Tribuna
Voucherele de vacanţă ale bugetarilor nu sunt foarte îndrăgite în Mărginimea Sibiului
Andra MARINESCU
1852 vizualizari
Voucherele de vacanţă ale bugetarilor nu sunt foarte îndrăgite în Mărginimea Sibiului
© Arhiva TRIBUNA
Voucherele de vacanţă oferite unora dintre bugetari sunt privite diferit: pentru unii, ele înseamnă şansa unui concediu la munte sau la mare, pentru alţii, hotelieri sau proprietari de pensiuni, ele reprezintă doar o povară. S-a spus că nu e tocmai simplu să foloseşti voucherele de vacanţă, întrucât ele nu sunt acceptate la hotelurile şi pensiunile de pe litoral ori din staţiunile montane.


Mulţi dintre beneficiarii acestei facilităţi spun că nu şi-au putut rezerva camere la unităţile de cazare la care ar fi dorit, deoarece proprietarii acelor locaţii nu acceptă această formă de plată.
Mărginimea Sibiului este una dintre destinaţiile căutate de turişti în toate anotimpurile şi, fireşte, mulţi dintre beneficiarii voucherelor de vacanţă şi-au făcut planuri pentru petrecerea câtorva zile într-una din pensiunile în această zonă. Numai că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din... Mărginime. Nu multe dintre unităţile de cazare acceptă această formă de plată. Totuşi, cu perseverenţă, turiştii pot găsi şi pensiuni care acceptă voucherele atât pentru serviciile de cazare, cât şi pentru masă.
"În acest sezon am avut aproximativ 15 familii cu vouchere. Noi avem clienţii noştri obişnuiţi şi am avut ocupată pensiunea, în mare parte. Totuşi, nu am refuzat clienţii cu vouchere atunci când am avut posibilitatea să îi primim", spune Dumitru Cîmpean, proprietar al unei pensiuni din Gura Rîului.
Cu toate acestea, sunt multe pensiuni care nu acceptă modalitatea de plată prin vouchere, pentru că procedura de a intra în posesia banilor este greoaie. În plus, şi alimentele sunt mai greu de decontat.
"În condiţiile în care vrei să oferi cât mai multă mâncare de-a locului e greu să decontezi, să o exprimi într-o factură care apoi să ţi se scadă din venit. De aceea se fereşte multă lume de sistemul acesta cu vouchere. De exemplu dacă iau un viţel din sat de la cineva, care e în evidenţa sanitar-veterinară, bineînţeles, mi-e greu să îl decontez prin factură. Oamenii preferă banii cash", explică prof. Cîmpean.
În Rîu Sadului, proprietarii pensiunilor acceptă că voucherele de vacanţă reprezintă o formă de a dezvolta turismul naţional, dar că este mai dificil să intre în posesia banilor. "Procedura este destul de greoaie. Se reţine un comision de aproximativ 1% din total. Nu e mare lucru, dar problema e că se decontează mai greu. Noi am primit clienţii. Ei şi-au rezervat camerele dinainte de a începe sezonul estival, pentru o săptămână", spune proprietarul unei pensiuni din Rîu Sadului.
Şi la Sibiel se oferă cazare şi mâncare, în baza voucherelor de vacanţă. "Oferim mic dejun cu unt, gem, ouă, caşcaval, chifteluţe, cârnaţi, câteva produse tradiţionale. Am avut clienţi cu vouchere, care şi-au rezervat o vacanţă în Mărginime pe ultima sută de metri", explică proprietarul unei pensiuni din Sibiel.
În Răşinari şi Jina sunt pensiuni care nu acceptă această formă de plată. "Nu am făcut contract cu nimeni. Nici nu ne-am informat, nici nu am fost interesaţi. Au fost câteva cerinţe, dar am zis că nu ne complicăm. Preferăm banii cash", spun unii dintre proprietari.
Tichetele de vacanţă pot fi utilizate doar în hotelurile şi pensiunile din România şi, potrivit legii, nu sunt transmisibile şi nici nu pot fi comercializate. Voucherele de vacanţă ajung la 1.450 de lei şi sunt valabile un an de zile de la primire.

comentarii
3 comentarii

"pomeana" psd
vouchere
21.08.2018 18:49
Am folosit voucherul si la munte si la mare! Sibienii trebuie sa fie tot timpul altfel decat restul lumii! Si nu in sensul bun.
21.08.2018 19:56
Sunt bune Tichetele de Vacanța ca metoda de plata. Cum nu ? Da nu sunt pentru cei ce nu emit facturi și vor sa lucreze numai la negru. Sunt posibilități de achiziționare produse tradiționale cu factura , da na....vorbiți sa va aflați in treaba...Majoritatea pensiunilor au intrat in sistemul taberelor pentru copiii din țara , așa ca au rămas putine pensiuni ce au lucrat cu tichete .Si toate au fost pline !
Vlad ?epe?
22.08.2018 09:12
Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

casino

CibinFEST

Profesional PN

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
turboclima
Licitatie publica

accentmedia