Tribuna
DR .DOINA ARCOMIŢĂ, medic specialist medicină internă
Ce este şi cum se tratează colesterolul crescut?
18869 vizualizari
Ce este şi cum se tratează colesterolul crescut?
La solicitarea multora dintre cititorii TRIBUNEI, am decis să vă oferim, din două în două săptămâni, o pagină cu subiecte legate de sănătate. Ea va fi realizată de medici reputaţi, care vă vor oferi noutăţi din domeniul medical, sfaturi competente, metode de tratament ş.a.m.d. Dacă doriţi să participaţi cu sugestii, propuneri, soluţii, vă rugăm să ne scrieţi pe adresa redacţiei.

Hipercolesterolemia este o afecţiune, de cele mai multe ori asimptomatică, ce poate apărea indiferent de vârstă. Fiind direct legată de bolile cardiovasculare, m-am gândit să scriu despre acest subiect pentru a lămuri câteva dintre întrebările care îmi sunt adresate frecvent de către pacienţi.

Ce este hipercolesterolemia?

Hipercolesterolemia este o afecţiune caracterizată de creşterea colesterolului din sânge. Aceasta contribuie semnificativ la apariţia sau agravarea bolilor cardiovasculare - boala cardiacă ischemică, infarctul miocardic, AVC ischemic, arteriopatie obliterantă a membrelor inferioare.

Cum se depistează?

Hipercolesterolemia se depistează uşor. Este nevoie de un set de analize din sânge care măsoară valorile colesterolului total, LDL-colesterolului (colesterolul "rău"), HDL-colesterolului (colesterolul "bun").

Este suficientă doar dozarea colesterolului total?

Depinde.La persoanele tinere, fără factori de risc, dozarea colesterolului este suficientă. Însă, la persoanele cu factori de risc cardiovascular (fumat, obezitate, hipertensiune arterială, diabet), ar trebui să fie dozat profilul lipidic: LDL, HDL, trigliceride. În funcţie de rezultat, medicul vă recomandă un tratatament corespunzător.

Când şi cât de des ar trebui efectuat profilul lipidic?

Fiind o boală asimptomatică, de cele mai multe ori, medicii recomandă persoanelor de peste 20 de ani să-şi determine profilul lipidic cel puţin o dată la cinci ani. Cei care au valori mari ale grăsimilor din sânge şi risc crescut de boli cardiovasculare sunt sfătuiţi să îşi facă aceste analize mai des, în funcţie de recomandările medicului curant.

Ce trebuie să fac ca să scad colesterolul?

Sunt situaţii în care regimul alimentar, activitatea fizică şi scăderea în greutate sunt suficiente. Atunci când schimbarea stilului de viaţă nu este suficientă pentru scăderea colesterolului, se recomandă tratament medicamentos.

Există mai multe clase de medicamente care reduc colesterolul, dar cea mai utilizată clasă este cea a statinelor.

Cât timp trebuie să iau tratamentul cu statine?

Este un tratament de lungă durată. De cele mai multe ori durează toată viaţa. Tratamentul nu trebuie întrerupt din proprie iniţiativă. Odată întrerupt tratamentul cu statine, valorile colesterolului vor creşte.

Ce reacţii adverse au statinele?

Ca toate medicamentele, statinele pot provoca reacţii adverse. Însă acestea nu apar la toate persoanele şi de cele mai multe ori sunt tranzitorii.

Unele dintre cele mai frecvente reacţii adverse ale statinelor sunt durerile musculare.

Tratamentul cu statine îmi poate afecta ficatul?

În unele cazuri, administrarea de statine ar putea determina afectarea ficatului. Deşi problemele hepatice sunt rare, orice simptom ar trebui să vă trimită la medic. Acesta poate recomanda analize de sânge pentru măsurarea enzimelor hepatice şi poate clarifica imediat situaţia.

Ce este de făcut dacă apar efecte secundare ale tratamentului cu statine?

Discutaţi imediat cu medicul dumneavoastră! Acesta vă poate recomanda:

întreruperea temporară a tratamentului cu statine;

  • scăderea dozei de statine;
  •  înlocuirea tipului de statine;
  • o altă clasă de medicamente pentru scăderea colesterolului.

Mai este necesar regimul alimentar dacă iau tratament?

Da. Tratamentul nu ar trebui să fie singurul lucru pe care îl urmaţi. " Nu trebuie să luaţi o pastilă şi să ignoraţi alimentaţia şi exerciţiile fizice". Acestea se recomandă împreună.

Cum să mă pregătesc pentru recoltare in vederea măsurării colesterolului?

Pentru a nu influenţa rezultatele analizei de testare a nivelului de colesterol, este de preferat să nu mâncaţi şi să nu beţi nimic cu minim 12 ore înainte de recoltare. De asemenea, se recomandă să evitaţi consumul de mâncăruri grase şi de alcool cu 72 de ore înainte de testare.

Este bine de ştiut că nivelul colesterolului şi cel al trigliceridelor poate creşte foarte mult dacă aţi optat pentru o cină bogată în grăsimi în seara dinaintea recoltării.

Informaţii importante despre statine, pe care e bine să le cunoaşteţi

  • Statinele, pe lângă scăderea colesterolului, au multe alte beneficii, inclusiv stabilizarea plăcii de aterom de la nivelul vasului de sânge.
  • Tratamentul cu statine nu este recomandat doar în scăderea colesterolui. Acesta este recomandat pacienţilor care au suferit un infarct miocardic sau accident vascular cerebral, indiferent de valoarea colesterolului.
  • Pe durata tratamentului trebuie evitat consumul de grapefruit, deoarece inhibă activitatea statinei.
  •  Pe perioada tratamentului trebuie continuată o dietă corespunzătoare de reducere a colesterolului.


comentarii
1 comentarii

Datorita aciditatii sangelui se produc mici rani pe vasele de sange care sunt "pansate" cu colesterol. Depunerile de colesterol sunt doar pe artere (nu si pe vene) unde presiunea sangelui este mai mare. Prin alimentatie ar trebui sa se trateze majoritatea bolilir cardiovasculare si nu cu medicamente.
Victor
08.07.2019 11:40
Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia