logo
Ştrandul "Motanului", la Ocna
N. I. DOBRA
9144 vizualizari
Ştrandul
O oază de odihnă şi sănătate
Aş minţi dacă aş spune că nu-mi place Litoralul Mării Negre şi, pe vremuri, când eram "mai tânăr şi la trup curat" - cum zicea Cezar Ivănescu - acolo îmi petreceam vacanţele şi, mai apoi, concediile. I-adevărat că un motiv era şi acela că ştrandul din Ocna fusese lăsat de izbelişte, până când Emil Tolciu, un tânăr îndrăzneţ, a luat taurul de coarne şi a făcut din fosta ruină o adevărată oază de odihnă şi sănătate, care acum funcţionează de-a lungul întregului an, vara, mai ales, pentru cei sănătoşi, iarna, oferindu-le tratamente celor suferinzi. Aşa se face că, de ani buni, de câte ori am prilejul (iar când n-am îmi fac!) dau o fugă până la Ocna, care, pentru noi, sibienii, are avantajul că e la o aruncătură de praştie, scutindu-ne de calvarul unui drum lung şi obositor până la Neptun ori Mamaia.
"Înaintăm cu paşi mici, dar siguri"
Emil Tolciu, care nu se supără când amicii îi zic "Motanu" - poreclă rămasă de pe vremea când juca fotbal - nu spune câţi bani a investit în această afacere, dar, oricum, sunt mulţi şi încă mai are de tras până să aducă profit: "A fost greu până am pornit, apoi am mers din aproape în aproape, în fiecare an făcând câte ceva în plus. Înaintăm cu paşi mici, dar siguri. Ne lovim de greutăţi de tot felul, de birocraţie, de tot felul de impozite şi taxe, dar, cum au răzbit alţii, voi reuşi şi eu. Cele trei lacuri ale ştrandului sunt o mană cerească, dar atât n-ajunge pentru a-i atrage pe oameni, pretenţiile lor fiind tot mai mari, de la an la an, în privinţa confortului, a serviciilor şi trebuie să ţinem seamă şi de concurenţă, noi aflându-ne între staţiune şi complexul de lacuri exterioare".
- Apropo, ce le oferiţi în plus, faţă de ceilalţi, "clienţilor" ştrandului?
"De anul trecut, în lacul Crişan, avem trei instalaţii care produc aerosoli naturali, aducând apa de la 70 de metri adâncime, care este pulverizată, având o concentraţie de 360 grame de sare la litru, adevărat izvor de sănătate pentru cei cu afecţiuni ale aparatului respirator. Un alt atu este faptul că, la duşuri, avem în permanenţă apă caldă, de la baza de tratament. Nu ţi-e totuna când vrei să pleci, să te clăteşti de sare cu apă rece ca gheaţa, nu? Avem cabine, în care oamenii pot să se schimbe şi grupuri sociale civilizate. De şezlonguri şi umbrele nu mai spun, pentru că, probabil aşa ceva au şi alţii".
Turişti din ţară şi străinătate - "abonaţi"
În plin sezon, capacitatea de cazare a complexului şi parcarea din incintă devin neîncăpătoare, mulţi turişti din ţară şi străinătate rezervându-şi locuri din timp, fiind clienţi constanţi.
"Ca să facem faţă solicitărilor, am început construcţia unui nou hotel, am mărit capacitatea restaurantului, am îmbunătăţit condiţiile de cazare la căsuţe. Când vom termina hotelul nu vă pot spune, costurile fiind tot mai mari, dar nu ne lăsăm".
- Bănuiesc că baza de tratament nu stă degeaba nici vara...
"Aici e foc continuu, asigurând tratamente de specialitate în tot cursul anului, de la împachetări cu nămol, masaj, electroterapie (diadinamic, ultrasunet, galvanizare, ionizare) la biostimulare laser, afuziuni alternante, jacuzzi, saună, baie în bazin acoperit şi apă sărată caldă..."
- Cu o pensie ca a mea pe-o lună, aş putea să mă tratez o săptămână cu toate cele şi să-mi rămână şi de-o bere pe zi?
"Cred că chiar zece zile, iar pentru clienţii vechi facem unele înlesniri."
- Am reţinut! Care-i programul de funcţionare a ştrandului şi cât costă biletul de intrare?
"Ştrandul e deschis de la ora 8 la 22, iar bazinul acoperit, de la 10 la 22. Biletul de intrare e 15 lei."
... Am plecat spre casă încercând să calculez şi să compar şi-am ajuns la concluzia că mai bine te scalzi în apă sărată la Ocna, cu 15 lei, decât în apă clorată, la Sibiu, cu 20.


comentarii
12 comentarii

Dobra te a
mâţa
23.07.2012 01:24
Am rezerve in privinta celor scrise in articol!! Tariful la bazinul inchis e de ...50 ron deci....! Acolo e ca la armata ! N-ai voie cu nimic nici cu o sticla cu apa ! Esti controlat la piele ca-n armata si supravegheat continu sa nu ai ceva ascuns pe undeva!! Ca la puscarie , pe motivul ...,,Sa consumnati numai de la mine ""! am solicitat sa intru doar cu o sticla de apa deoarece nu beau decat apa de izvor si am fost refuzat. Igiena la acest bazin acoperit cam lasa de dorit si la saune ori jacuzzi se practica programul ... ce vrea muschii mei. Deci ...minciuni ziaristice!
Bibanul
23.07.2012 16:27
Preturi exagerta de mari la bani care ii castigam, iar motanul vostru sigur ii PSD-ist si va dati cu reclama pe el vine campanie si e nevoie de malai.
Tudor
24.07.2012 07:49
Esti cel mai lingau ziarist din aceasta tara...Ii recomand in scris lui Baltes sa iti faca si o statuie la Ocna ca spaga mica te dezonoreaza. Ai ajuns de rasul lumii. Sunt curios ce o sa mai scrii in viitorul articol despre Ocna Sibiului.
Popa Ovidiu
24.07.2012 14:12
ce vrajala la ziaristu asta,scunpete ca la motanu nu gasesti in tot judetu,te rupe la preturi,absolut tot ii scunp.la motanu ii mai scunp ca in ANTALYA.
sibian
25.07.2012 09:39
Vara asta cam bate vantul prin strand. Foarte putini turisti. Investitii noi anul acesta nu am vazut. Cred ca acest articol trebuia pulicat acum 3-4 ani.
turist
25.07.2012 20:19
Strandul trebuie intretinut, seslongurile si umbrelele reparate, personalul sa fie mai amabil.
Investitii minime la o oferta naturala de apa sarata.
Motanul ar trebui sa invete chiar si la aceasta varsta regulile de comportament vis a vis de turisti.
Realist
26.07.2012 08:24
O mare porcarie care lasa de dorit din toate punctele de vedere singurul lucru bun apa sarata cu ale ei calitati
bucurestean
26.07.2012 09:18
RECLAMA IEFTINA, LINGAULE, CRED CA NICI NU AI FOST PE STRAND TE-A TINUT DOAR IN BAR....SI NU AI VAZUT NMICA, MACAR TACI SI NU MAI SCRIE MINCIUNI.
MOTANE TURISMUL SE FACE CU PRETURI ACCESIBILE, AR FI BINE SA MAI MERGI SI PRIN ALTE PARTI SA VEZI CUM FAC ALTI TURISM. PACAT CA DETI O MINA DE AUR...........SI NU AI PUTEREA SA O EXPLOATEZI..........
cici
27.07.2012 19:11
Intr-adevar,lacurile in sine sunt extraordinare...insa
mda....
28.07.2012 09:03
C
B.Utoru
28.07.2012 11:22
Motanu mai are muuuulte de invata in materie de turism. Ce turism e ala cand de atatia ani privelistea este poluata de departe cu tentativa aia de hotel in construcite? Dar cu buda aia de hotel de e de toata jena? Fara caldura in noiembrie, ca cica stai in bazin la ce iti trebuie caldura? Vii la odihna si stai prin camerele alea cu aeroterme? Sa mai zic de scumpeturi? Un bilet este 60 de lei, adica 13 euro, iar in Germania la Therme eins unde luxul e la el acasa e 9 euro? Nu mai zic de atitudinea dusmanoasa a angajatilor de acolo care se uita la tine si iti vorbesc de parca vi sa iei si nu sa dai. Si cea mai tare faza cica au muzica de relaxare in bazin. In 7 zile cat am stat acolo am ascultat acelasi cd toata ziua timp de 7 zile. Si are drepate unul mai sus acolo e mai rau ca la puscarie, angajatii se ocupa mai mult cu panda decat cu treaba.
la Ocna Sibiului e ca la ocna
16.11.2013 00:57
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia