Tribuna
Cristi Borcea se întoarce după gratii. 5 ani cu executare în ”Dosarul retrocedărilor”
Cristi Borcea se întoarce după gratii. 5 ani cu executare în ”Dosarul retrocedărilor”
© Sursa foto: DigiSport
Fostul acționar al lui Dinamo s-a predat, vineri dimineața, la Poliia Ilfov. În plus, lui ar urma să i se confiște suma de aproximativ un milion de euro. În același dosar, printre condamnați se mai numără fostul prima al Constanței, Radu Mazăre, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, precum și un alt fost acționar al FC Dinamo, Dragoș Săvulescu.

 

Cristian Borcea, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat definitiv în noaptea de joi spre vineri la 5 ani de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Constanţa și Mamaia, în zonele de plajă şi de faleză.
În acelaşi dosar, fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, a fost condamnat la 9 ani cu executare, iar fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a primit aceiași pedeapsă ca și Borcea, de 5 ani în spatele gratiilor.
De asemenea, Dragoş Săvulescu, fost finanţator al clubului Dinamo, a fost condamnat la 5 ani şi 6 luni închisoare cu executare, iar notarul Jean Andrei, soţul preşedintei Tribunalului Bucureşti, Laura Andrei, a primit 2 ani închisoare cu suspendare.
Condamnările sunt cu mult mai mari faţă de cele date de instanţa de fond în luna iulie a anului 2017. Atunci, Curtea de Apel Bucureşti îl achitase pe Cristi Borcea, iar Radu Mazăre primise de 4 ani de închisoare cu suspendare.
© Sursa foto: adevarul.ro

Alte condamnări au mai primit Constantin Racu (şeful Direcţiei Administraţie Publică) - 6 ani şi 10 luni închisoare, Daniela Ramona Dospinescu (şefa Direcţiei Patrimoniu) - 7 ani şi 6 luni închisoare, Ion Marica (şeful Direcţiei Tehnic-Investiţii) - 5 ani.
Instanţa a constatat - susține Agerpres - că statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, şi Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Constanţa nu s-au constituit părţi civile în dosar.
Judecătorii au dispus restabilirea situaţiei anterioare săvârşirii infracţiunilor, în sensul revenirii a zeci de terenuri din Constanţa şi staţiunea Mamaia în domeniul public al statului sau în domeniul public ori privat al Unităţii Administrativ Teritoriale Municipiul Constanţa, conform aceleiași surse, care mai notează că decizia este definitivă şi a fost luată de un complet de 3 judecători de la Instanţa supremă, condus de Ionuţ Matei.

 

Mai sărac cu un milion de euro
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a mai dispus confiscarea sumei de 957.107 de euro de la Cristian Borcea. Alte 8 persoane inculpate în ”Dosarul retrocedărilor” vor trebui să achite împreună mai multe de două milioane de euro și aproape un milion de dolari.

 

De ce este acuzat Borcea
Cristian Borcea este acuzat că a prejudiciat statul român şi municipiul Constanţa cu aproximativ 28 de milioane de euro. Conform anchetei, fostul acționar al lui FC Dinamos-a asociat cu Georgică Giurgiucanu şi Emil Dragoş Săvulescu,  alţi doi învinuiţi din dosar, în SC "Holiday Club Neptun" SA.
Săvulescu şi Giurgiucanu ar fi intrat ilegal în posesia unor drepturi succesorale ce aparţineau unei persoane în vârstă, Ivonne Aline Buzescu-Movilă, care moştenise proprietăţi însemnate în Bucureşti şi Constanţa. Buzescu-Movilă lăsase partea sa din moştenire Academiei Române printr-un testament încheiat în primăvara anului 2001.
Săvulescu şi Giurgiucanu, cu complicitatea unui notar, au acţionat ca mandatari în numele doamnei Buzescu-Movilă şi au solicitat Primăriei Constanţa să intre în posesia unor suprafeţe de teren ce însumau 12.500.000 de metri pătraţi. Apoi, cei doi au vândut succesiv drepturile succesorale unor cunoscuţi sau rude, la preţuri foarte mici.
Potrivit DNA, Cristian Borcea a cumpărat de la cei doi asociaţi o cotă de 12,25 la sută din drepturile succesorale, reprezentând 1.531.250 de metri pătraţi, la un preț mult sub cel al pieței. Comisia de aplicare a Legii 10/2001 din Primăria Constanţa a luat act de "vânzările" şi "revânzările" de drepturi succesorale de care a fost deposedată Buzescu-Movilă, pe baza unor referate aprobate de primarul Radu Mazăre.

 

DNA: ”Prejudiciu de 114 milioane euro”
Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2002 - iulie 2005, membrii comisiei de aplicare a Legii 10/2001, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, au soluţionat în mod defectuos o serie de cereri de restituire de terenuri, în scopul obţinerii de avantaje patrimoniale care s-au materializat în dobândirea de către ei sau de către persoane din anturajul lor a proprietăţii asupra unor mari suprafeţe de teren la care nu aveau dreptul.
© Sursa foto: ziuaconstanta.ro

"Astfel, patrimoniul public a fost deposedat de mari suprafeţe de teren intravilan, în valoare de 114 milioane euro. (...) În mod legal, a fost revendicată suprafaţa de 309.549 mp, cei îndreptăţiţi beneficiind de restituiri şi atribuiri în suprafaţă cu puţin mai mare decât jumătate din cea revendicată, în vreme ce restituirile şi atribuirile ilegale au afectat terenuri cu o întindere de trei ori mai mare decât cea revendicată - aproape un milion de metri pătraţi", susţin anchetatorii.
Procurorii anticorupţie precizează că au fost restituite porţiuni de plajă şi faleză care, potrivit Constituţiei şi legilor în vigoare, fac obiectul exclusiv al proprietăţii publice, "adică nu pot ajunge sub nicio formă în proprietatea vreunei persoane fizice sau juridice".
Conform DNA, prin faptele săvârşite de cei 37 de inculpaţi în această cauză s-ar fi cauzat un prejudiciu în valoare de aproximativ 114 milioane de euro, dintre care 77,77 milioane euro reprezintă prejudiciu în dauna statului şi 36,16 milioane euro - prejudiciu în dauna municipiului Constanţa.






comentarii
1 comentarii

Nu-i o problema! Copii poate face si dupa gratii, doar exista o camera intima in orice inchisoare. Important e sa-si mentina tonusul. Cred ca si in puscarie isi poate vopsi parul, isi poate da cu creme cu hormoni, poate trage de fiare... Sa nu-l plangem...
@@@
11.02.2019 18:30
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA