Tribuna
Astra film
Voucherele de vacanţă eliminate! Preşedintele ANAT: "O glumă proastă!" Ce primesc bugetarii ca să plece în concediu
Voucherele de vacanţă eliminate! Preşedintele ANAT:

Anunţate cu surle în care până şi trâmbiţele au fost invitate să sufle, vestitele vouchere de vacanţă se îndreaptă spre obştescul şi anume sfârşit. Adică nu mai vin. Ba că multe unităţi de cazare nu le mai acceptă, ba că amatorii de concedii pe banii statului se lovesc de camere rezervate deja şi locuri lipsă în staţiunile în care visau să ajungă, ba că prea se face bişniţă pe internet, ba că n-au avut noroc în viaţă, mă rog. Lista de motive e lungă şi încăpătoare. 
Cert e că parlamentarii au decis să le elimine, însă legea salarizării vorbeşte explicit de acordarea lor, aşa încât voucherele de vacanţă vor fi înlocuite cu cu o indemnizaţie de vacanţă. Valoarea acesteia va fi cât un salariu debază minim brut, adică 1.900 de lei, potrivit Observator.
Cum va intra bugetarul în posesia aceste indemnizaţii vom afla după ce o hotărâre de Guvern va găsi cea mai potrivită variantă. 
Ce ştim la ora asta e că indemnizaţia va fi acordată în numerar înainte ca angajatul să plece în vacanţă, iar aici lucrurile se complică. Se complică pentru că abia la întoarcerea din concediu, beneficiarul indemnizaţiei va trebui să aducă facturi sau alte documente doveditoare. Şi nu urgent, ci în termen de şase luni. Adică, are o jumătate de an la dispoziţie ca să facă dovada că a folosit banii de cazare pentru cazare. Şi nu pentru ce i-ar da prin cap unui descurcăreţ care înşfacă patru sute şi ceva de euro şi tot ce are de făcut e să găsească o ţâdulă. În şase luni! 
 
Ideea în sine nu-i deloc rea. 
 
De indemnizaţie zic. Însă de funcţionat ar funcţiona într-o Elveţie, de pildă, într-o Suedie, într-o Finlandă, nicidecum într-o aproapeţară în care parandărătul e lege, şmenul temelie, combinaţia instinct de supravieţuire, iar bişniţa sport naţional. Altfel e ca şi cum ai ruga o haită de tigri să păzească o antilopă (g)nu? 
Dacă iese figura, bugetarul va primi nu 1.450 de lei, ci 1.900 de lei ca să plece în concediu. Între timp, pe site-urile de anunţuri, bişniţa cu vouchere se simte precum turistul din Eforie nimerit, în sfârşit, în Santorini. Bişniţă care nu se prea sinchiseşte nici că amenzile pot ajunge la 27.000 de lei, nici că organele statului oricum se pot oricând trezi că le-a venit brusc chef de-un control. Cele mai mici tarife pentru care mulţi bugetari erau dispuşi să-şi vândă voucherele au coborât de la 1.000 la 800 de lei. 
 
Preşedintele ANAT, Alin Burcea: "Voucherele de vacanţă, o glumă proastă!"
 
Aşa le considera preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism în august 2017. Alin Burcea a afirmat că actul normativ privind voucherele de vacanţă, dat de Executiv pe 30 iunie, este "o glumă proastă, o poveste pe care trebuie să o uităm".
  • "Actul normativ care a fost dat pe 30 iunie a fost o glumă proastă. Îmi asum, ştiu ce vorbesc. În prima parte spune că cei de la întreprinderile de stat şi regiile cu capital de stat, dacă merg bine, dacă sunt pe plus, pot să primească vouchere şi evident că trebuie să fie prinse în buget. Şi, anul acesta, nu este nimic prins în buget, doar anul viitor. Deci, anul 2017 s-a dus şi e 'La revedere!'. Iar în anul 2018, doamna Olguţa (ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu - n. r.) a zis că de la 1 decembrie vor intra prime în bani. Deci, eventual putem să avem vouchere numai pentru 11 luni. În condiţiile astea, asta cu voucherele este o poveste pe care trebuie să o uităm", a explicat, Alin Burcea, potrivit evz.ro.
În aceste condiţii, nu ne rămâne decât să fim încrezători. Cumva, descurcăreţul tot va reuşi să facă dovada că a folosit banii de cazare pentru cazare. Adică altă glumă şi tot proastă, românul fiind renumit pentru dexteritatea cu care face rost de acte dacă e ceva de ciupit. Că doar n-o să se împiedice tocmai el, descurcăreţul, într-o hârţogăraie, nu? 
 
 
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia