Tribuna
Astra film
Weekend cu meșteri populari, expoziții și obiceiuri de Rusalii, în Muzeul ASTRA
Weekend cu meșteri populari, expoziții și obiceiuri de Rusalii, în Muzeul ASTRA
Weekendul aduce o serie de evenimente în Muzeul ASTRA.

În primul rând, instituția dedică luna iunie familiei și iei, sărbătorind relația dintre mamă și fiică. "În luna aceasta,  ia, ca și meșteșugul popular, sunt parte din moștenirea fetei de la mama ei, iar atelierele noastre interactive reprezintă pilejul în care vizitatorii pot asculta poveștile creatorului popular. Astfel, cei interesați pot afla modul de perpetuare a tainelor meșteșugurilor din România", spun reprezentanții CNM ASTRA.

Până luni, 17 iunie, vizitatorii  Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului pot urmări tehnica de lucru și măiestria cu care creatori populari  de marcă realizează icoane pe sticlă și lemn, măști tradiționale, jucării ecologice și fac demonstrații de olărit. 
În acest timp, în fiecare zi, între orele 10 - 18, sunt organizate ateliere de pictură icoane pe sticlă la Biserica din Bezded, un atelier de confecționat jucării ecologice la Tehno Parc, demonstrații de olărit la Gospodărie-atelier de fluierari, Hodac, un atelier de confecționat măști la Gospodăria Câmpulung Moldovenesc, ateliere de pictat icoane pe sticlă la Gospodăria - atelier de rogojinari, Văleni, și un atelier de pictat icoane pe lemn - Complex arhitectural Stolojani – Târgu Cărbuneşti.

 

 


Deschiderea expoziției "Micro Folie"


Sâmbătă, de la ora 14, va avea loc deschiderea oficială a expoziției "Micro Folie", la Casa Artelor. La deschidere vor participa, printre alții, Michele Ramis, Ambasadorul Franței în România, și Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu. Proiectul "Micro Folie" reprezintă o ofertă culturală unică, realizată de Ministerul Culturii din Franța si coordonată de La Villette, în parteneriat cu 12 muzee din Franța: Louvre, Chateu de Versailles, Centre Pompidou, La Villette, Musee Picasso, Musee du  Quai Branly, Philharmonie de Paris, RMN Grand Palais, Cite des sciences et de l'industrie, Arab World Institute, Opera din Paris, Musee d'Orsay si Festivalul din Avignon. "Muzeul aduce laolaltă peste 500 de opere de artă, fiind o călătorie digitală dedicată tinerilor, dar și vârstnicilor, din Antichitate până la explorarea spațială. În cadrul acestui proiect, Muzeul ASTRA va desfășura sâmbătă o serie de ateliere interactive pentru copii începând cu ora 13.30.


Sfinițirea holdelor, de Rusalii


Duminică, în Muzeul ASTRA vor avea loc Hramul Bisericii din Dretea, procesiunea de Rusalii, ridicarea armindenilor și sfințirea holdelor.
"Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din satul Dretea, județul Cluj, datând din anul 1672, este unul dintre cele mai valoroase monumente din Muzeul în aer liber.  Biserica este construită în stil maramureșean, iar pictura este o combinație de artă post-bizantină și artă populară, în care pictorul a optat, în naos, pentru două teme majore: ciclul Patimilor și sfinții militari", arată reprezentanții CNM ASTRA.
În Muzeul în Aer Liber, cu ocazia Rusaliilor, duminică, de la ora 9.30, se va desfășura liturghia la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din Dretea, iar  începând ora 12  va fi  procesiunea de Rusalii, cu prapuri, de la Biserica din Dretea la Biserica din Bezded. De asemenea, se va desfășura ridicarea „armindenilor” la bisericile din Bezded și din Dretea - reconstituirea unui obicei care se realiza de Rusalii, dar și sfințirea holdelor din luncă, ce se realiza tot cu ocazia Rusaliilor.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

Imbunatatirea accesului..SMIS 125263

Asigurarea SMIS 125264

Transylvanian Grand Prix

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia