au complicat încă de a doua zi. Jucătorii s-au prezentat la ”Obor” însă au refuzat să înceapă antrenamentul, protestând astfel pentru neachitarea drepturilor financiare. Jucătorii nu și-au primit salariile aferente lunilor august și septembrie, deși li s-ar fi promis, înaintea jocului cu FCSB, de către cei din conducere că fac eforturi să le livreze în conturi măcar o jumătate din retribuția pe o lună.

Antrenorul Eugen Neagoe a vorbit cu reporterul Gazetei Sporturilor și spune că este la curent cu situația, dar caută o scuză în faptul că sunt astfel de probleme și la alte cluburi, de parcă asta ar fi ceva normal: ”Da, sunt unele probleme, însă nu suntem singurul club din Liga 1 cu astfel de probleme financiare. Au fost unele discuții la antrenamentul de astăzi (n.a. duminică), însă președintele va vorbi începând de mâine (n.a. luni) cu jucătorii”. Nimic mai greșit! Ar fi trebuit să vorbească până acum, să facă tot posibilul să îi liniștească pe jucători, să caute soluții, să facă rost de bani pentru a aduce salariile la zi. Asta ar fi fost o atitudine normală! Că astfel de probleme sunt și la alte cluburi, pe jucătorii noștri nu îi încălzește cu nimic... Asta e ca și la școală! Vine copilul acasă cu o notă slabă, iar părinții, în loc să-l mustreze și să-l determine ca, la următorul test, să se prezinte mult mai bine, se interesează de notele celorlalți copii: ”Dacă și X, sau Y, a luat tot notă slabă, bine că n-ai fost singurul nepregătit!”

Oficialii clubului recunosc că sunt datorii la jucători, dar promit să le achite curând. ”Recunoaștem și ne asumăm că există în prezent două luni restante de plată la jucătorii legitimați la echipă. Fiindcă ne asumăm asta, vom lua în scurt timp măsurile aferente. Săptămâna viitoare, până la următorul meci din Liga 1, programat vineri, 8 noiembrie, ora 20:30, fotbaliștilor noștri li se va plăti unul dintre cele două salarii restante, urmând ca până în pauza competițională de la mijlocul lunii noiembrie, să le fie virat și celălalt salariu”, se arată într-un comunicat de presă al clubului sibian.

 

Zvonuri legate de vânzarea clubului! ”Din contră, clubul nostru este pe o linie de dezvoltare menită să formeze o echipă performantă la Sibiu”

 

De parcă n-ar fi fost de ajuns, prin Sibiu circulă zvonuri conform cărora clubul AFC Hermannstadt ar urma să fie vândut pentru că cei din actuala conducere nu ar mai reuși să asigure susținerea financiară. Se vehiculează și o sumă, de circa un milion de euro...

Prin același comunicat de presă, clubul sibian dezminte această variantă, lansând ideea că sunt pure invenții.

”În urma unor articole apărute în cursul zilei de azi (n.a. duminică) în presa centrală despre situația financiară a A.F.C. Hermannstadt, conducerea FCH dezminte orice intenție de vânzare a clubului! Subliniem: A.F.C. Hermannstadt nu este de vânzare, nu este nici în criză! Din contră, clubul nostru este pe o linie de dezvoltare menită să formeze o echipă performantă la Sibiu. Vrem să creștem FCH din toate punctele de vedere, mai ales sportiv și financiar”.

 

Au existat TRATATIVE! Piatra Neamț, Tg. Jiu, sau Tg. Mureș?

 

Sursele noastre spun însă cu totul altceva. Deja nu mai e o noutate că, în urmă cu ceva timp, un influent om de afaceri ar fi dorit să cumpere clubul AFC Hermannstadt. Este vorba despre Nicolae Sarcină, zis ”Tati”, cel mai bogat gorjean conform unei publicații care alcătuiește astfel de topuri. Numele lui Sarcină este asociat cu mai multe cluburi de fotbal din România, CS Șirineasa, ACS Energeticianul, Pandurii Tg. Jiu, Luceafărul Oradea și Viitorul Pandurii Tg. Jiu.

Conform informațiilor obținute de noi pe surse demne de încredere, săptămâna trecută ar fi existat un contact între Sarcină și oficialii clubului sibian în care s-ar fi pus în discuție, din nou, vânzarea clubului FC Hermannstadt. Din câte se pare, omul de afaceri gorjean s-ar fi interesat de suma pe care ar fi trebuit să o achite pentru a cumpăra clubul și, implicit, locul în primul eșalon. La aflarea sumei - din câte se pare, de un milion de euro - Sarcină ar fi declarat că va reveni a doua zi cu banii, însă ulterior s-ar fi lovit de un refuz, probabil că mai-marii echipei sibiene și-ar fi dat seama, între timp, că vânzarea echipei ar fi atras un scandal monstru!

Nicolae Sarcină, la fel ca Iuliu Mureșan, nu a putut fi contactat de reporterii cotidianului Tribuna pentru a-și expune punctul de vedere. Atât omul de afaceri gorjean, cât și președintele AFC Hermannstadt nu au răspuns la nenumăratele apeluri telefonice până la momentul publicării acestui articol.

Aceste zvonuri nu sunt singurele legate de acest subiect! În cazul lui Sarcină, se vorbea despre mutarea echipei la Tg. Jiu, unde există un stadion de 5 stele. Însă, apropiați ai clubului au vorbit și despre mutarea echipei FC Hermannstadt definitiv la Tg. Mureș, acolo unde, până una-alta, joacă meciurile considerate acasă, ori chiar în Moldova, la Piatra Neamț...

 

Varianta clubului: ”Căutăm sponsori!”

 

Iuliu Mureșan, președintele AFC Hermannstadt, susține că cele vehiculate legate de vânzarea clubului sunt simple speculații. Domnia sa a recunoscut însă că unul dintre finanțatori a ales să se retragă, motiv pentru care, în prezent, se duc discuții pentru cooptarea altor finanțatori în Consiliul Director al clubului.

”Nu se pune problema vânzării clubului. Au fost niște probleme, pentru că unul dintre acționari s-a retras și au rămas doar doi (n.a. Claudiu Rotar/Natur House și Ștefan Băcilă/Terra Building). La bugetul clubului, de 3,2 milioane de euro, ceilalți doi vor trebui să vină cu ceva mai mulți bani. Nu se pune problema vânzării clubului, ci suntem în discuție pentru a mai aduce încă unul sau doi acționari. Suntem în tratative cu câțiva oameni de afaceri sași din Sibiu stabiliți în Germania, care au firme puternice acolo”, a spus Mureșan pentru gsp.ro.

Omul de afaceri german care s-a retras între timp ar fi Hans Martin Tekeser, cel care îl mandatase pe Ciprian Partenie Popa să-l reprezinte.

”Tocmai de aceea se poartă discuții cu potențiali noi investitori, atât din țară, cât și din străinătate, care să creadă și să aibă încredere în acest proiect”, se arată și în comunicatul de presă al clubului.

Mai mult, în jurul echipei sibiene circulă zvonuri conform cărora un alt sponsor (?) al FC Hermannstadt ar intenționa să se retragă în cazul în care i se va returna măcar jumătate din suma pe care ar fi investit-o în echipă, o sumă cu 5 zerouri și care e exprimată într-o altă monedă decât în lei! (motivul pentru care nu îi pronunțăm numele e, mai degrabă, pentru a-l proteja!!!).

 

Altă problemă: restanțe la transport

 

E de ajuns pentru a vă forma o imagine despre situația în care a ajuns acum FC Hermannstadt, clubul despre care, în urmă cu numai 2 ani, întreg fotbalul românesc vorbea cu admirație? Promovare an de an, din județ până în Liga 1, o finală de Cupa României...

Noi spunem că nu e de ajuns. Suporterii ar trebui să cunoască mai mult de-atât!

În momentul rotirii de cadre la nivelul conducerii clubului, s-a vorbit și despre alte datorii. Una dintre ele, către firma care asigură autocarul ce îi transportă pe jucători la fiecare meci, Rox&Iuli. Acum 3 luni, cu aproximație, datoria era de 45.000 de lei, conform managerului firmei de transport respective.

Iuliu Mureșan, noul președinte al clubului, declara - într-o conferință de presă - că datoria a fost stinsă. Greșit! A fost eșalonată! Dan Muntean, managerul Rox&Iuli, a fost de acord ca suma respectivă să fie pătită eșalonat, câte 10.000 de lei în fiecare lună.

În prima lună, cu chiu, cu vai, Muntean și-a văzut banii. A urmat a doua lună, dar... ciuciu. Se apropie scadența pentru a treia lună, iar cei de la club nu dau semne că situația se va îmbunătăți.

Dan Muntean este hotărât să-și facă dreptate, chiar dacă asta se va întâmpla în instanță. Rămâne de văzut cum se vor rezolva lucrurile...

 

Au refuzat banii Primăriei

 

O altă problemă de pus pe tapet este cea legată de cei aproximativ 1,1 milioane de lei atribuiți clubului de către Primăria Municipiului Sibiu pe proiecte, prin Agenda Cultural-Sportivă. Ulterior, președintele clubului, Iuliu Mureșan, a ieșit în spațiul public și a anunțat că se renunță la suma respectivă, motivele invocate fiind că timpul e prea scurt pentru cheltuirea ei și că nu poate fi folosită, de exemplu, pentru plata salariilor.

Ce nu știe însă Mureșan, sau nu vrea să știe, este că banii respectivi puteau fi folosiți nu neapărat pentru salarii, ci și pentru alte cheltuieli, de exemplu legate de transport, masă, cazarea jucătorilor, marketing etc, iar sumele inițial alocate pentru acestea să fie direcționate către fondul de salarii.

Curios e că, vreme de 3 ani, FC Hermannstadt a obținut bani de la Primărie pe proiectele depuse, iar clubul s-a descurcat să îi cheltuie...

Oare să fi fost altele motivele?

 

Litigii pierdute cu foștii jucători...

 

Încă una! Mai mulți jucători care au îmbrăcat în trecut tricoul echipei sibiene și care, între timp, au fost îndepărtați sau au plecat de bunăvoie la alte formații, și-au cerut drepturile financiare restante la comisiile Ligii Profesioniste de Fotbal (și nu numai).

Cazul braziliano-grecului Bruno Kalchiadakis e cunoscut, mijlocașul depunând plângere chiar la TAS.

Alți jucători - Tiberiu Serediuc, Cătălin Pîrvulescu, Cătălin Căbuz, Florin Acsinte, Alexandru Curtean etc., la care se adaugă și Daniel Offenbacher, care încă face parte din lot - au câștigat sau sunt pe cale de a câștiga plângerile depuse împotriva clubului de pe ”Municipal”.

 

În loc de concluzie...

 

Comunicatul cu limbaj de lemn al clubului sibian încearcă să ne liniștească, în cele din urmă: ”Considerăm că eforturile noastre de a menține A.F.C. Hermannstadt pe prima scenă a fotbalului românesc nu ar trebui să treacă neobservate. Suntem nevoiți (alo, poate obligați) să nu jucăm la Sibiu, în fața fanilor noștri, pentru al doilea sezon consecutiv, iar acest lucru nu ne aduce nici un (n.a. de câțiva ani se scrie împreunat, ”niciun”) beneficiu financiar (n.a. oare cum ar fi sunat ”nu ne aduce decât un beneficiu financiar”?). Totodată, cheltuielile suportate sunt pe măsură. Nu trebuie trecut cu ușurință peste faptul că în acest moment se fac eforturi considerabile să putem reveni acasă până la sfârșitul acestei luni”.

Și, bomboana de pe... colivă: ”Sperăm ca aceste ipoteze lansate în presă să nu facă uitat în spațiul public rezultatul pozitiv obținut aseară de echipa noastră în derbyul (n.a. ori derbiul, ori derby-ul) județului Sibiu. Avem tot respectul pentru suporterii A.F.C. Hermannstadt, pe care îi asigurăm de continuitatea echipei!”. Asta în condițiile în care, cu câteva ore mai devreme, într-un alt comunicat de presă al lui Hermannstadt, se pomenea despre ”așa numitul ”derby” al județului Sibiu”.

 

 

 

 

 

comentarii
2 comentarii

De ce mai veniti alaturi de echipa bai pacalicilor daca nu aveti bani?! 3 insi si nu puteti tine o echipa in liga 1 in conditiile in care 60-70% din buget e asigurat de drepturile de televizare. Dupa pacaliciul de la Vointa am dat iarasi peste 3. Va bateti joc de publicul sibian care de fiecare data e entuziast si vine la stadion si de fiecare data in final e rasplatit cu retrogradarea si desfiintarea echipei. Asta mai lipseste, sa mute gorjeanul ala echipa la Tg Jiu si sa-i schimbe numele...suntem de rasul lumii.
S
04.11.2019 12:30
Dl Ovidiu Boica va bucurati de necazurile altuia, probabil ca va deranjaza faptul ca nu mai faceti parte din club ... Inainte de a arunca cu noroi in altii la felul cum scriu v-as recomanda sa va analizati pe d-voastra in primul rand si articolele care le scrieti. Cand o sa fiti d-voastra perfect (putin probabil tind spre 0%) atunci vorbiti de altii. TRIBUNA ar trebui sa fie un ziar sibian care ar trebui sa sustina Sibiul si tot ce apartine de el dar se pare ca nu sunteti deloc echidistanti. In acest caz nici nu aveti cum decat daca o sa scrie alta peroana decat cea desemnata despre fotbabul sibian. Noroc ca nu sunteti singurii in acest oras ca ar fi fost trist
Silviu
04.11.2019 21:50
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia