Tribuna
Astra film
Săptămâna nebuni(i)lor: Un fel de Marele Pas Înainte în lupta împotriva liberei exprimări
Dumitru CHISELIŢĂ
3780 vizualizari
Săptămâna nebuni(i)lor: Un fel de Marele Pas Înainte în lupta împotriva liberei exprimări

Nu ştiu ce a fost în aer în ultimele peste şapte zile, dar vorba expresiei de net, „that escalated quickly”, care înseamnă, tot conform netului, „când un scenariu trece de la un calm relativ la ceva intens, chiar scăpat de sub control”. Zici că s-a dat liber la declaraţii sau chiar acţiuni care să te facă să crezi că cineva, undeva, vrea din nou ca democraţia să fie ori aruncată la gunoi, ori doar trecută „în rezervă şi în retragere”, laolaltă cu unul din cele mei de preţ drepturi ale omului, cel la libera exprimare. Ori pe reţele, ori în presă, ori pe reţele şi apoi în presă, citim păreri şi declaraţii care ne îngrijorează, mai ales că acestea vin exact din zona unora care pretind că sunt de partea libertăţii şi împotriva chestiilor dictatoriale „roşii” (sau nu?). De partea cealaltă, chiar când scriem noi aici, taman unul din pilonii Opoziţiei, Alianţa 2020 USR PLUS, a primit „respins” din partea Biroului Electoral Central la candidatura pentru europarlamentare. Dacă mai punem colac peste pupăză şi manifestul destul de sovietic al lui Macron, e clar că senzaţia aia de care am mai scris, cum că ne aflăm în anul 1946, devine tot mai puţin senzaţie şi tot mai mult certitudine. Măcar aşa avem consolarea că ştim o chestie.

Metoda USR PLUS de a-ţi da cu stângu'-n dreptu'

Biroul Electoral Central a respins joi cererea de înscriere în competiţia electorală a Alianţei 2020 USR PLUS pentru europar­lamentare. Motivul este unul ce ţine exact de ce tot fâlfâie ei pe stradă cu "jus-ti-ţi-e". Adică ceva nu din seria "nu aveţi dosar cu şină", nu din seria Uite ce ne face Ciuma, ci mai degrabă "ce-şi face omul cu mâna lui": Dan Barna şi Da­cian Cioloş nu figurează ca fiind preşedinţi ai partidelor lor, în Registrul Partidelor Politice. Chiar dacă toţi ştim, în principiu, asta.

În fine, ei spun că şi USR, şi PLUS au solicitat înregistrarea preşedinţilor la Tribunalul Bucu­reşti, dar, până joi, nu au primit o decizie definitivă. Pentru acest motiv, BEC a respins cererea de înregistrare a Alianţei. Nu ştim ce s-o mai fi rezolvat până azi, dar treaba e în coadă de peşte, motiv ca iar să se dea vina pe "regimul corupt instaurat de Liviu Dragnea", pe teama Puterii de a avea Opoziţie, pe "Ni se încalcă dreptul de a fi votaţi, dar şi dreptul românilor de a vota". Şi că e un act profund nedemocratic prin care se încearcă să fim scoşi din procesul electoral.

Acum, mă ştiţi. Nu mă dau în vânt după metodele şi stilul USR, cu sau fără PLUS lângă ea. Şi îi taxez de suficiente ori. Dar acum parcă mi-e nuştiucum pentru ei. Adică, după ce mă roagă de minumum trei ori să semnez ca să am cu cine vota (şi tot nu am...) în locurile special amenajate, după ce mă distrez de minune la comentariile şi postările lor, după ce mă amuz cum au dat mărţişoare pe 1 martie 2019 aşa cum dădea PSD-ul mărţişoare pe 1 martie 2005, hop, gata, Ciuma, via justiţia cea rea, via mai cine ştie cine, că doar Putin, Trump, popii şi familia tradiţio­nală mai lipsesc din arsenalul duş­manilor progresismului mioritic, le taie ştromul electoral şi pa-pa Parlament European cu toate avantajele ce decurg? Da e posibil aşa ceva?

Era mai mai să o dau pe-a lor, că e chestie cu dedicaţie, că Dragnea-care-fura-de-la-copii şi-a băgat mâna cu care gaza protestatari ca să fie PSD pe linie la Europarlamentare iar popularii să joace pe populară de ciudă. Dar, Hepa!

O publicaţie din bula lor, "Vice", scrie că: "Tot ce trebuie să ştii despre respingerea candidaturii USR-PLUS la europarla­mentare". Şi aflăm că nu Ciuma Roşie, nu Putin şi Trump şi Radovan Karadjic, nu Biserica Ortodoxă Română cu familiile ei tradiţionale cu tot au blocat Marea Înscriere, ci chiar, cumva, ei. Adică tot zirkus-ul ăsta este un fel de dat cu stângu'n dreptu' şi de "ce-şi face omul cu mâna lui e lucru manual". Zice Vice: "înregistrarea lui Dan Barna ca preşedinte de partid la Tribunalul Bucureşti a fost tergiversată din cauza unui proces intentat de o grupare din partid loială fostului lider USR, Nicuşor Dan, care a vrut să-i con­teste legitimitatea noului lider". Apă! Dar nu e gata. "Într-o situaţie asemănătoare se află şi preşe­dinte PLUS, Dacian Cioloş, care nu este înregistrat oficial drept preşedintele partidului, pentru că a depus cu întârziere cererea la Registrul Partidelor Politice. În actele de la tribunal, ca preşe­dinte de partid figurează numele Raluca Daneş.". Mda. Bine. OK. Acum e gata? Apropo de BEC-ul "lui Dragnea", din el fac parte "cinci judecători, preşedintele şi vicepreşedinţii AEP, câte un reprezentant PNL, ALDE, PSD, UDMR, Pro România, Prodemo, PLUS, PPU".

Ce să zic, putem spune că aici e vorba de răzbunarea familiei tradiţionale, că ea a fost şi motivul "distanţării" lui Nicuşor Dan dinspre USR. Acum el e ocupat cu porcăriile de Bucureşti şi cu clădirile monument istoric care cad în cap (pe la Sibiu când vii? M?) iar următoarea şedinţă care să clarifice statutul conducerii USR e la mijlocul lui martie.

Eu zic să ieşim în stradă impotriva lui Nicuşor Dan. Păi nu se poate... Acum pe bune, nu mă aşteptam ca să se bage fumi­gene cu ciuma la chestii de bucătărie internă.

Dar, în ciuda LEGALITĂŢII deciziei, USR o ţine pe-a sa. Dan Barna postează că "Cu echipa juridică, lucrăm la contestaţia deciziei nedemocratice de azi (de joi, n.n. ) a BEC-ului de a respinge Alianţa 2020 USR PLUS. E clar, ca la Moscopol. "Prin alegeri înţelegi/Să alegi când ai ce-alege". Şi nu am. Până la urmă, povestea s-a finalizat cu happy-end. Adică s-a decis că USR PLUS pot candida, deci  unii au cu cine vota. Astfel echilibrul opţiunilor electorale este păstrat.

Domnul Şora şi televiziunile care merită să dispară

Mihai Şora este unul din idolii REZIST-ului, AGOREI, PIEŢEI, etc. E bonom, simpatic, are spirit, farmec, etc. Are şi pagină de facebook. Lumea se fotografiază cu el la proteste. El se fotografiază cu lumea la proteste. E fotografiat la proteste.

Gurile rele spun că Mihai Şora a fost consilierul Anei Pauker, despre care nu poţi spune că a fost un exemplu de democraţie şi civism. Şi că a trăit bine când alţii făceau puşcărie pentru un cuvânt, un banc, că nu voiau să fie violate de secretarul de partid, sau că nu aveau basca STAS în şi pe cap. Dar astea erau vremurile, trebuia să te descurci cumva. Istoric vorbind, Mihai Şora a fost membru în partidul Comunist Francez. Trecem peste romantismul acesta de tinereţe, în definitiv ce puteai face în Franţa, altceva, în 1947, decât să devii comunist francez? Şi tata s-a făcut în 1947 UTC-ist român, după ce a văzut cum doi tovarăşi snopeau în bătaie un ţărănist, ca o prevestire a lumii noi ce va sosi în patria noastră.

Mihai Şora a fost ministru al Învăţământului în Guvernul Petre Roman- CPUN şi Petre Roman -FSN. FSN este un fel de bunic al lui PSD "Ciuma Roşie". Deja aici spui "Hopa".

Dar trecem şi peste asta. Domnul Iliescu zâmbea frumos, Petre Roman ştia limbi străine şi era idolul femeilor de la APACA, iar minerii frumoşi şi liberi băteau golanii care erau golani. Mai ales cu Domnul Iliescu.

Nu trecem însă peste faptul că domnul Şora, cu aceeaşi bono­mie cu care se pozează alături de copii şi tineri frumoşi şi liberi, ne spune clar şi concis:

"Dragi prieteni, e simplu: o televiziune care îl invită pe AltăÎntrebare în faţa românilor merită să dispară. Nu poţi, sub pretextul imparţialităţii, să legitimezi tocmai discursul celor care distrug această ţară. Nu le poţi acorda creditul onestităţii tocmai groparilor României. Dân­du-le o platformă de exprimare, nu echidistanţa o arăţi, ci complicitatea cu ei". Povestea a făcut ceva vâlvă şi în presă şi pe net, pentru că era, indirect mai mult decât o aluzie la cenzură. Ceea ce e cam neconstituţional. Şi împotriva dreptului omului la libera exprimare.

Văzând că lumea a cam luat act de ideea dumnealui, Mihai Şora revine. Că, "Merită să dispară" nu înseamnă "Trebuie să dispară". Că "Nu trimite la o formă de totalitarism, ci, tocmai dimpotrivă, la acel "După faptă şi răsplată" sau "şi-a făcut-o cu mâna lui…". Adică un fel de tot aia, dar în mai multe cuvinte. Mai suntem făcuţi incapabili "de a analiza lucid o situaţie", că ceva cu "ontologică, nu doar (formal) lingvistică", că avem "automa­tisme mentale, nevroze ori sere cu trandafiri". Şi nu ezită dl Şora să laude presa din zona sa protestatară, despre care am putea spune, finuţ, că este mai mult militantă decât echidistantă: "oaze de jurnalism decent, responsabil şi autentic" ca G4Media, Recorder, RiseProject, Casa Jurnalistului. Oau.

Ideea însă e asta: cine face emisiuni în contra a ce ne place nouă, activiştilor, "merită să dispară". La fel cei care ne critică, la fel cei care au îndoieli, care nu cred în ce credem noi. Să dispară. Înfiorător. Domnul Şora, vă anunţ o veste tristă, anii de glorie '50 au trecut. Nu mai ţine cu cenzuri din astea decât la unii naivi sau iubitori de noi dictaturi.

Visul lui Lennon, varianta "PLUS"

"Unul dintre membrii condu­cerii PLUS, Oana Maria Bogdan, care a fost prezentată de liderul formaţiunii Dacian Cioloş ca fiind "forţa motrice" a echipei, vrea desfiinţarea proprietăţii şi a grani­ţelor", titrează... în fine, cam toţi au titrat.

Când eşti deja politician, hai să zicem că prima grijă ar fi imaginea ta. Adică să nu spui lucruri ciudate care să dea de bănuit. Oama Maria Bogdan a spus, la ea pe wall, că "un pas important al omenirii va fi cel al renunţării la proprietate. Când nu vor mai exista teritorii care să aparţină unui om, trib, neam sau corporaţie, vom reuşi să convieţuim armonios pe planeta Pământ. Eu am încredere că acest lucru se va întâmpla în timpul vieţii mele". De o spunea la un chef unde urla Hendrix sau Joplin în boxe, era OK. Dar a spus-o "pe reţele", adică mai rău decât dacă ai fi urlat pe stradă, la oră de vârf.

Cioloş spune despre ea că "este genul de femeie de care politica românească are nevoie pentru a căpăta substanţă, omenie şi justeţe. E persoana cu cea mai mare capacitate de muncă creativă şi ordonată pe care o cunosc". Şi că "a fost şi este roata motrice în jurul căreia s-a construit echipa executivă care a dat formă şi substanţă proiectului politic RO+ devenit, mai apoi, PLUS".

Bun. Ideea e că ce a promovat Oama Maria Bogdan, ca vis de viitor sau nu, poate fi definit oricum, că tot la comunism ajungi. Unul aşa, poate mai hippiot, poate mai blând, poate nu din ăsta de japcă ca al lui Lenin şi Stalin şi nici paraditor de vieţi omeneşti pe motivul că "de aia" ca la revolu­ţionarii Republicii Franceze ori anarhiştii spanioli din CNT-FAI. Dar cam tot comunism este.

Să vorbeşti de comunism într-o ţară care a cam fost făcută praf taman de comunişti, nu se face. Nu e OK. Nu e cool. Probabil am fost printre puţinii care nu s-a inflamat prea tare pe tema "uite ce spune" pentru că visul acela al Oanei de la PLUS este exact ce este: un burghezo-revolu­ţionarism copy-paste după "Imagine" al lui John Lennon: o lume fără graniţe, fără proprietăţi, fără religie, doar armonie, flori de câmp şi muzică psihedelică. Ideea nu e chiar barbară, e chiar avansată, depinde de cum ajungi la ea. Comuniştii încearcă asta cu forţa, şi de aici şi problema "ontologică", vorba domnului Şora. Dar parcă totuşi, demo­craţia nu e hippioţeală, iar comu­nismul e comunism, indiferent cum ajungi la el.

Totuşi, imagnea lui PLUS a cam avut de suferit. De unde şi încercările de a explica, justifica, argumenta că nu e aşa ci e pe dincolo, o postare de câteva rânduri ajugând să fie justificată în pagini întregi, interviuri, opinii în păsăreasca hipsterească, toate ca să te convingă că, totuşi, raţa împunge. Raţa nu împunge şi punct. Iar visul o fi vis, numai să nu fie pus în faptă prin meto­dele specifice cu care ne-am obişnuit. Pentru că ideile acestea sunt foarte de succes într-o anume bulă a tineretului care nu a prea pupat comunism şi care visează la revoluţii pentru alţii.

 

Până una alta domnul Cioloş spune, în numele liberei expri­mări, că îi va da în judecată pe cei care se iau nejustificat de PLUS-ul său. OK, am înţeles. Îi veţi da în judecată "pe oamenii ăştia care fac afirmaţii nefondate, care răspândesc astfel de zvonuri şi de minciuni ca să văd care sunt dovezile." Păi o afirmaţie nefon­dată, dar nu despre PLUS, a fost aceea cu majoritatea românilor care ar fi avut legături cu Secu­ritatea. Sau că Ciuma v-a sabotat Alianţa 2020. Sau alte lucruri

 

Oricum, la atâtea acuzaţii supli­mentare aduse liberei exprimări, s-ar putea să avem de-a face cu un fel de Marele Pas Înainte în lupta împotriva liberei exprimări. Că ce sunt toate astea decât cărămizi puse la zidul cenzurii. Puse peste alte cărămizi, tot în acelaşi scop şi din aceeaşi parte, cică "Civică" şi adeptă a libertăţii.


comentarii
1 comentarii

Bine punctat domnu Mitica! Astia se cred mari democrati, dar de fapt sunnt niste bieti membri de prtid...
@@@
11.03.2019 21:41
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia