logo
spartan
Săptămâna nebuni(i)lor: Culmea nevinovăţiei: să mergi la un protest care se anunţa violent, apoi să te plângi de violenţe
Dumitru CHISELIŢĂ
3794 vizualizari
Săptămâna nebuni(i)lor: Culmea nevinovăţiei: să mergi la un protest care se anunţa violent, apoi să te plângi de violenţe
Ştiam că pe 10 august se va lăsa "cu violenţe" la aşa-zisul miting al Diasporei. Nu, nu am primit chestii "pe surse", nu am prieteni "cu ochi albaştri" sau de pe la "butoane" (chiar dacă un postac m-a înregimentat în "servicii", başca mi-a dat şi un grad care, sincer, m-ar fi făcut om din multe privinţe) nu eram eu cel în tricou care şuşotea cu jandarmii, dar trebuia să fi ori picat din eneolitic, ori habarnistul mapamondului ca să nu te prinzi că aşa va fi, adică se va lăsa cu bătaie. O fi flerul jurnalistic, o fi ce a rămas din instinctul militar de pe când am fost şi noi soldaţi, sau, mai degrabă, delirul "de pe reţele" care nu promitea nicicum o întâlnire sentimentală cu flori pe masă, lumânărele, şampanie cu pişcoturi şi "Besame mucho" cântat în surdină. Ori un fel de Woodstock, cu muzică şi "Love & Peace". Ci dimpotrivă. Ceea ce a şi fost. A fost dimpotrivă.

Primele semne despre cum nu se anunţa că va fi bine pe 10 august

Scrisesem şi apăruse în ziar, pe 20 iunie, un editorial destul de contestat de unii pudibonzi de complezenţă: "De la "Păzeşte Doamne Ţara!", la "Venim f***vă-n gură!"". Spuneam acolo: ""VENIM, F***VĂ-N GURĂ!" suna sloganul lor sau, na, la cum suna, strigătul lor de luptă. Cred că orice miner din 1990 chemat de Iliescu, orice proletar de la IMGB care făcea ordine, ar roşi acum de ciudă că nu i-a venit lui ideea unui slogan aşa de penetrant (în gură) cum le-a venit "diasporenilor" venitori la Bucale, în august.". În fine mulţi nu au trecut de titlu, dar REZIST-enţii de stradă sau de VĂVEDEM erau foarrrrte oripilaţi că am pus cuvânt raw-sexual (cu star-star-star) în titlu. "Nişte grobieni", "Frustraţi", "Comunişti", chiar şi Radu Vancu opinând că: "Dezgzustător. Dar de unde nu e, nici nu prea avem ce să cerem". Chiar începuse să mă doară conştiinţa, că uite ce porcos sunt, vai, ciumu roşu şi pesedistul de mine (aşa zic ei, că-s pesedist, treaba lor), grobianul şi mai ales dezgustătorul, de au ajuns să se oripileze până şi literaţii. De fapt, problema era că deja sub titlul ăsta se anunţa protestul din 10 august. Vă suna a protest nonviolent? Mie nu. În plus, de fiecare dată când, pe unele din paginile dedicate protestelor sau când venea vorba de "Stradă", pancarte, vuvuzele şi alte accesorii, imposibil să nu apară comentarii despre cum nu se mai poate doar aşa, strigând lozinci în stradă ci îndemnau la ceva mai dur. 

Sub semnul lui "M***e PSD!"

Apoi a venit Marea Salvare a REZIST-ului, doza de energizant de care se avea nevoie: Strigătura "M***E PSD!". Apărută iniţial într-o poză cu un tirist care îşi arăta fesele. Având în fundal capul tractor al TIR-ului pe care era scrisă faza asta cu mumu. A avut şi nu a avut succes. Mai mult nu. Trebuia altceva, să placă la lume. Mai mult decât un kur şi ceva scris pe o cârpă. Aşa că a apărut, ca din neant, dar de fapt din Suedia, Audi-ul cu număr personalizat. Ca la un semn, toţi au intrat în delir. Toţi ziceau că faza era supergenială, că oau ce tare, că uite cum le-o tragem PeSeDe-ului şi lui Dragnea. Poliţia a avut şi ea contribuţia ei, gestionând cu atâta stângăcie problema, încât toţi erau convinşi că măsura a fost "cu dedicaţie", când treaba era simplă şi cât se putea de acoperită juridic, prin paragrafele referitoare la odinea şi liniştea publică. Au apărut şi variante, mai mult sau mai puţin fake: ogorul, pădurea, micii, florile, în parcarea de la un magazin Lidl, în lubeniţe, în fine, oriunde se putea scrijeli sau vopsi ceva.
 Ca la ordin, toţi cei care semnalau că faza asta cu "M***e" o fi bună în gura ăluia bătut de şmecheri în curtea şcolii, ori pe la peluze, dar nu a dat niciun guvern jos până acum, erau izolaţi şi puşi la colţ, ca nu cumva să se strice meciul. Pe de o parte, soldăţeii de reţele, care automat te aruncau în tabăra pesediştilor. Pe de altă parte, tot ca la un ordin, au apărut elitele tradiţionale din zona "Rezist"-entă sau doar oportunistă care să justifice porcăria: CTP, Liiceanu, Tismăneanu şi alţii. Aceeaşi motivaţie, că lumea nu mai poate, că doar aşa te poţi înţelege cu pesediştii, pe limba lor, că răbdarea a ajuns la capăt, etc, etc, etc. Oricum şi acest nou slogan anunţa că în zona protestatară a intrat duhul ultraşilor. Care ultraşi sunt oricum adepţii chestiilor publice cu durităţi. Dar nimeni nu s-a prins nici de data asta.

Milionul de protestatari şi chemările la "revoluţiune"

Cu cât se apropia "deadline"-ul de 10 august, agitaţia creştea în intensitate. Deja apăruse un nou personaj negativ pe lista neagră a protestatarilor de profesie: jandarmul. Deja erau apeluri directe la violenţă, nemoderate de nimeni.
Imaginea jandarmului-brută era întreţinută intens de presa pro-REZIST: ataca nevinovaţi ca Sandy, Dide, Mălin Bot şi "jurnalistul german", era "garda pretoriană" a lui Dragnea, era teroristul care ne-a omorât în 1989. La fel, deja se anunţa Marele Milion de protestatari în Piaţa Victoriei. Mălin Bot începea turneul mobilizator "în diaspora" punând obscenitatea pe Drapelul Ţării. Câţiva s-au sesizat, dar li s-a pus iar pumnul în gură. Nu poţi face pipi în contra curentului.
23 iulie. Firea cea Rea de la Bucureşti a aprobat protestul "Diasporei", cu targetul de un milion de persoane. Organizator, o anume Federaţie a Românilor de Pretutindeni. Dar, surpriză! Pe 8 august, reprezentantul "federaţiei" care aducea un milion de protestatari din Diaspora, cere anularea autorizaţiei. Deci protestul, cu două zile înainte, nu mai are niciun organizator. Pasul înapoi e explicabil, dacă gândim că, în caz de chestii cu bătaie, primul răspunzător este... organizatorul. Aşa că Revoluţia de la Bucureşti a rămas fără mamă fără tată, numai bună pentru oricine avea chef să facă urât pe acolo.

Începe protestul, încep diversiunile, începe bătaia

Intrarea de pe o autostradă chineză este Vama Borş sau Vama Nădlac, care nu mai poate face faţă miilor de automobile ale diasporei. Trei maşini cu tricolor scos afară fac ca toată coloana din spatele ei să fie a Diasporei care vine acasă. Defecţiunile de pe calea ferată, care fac parte din cotidianul unei călătorii cu CFR-ul, sunt clasate ca sabotaje ale PSD la adresa protestatarilor care vin. Ambuteiajele de weekend de pe şosele sunt de fapt blocaje ale Jandarmeriei care nu lasă lumea să ajungă la Bucureşti. Deja se iţea "duşmanul": Jandarmeria care apără hoţia. Apelurile la raţiune ale celor din Diaspora sunt contracarate de îndemnuri clare la violenţă, încă înainte de Ziua Z. Exemplu de pe pagina facebook "Platforma voinţa noastră": "Măi oameni ... luaţi-vă la voi maşini de găurit cu acumulatori şi găuriţi toate maşinile jandarmeriei şi celor care se pun pe voi cred că şi poliţia. Deci mă refer la roţii şi apoidaţile foc. şi luaţile gîtul căci ei nu vă iartă ...";  "Trebuie dezlănţuire completă din partea protestatarilor. Nu se mai poate"; "Mina pe par frate si intrat peste ei dai dracu de nesimţiţi şi tupeisti"; "Fără violenţa nu facem nimic. Paşnic putem protesta încă 30 de ani, trebuie să intrăm peste ei în guvern"; "Mitingul trebuie sa fie mai violent ca un tsunami altfel nu se întimpla nimic ...". Şi altele de genul. Unele le mai găsiţi, altele au fost şterse rapid de cei care le-au postat.
Încep şi bătăile în piaţă. Protestatari care atacă jandarmi. Protestatari care se dau victime după ce îi atacă pe jandarmi. O presă nebună şi în delir, care e fericită că are ce transmite şi interpretează conform ordinelor primite. Toţi cred ce au ei chef să creadă şi le sar la beregată celor care nu cred cum cred ei. Aceleaşi imagini sunt interpretate diferit, în funcţie de interes şi delir politic. Paradoxal, NIMENI, dar NIMENI, nu face apel la o minimă raţiune, ci doar instigă. Apar zvonuri despre morţi şi răniţi. Apar fotografii care arată orice decât adevărul din teren. Apar filmări editate doar pentru a acuza. E exact ca în vremea Colectiv-ului. Atunci un protest anti-putere a ajuns anti-religie, acum un protest anti-putere a ajuns unul anti-jandarmi. A ieşit exact ce se dorea. O violenţă mare, dar nu mai mare decât la mişcările de stradă din civilizata Europă, nici ca duritate din partea protestatarilor de profesie, nici ca duritate din partea forţelor de ordine. Doar că aici au existat multe victime colaterale: oameni neviolenţi care au intrat în moara bătăliei, pentru că ori s-au ambiţionat să stea în zona de conflict, ori nu aveau idee ce se petrece. Copii care NU AVEAU CE CĂUTA acolo, de ale căror traume fizice sau psihice sunt responsabili, 100%, părinţii pocniţi ori de inconştienţă, ori de cinismul de a se folosi de situaţia asta în scop strict politic, prin victimizare (vezi ulterioarele postări cu "Jandarmeria gazează copii").

A doua zi, pe 11 august, protestatarii devin subit şi suspect civilizaţi, turbulenţii dispărând aproape complet, pentru că or fi lucrat prea mult cu o zi înainte. Putea fi la fel şi pe 10, dar nimeni nu a vrut asta.

Ce puteau face protestatarii

Protestatarii bine intenţionaţi puteau să se distanţeze complet de violenţii de profesie care erau infiltraţi printre ei. Sau să îi izoleze, cumva, în colaborare cu jandarmii chiar. Dar se pare că, din motive de defecţiuni de ambele părţi, nu s-a petrecut aşa. La fel, cei cu copii după ei, sau bătrânii puteau pleca de acolo, când au văzut că gluma se îngroşa iar primele jeturi de apă şi primele pocnitori au fost aruncate în public. Ar fi fost un câştig mai mare pentru protest decât să te victimizezi la infinit, chiar dacă ar fi dat prost CV-ului de luptător împotriva Ciumei Roşii. Aşa în Piaţă ar fi rămas doar părţile combatante: ultraşii REZIST, ultraşii-ultraşi şi forţele de ordine care se puteau bate în voie.


Ce putea face Jandarmeria

Jandarmeria a acţionat nu atât violent (raportat la, repet, intervenţiile din UE) , cât rigid. Câmpul "de luptă" era complet atipic pentru o intervenţie în forţă asupra tuturor. Sunt curios câte avertismente verbale, prin megafon, au fost făcute înainte de a interveni cu apă, scuturi şi gaze, pentru a se evacua o anumită zonă. Câte apeluri la părăsirea, de către nonviolenţi, a unui loc "fierbinte", au fost făcute? Câte apeluri la părăsirea locului pentru cei însoţiţi de copii, chiar şi cu destul de ne-militarul "Vă rugăm" au fost înainte de intervenţie? Câte alte măsuri care nu apar "la carte" dar care ar fi putut fi salutare atât pentru participanţi, cât şi pentru imaginea Jandarmeriei s-ar fi putut lua? Cred că destule.
Aşa uite că s-a ajuns la demonizarea unei instituţii a Statului.

Cine a câştigat, cine a pierdut

Oricât ar striga strigătorii de profesie, PSD nu a câştigat nimic din asta. Ba dimpotrivă, şi-a cam luat-o la greu. A câştigat ceva, totuşi, că acum ţinta atacatorilor din stradă şi Opoziţie este Jandarmeria. Dar nu va dura mult nici pacea asta.
A câştigat "REZIST"? Da. S-a ales cu ceea ce şi-a dorit demult: ceva "eroi martiri" în lupta cu Ciuma Roşie şi cu "Janjarmeria". La fel, unele trompete ale mişcării, ca de exemplu Mălin Bot şi Oreste s-au reabilitat după ce picaseră în dizgraţie şi derizoriu din diverse motive. A mai câştigat şi încununarea efortului de a discredita forţele de ordine, de altfel cei mai mari duşmani ai lor.
Oricum de remarcat superba făţărnicie a opoziţiei USR-PNL, care, după ce şi-au anunţat prezenţa la un protest neautorizat, după ce au instigat la proteste cu orice preţ, nu au lansat, înainte de 10 august, vreun apel la calm sau la raţiune, dar au sărit imediat cu gura asupra forţelor de ordine, făcând, culmea, şi pe victimele inocente.

Cine a pierdut? Păi marele perdant aici este Jandarmeria, mai ales în materie de imagine. Vor fi ei pregătiţi de intervenţie, de ajutat sinistraţi, de parade militare, dar în materie de război digital şi de anti- manipulare, nu prea. Ar trebui o reformă în materie de PR la ei, pantru a putea preveni şi deconspira violenţele înainte ca ele să apară. Ar trebui o mai mare libertate în a împrăştia orice informaţie, orice filmuleţ făcut la intervenţii, pentru a se vedea clar cine sunt de fapt agresorii. Ar trebui să ţină o legătură mai strânsă cu media, nu doar să o invite la ceremonialuri şi cupe ale presei. Ar trebui să-i şi înveţe pe jurnalişti unde şi cum se stă la un protest violent, că ăştia de la noi se bagă unde e scandalul mai în toi, apoi se plâng că au fost abuzaţi.
A, şi a mai câştigat DEZBINAREA. Suntem şi vom fi mai dezbinaţi decât am fost. Se rup prietenii, nu se mai vorbeşte pe stradă, doar din cauza unui fanatism demn de China lui Mao sau Germania anilor 30. Cu ăsta poţi lupta?


comentarii
2 comentarii

Tovarase Dumitru Cheslnita

Iti aduc aminte ca traim inrun oras anti....Tovarasi ca tine si anti... PSD ai un tupeu de tovaras credincios PSD, mi-ar fi rusine sa fiu in locul tau sa spui la cineva ca esti sibian.....ma intreb oare tu nu cumva ai emigrat la Sibiu din Telorman....fi sincer si raspunde la cititori
anti...PCR..FSN...PSD
23.08.2018 02:51
Poate că generaţia milenială nu mă cunoaşte foarte bine, abia v-aţi născut, când părinţii voştri au plecat din ţară, după ce am ieşit preşedinte a treia oară. A doua oară. Bine, foarte mulţi aţi plecat când am ieşit prima oară, la mineriadă. Practic, măi dragă, mie ar trebui să-mi mulţumiţi. Şi bineînţeles tovarăşului Dragnea care v-a convins pe 10 august să vă-ntoarceţi de unde aţi venit, ba să mai plece şi alţii. L-am rugat, dar cred că e foarte îndrăgostit şi cred c-a uitat, să facem şi noi un miting, ca cel al diasporei, dar pe 23 august. Pe data respectivă, nu pe stadion, am înţeles că-i zice Arena Naţională, deşi pe el joacă numai africanii tovarăşului Becali. Care e un capitalist foarte simpatic, îl ştiu de când era pionier şi fura cravatele, să le pună la gâtul oilor.
mihai gáinusá
24.08.2018 10:01
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia