Tribuna
Templu al zeiţei Nemesis – descoperit la Alba Iulia

Arheologii din Alba Iulia au descoperit ,în interiorul centrului istoric al oraşului, un templu roman dedicat zeiţei Nemesis, anunţă Mediafax. Directorul adjunct al Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Constantin Inel, a declarat că templul a fost descoperit în timpul unor lucrări de reabilitare a zonei interioare a cetăţii din Alba Iulia şi este inclus în interiorul castrului ro­man al Legiunii a XIII-a Gemina.
Templul a fost construit, cel mai probabil, de militarii din castru, care au vrut astfel să aducă o ofrandă zeiţei Ne­mesis, considerată patroana gla­diatorilor şi soldaţilor romani, iar numele donatorilor sunt inscripţionate pe obiectele descoperite. Constantin Inel a adăugat că descoperirea este inedită şi unică pentru Dacia Romană, deoarece sunt foarte rare cazurile în care în interiorul unui castru roman de legiune era construit un templu. În incinta templului arheologii din Alba Iulia au mai găsit un altar votiv, o placă de marmură care reprezintă un gladiator, iar cea mai spectaculoasă piesă este o statuetă de marmură a zeiţei Nemesis.
Zeiţa este înfăţişată alături de un grifon, animal mitologic cu corp de leu, aripi, cap şi gheare de vultur şi urechi de cal şi îi lipseşte o parte din mâna stân­gă în care ţinea o unitate de măsură pentru păcate. Desco­peririle sunt datate în secolul al II-lea - începutul secolului III, din perioada stăpânirii romane în Dacia.
În ultima perioadă, arheo­logii din Alba Iulia au desco­perit, în timpul unor lucrări de reamenajare a zonei interioare a fortificaţiilor cetăţii Alba Iulia, numeroase fragmente din vechiul castru roman al Legiunii a XIII-a Gemina.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Neo Plan

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia