Tribuna
Ambasada României la Moscova a publicat numele românilor dispăruți în lagărele NKVD
11483 vizualizari
Ambasada României la Moscova a publicat numele românilor dispăruți în lagărele NKVD

Ambasada României la Moscova a publicat lista nominală a primilor 10.724 de prizonieri de război români morți între anii 1941-1956 în lagărele NKVD care au existat pe teritoriul Federației Ruse. După 75 de ani, urmașii ostașilor români vor avea posibilitatea să afle unde au murit tații, bunicii și străbunicii, care nu s-au întors acasă, anunţă b1.ro.
”Documentarul și o primă listă nominală cu 10.724 de prizonieri români de război care au murit în lagăre pe teritoriul actual al Federaţiei Ruse între 1941-1956, postate la 4 iulie 2019 pe site-ul Ambasadei noastre la Moscova, conţin informații inedite și foarte utile atât pentru istoriografia românească, cât şi pentru publicul larg din România. Putem spune că este o premieră în domeniul comemorativ, extrem de necesară.
După postarea documentarului şi listei nominale, Ambasada a primit foarte multe mesaje de apreciere din partea unor urmași ai militarilor români neîntorși din prizonierat. Fără excepție, aceștia s-au declarat extrem de mulțumiți că, în sfârșit, uneori după ani mulți de căutări şi demersuri instituționale repetate, au aflat cu certitudine destinul tragic al bunicilor, părinților, rudelor decedate în urmă cu 70-80 de ani în lagărele şi spitalele speciale NKVD, ori în batalioanele de muncă sovietice", a declarat  Vasile Soare, ambasadorul României în Rusia, citat de aceeaşi sursă.

Potrivit ambasadorului, cercetarea în arhivele ruse a fost inițiată încă de la începutul secolului XXI  şi a presupus identificarea şi studierea a peste 4.600 de dosare în care s-au  păstrat informații disparate referitoare la militarii și civilii români decedați în fosta Uniune Sovietică.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

Pastravaria Laita

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia