Tribuna
Consulul Hans E. Tischler a donat sânge alături de alţi sibieni
Adrian POPESCU
5812 vizualizari
Consulul Hans E. Tischler a donat sânge alături de alţi sibieni

Spre bucuria noastră generală, epidemia de gripă - recent declarată în Sibiu - nu a afectat activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină Sibiu. La orele dimineţii am găsit în acest centru numeroase persoane care au venit din proprie voinţă pentru a se alătura celor care sprijină campania: „Donează sânge! Salvează o viaţă!”.                                                                                          
Punga de recoltare sânge de 450 ml
Conform unei recente statistici naţionale "un român are nevoie de sânge la fiecare trei secunde!". Din păcate numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană care este de 10%. Prin urmare, cantitatea de sânge recoltată zilnic în ţară este sub necesarul unităţilor sanitare. Din dorinţa de a vă prezenta cum stă Sibiul la acest capitol ne-am adresat doamnei dr. Livia Mareş, purtător de cuvânt al Centrului de Transfuzii Sanguine. Din cele relatate am reţinut că: "Numai în această lună au fost recoltate peste 600 de pungi cu sânge. Prelevarea este efectuată de către cadre medicale calificate iar recoltarea este supravegheată de un medic specialist". Tot domnia sa ne-a mai precizat că iniţial se recoltează probe pentru testarea sângelui, şi că ulterior se recoltează cei 450ml sânge. "Fiecare unitate de sânge/pungă nu este transfuzată direct la primitor, fiind transportată pe o platformă tehnică, unde aceste pungi sunt pregătite şi prelucrate (n.n. este vorba despre componentele sanguine de bază: concentrat eritrocitar, concentrat trombocitar şi plasmă.).
Primul diplomat donator de sânge de la Sibiu
Dr. Livia Mareş ne-a mai precizat că în decursul activităţii sale profesionale a avut surpriza să regăsească printre donatori şi personalităţi publice.precum: Martin Bottesch, Ioan Cindrea, Ghiţă Bârsan, Raluca Turcan, Ovidiu Sitterli etc. "În cei 20 de ani de activitate nu îmi amintesc să fi avut donatori diplomaţi precum este cazul domnului consul. Ca atare am transmis domnului Hans E. Tischler fişele/chestionarele pentru a fi traduse şi completate în limba română". Tot ieri au donat sânge şi colaboratorii Consulatului german de la Sibiu. (Adrian Comşa, Eugen Bota-Sava). Prezenţa primului diplomat - în Centrul de Transfuzie Sanguină Sibiu- a fost confirmată şi de Şulumberchian Dan, cel care i-a luat diplomatului german primele probe înainte de recoltarea celor 450 de ml de sânge.    

                                                           
Un act de normalitate

Consulul Hans E. Tischler, după ce a donat sânge, a avut bunăvoinţa de a ne oferi următoarea declaraţie: "Pe parcursul misiunilor mele diplomatice şi nu numai am mai donat sânge. Cred că este important şi esenţial să ne arătăm solidari cu oamenii care se confruntă cu probleme de sănătate, cu cei care au mare nevoie de sânge. Consider gestul nostru ca unul de normalitate. Am fost plăcut impresionat de modul de organizare, de operativitatea şi profesionalismul angajaţilor de la Centrul de Transfuzii din Sibiu. Acest centru este un model pozitiv din sistemul de sănătate de stat, care este pus în slujba cetăţeanului, un sistem care este finanţat din impozitele cetăţenilor şi are menirea dar şi responsabilitatea de a păstra, proteja şi reface sănătatea acestora".

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia