logo
Zilele cărţii, sărbătorite la ULBS
Andra MARINESCU
1017 vizualizari
Zilele cărţii, sărbătorite la ULBS
Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, precum şi Ziua Bibliotecarului, vor fi sărbătorite printr-o serie de evenimente, la Biblioteca Universităţii "Lucian Blaga” din Sibiu. Evenimentele vor avea loc începând de luni, 24 aprilie.

Departamentul de Studii Romanice al Facultăţii de Litere şi Arte, împreună cu Biblioteca Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu marchează Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor, dar şi Ziua Bibliotecarului, printr-o serie de evenimente dedicate cărţii şi lecturii, ce vor avea loc la Biblioteca Universităţii “Lucian Blaga”din Sibiu.


Programul evenimentelor


Luni, 24 aprilie, la ora 15, zilele cărţii vor debuta cu prelegerile susţinute de conf. univ. dr. Dragoş Varga - "Moştenirea romanului: De la Cervantes la Milan Kundera", şi de conf. univ. dr. Radu Vancu - "Мoştenirea poeziei: De la Shakespeare la John Berryman".
Prelegerile vor fi urmate de lansarea unui nou număr al revistei "Zona Nouă", dedicat Şcolii de la New York, şi prezentarea lui Vlad Pojoga, redactorul-şef al publicaţiei. La ora 17, va avea loc inaugurarea Cercului de Critică al Facultăţii de Litere şi Arte, coordonat de poetul şi criticul Ştefan Baghiu.


Şi alte conferinţe, miercuri


Ziua de miercuri, 26 aprilie, este rezervată unui alt eveniment, respectiv conferinţa "Mecanismele cenzurii şi exilul literar anticomunist", susţinută de Liliana Corobca, expert în domeniul exilului românesc şi cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, care îi va avea ca moderatori pe conf. univ. dr. Dragoş Varga şi conf. univ. dr. Radu Vancu.
Liliana Corobca a publicat mai multe lucruri despre cenzură, dar este cunoscută şi pentru activitatea ei literară, cărţile ei fiind traduse în limbile italiană şi germană. Printre preocupările sale academice şi de cercetare se regăsesc cenzura şi regimurile totalitare, istoria cenzurii, instituţiile cenzurii şi blocul comunist, sociologia culturii sau literatura exilului.


An de an, pe 23 aprilie


Ziua Mondială Cărţii şi a Drepturilor de Autor se sărbătoreşte anual, pe 23 aprilie, şi este iniţiată de UNESCO, prima ediţie având loc în 1995. Această zi marchează trecerea în eternitate a doi dintre cei mai importanţi scriitori ai lumii: William Shakespeare şi Miguel de Cervantes, dar ea este strâns legată şi de alte nume celebre ale literaturii universale, cum ar fi: Inca Garcilaso de la Vegas, William Wordsworth, Vladimir Nabokov, Maurice Druon şi alţii. Din anul 2005, ziua de 23 aprilie a fost declarată şi Ziua Bibliotecarilor din România.

 comentarii
1 comentarii

Dupa 10 ani cineva si-a amintit si de bibliotecari. Ca si asa nu fac nimic, nu ? Ei, unii chiar muncesc cu drag, e greu de crezut, dar asa e. Numai ca, ...
unu
23.04.2017 16:34
151.226.204.15
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia