logo
spartan
Vor înălţa ruga lor comună de Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului
Adrian POPESCU
1872 vizualizari
Vor înălţa ruga lor comună de Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului

Peste două săptămâni, Sibiul, oraşul de reşedinţă al Mitropoliei Ardealului, va fi gazda întâlnirii Internaţionale a Tineretului Ortodox (ITO). Evenimentul va reuni peste 2.500 de tineri, români şi străini, cu vârste cuprinse între 16 şi 35 de ani. Coordonarea acestui proiect ambiţios i-a revenit părintelui prof. dr. Emanuel Tăvală, consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului. Potrivit domniei sale: „Prin această întâlnire se doreşte crearea unui cadru adecvat în care tinerii să poată găsi modele şi să poată trăi experienţe formatoare în Biserică. În plus, este încurajat dialogul dintre tinerii din ţară şi cei de peste hotare. Dorim să conştientizeze importanţa unităţii poporului român în jurul valorilor sale, în contextul Centenarului Marii Uniri”.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a aprobat organizarea ITO la Sibiu, a validat şi programul acestei activităţi. Potrivit părintelui Emanuel Tăvală „Întâlnirea Internaţională a Tinerilor Ortodocşi de la Sibiu se încadrează în seria întâlnirilor de tineret organizate pănâ în prezent la Baia Mare (în 2013 şi 2014), la Cluj (în 2015), la Bucureşti (în 2016) şi la Iaşi ( în 2017)”. Având în vedere importanţa acţiunii, Arhiepiscopia Sibiului - în calitate de organizator - beneficiază de sprijinul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, de implicarea Facultăţii de Teologie „Sfântul Andrei şaguna”, de susţinerea Academiei Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, dar şi de implicarea Organizaţiei Tinerilor din Sibiu, Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi Români şi a Centrului de Tineret Seminarium Transsilvanicum. Consilierul cultural din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului ne-a mai precizat că “sunt aşteptaţi tineri ortodocşi din toate regiunile României, dar şi din Republica Moldova, Ucraina, Grecia, Serbia, Albania, Macedonia, Germania, Franţa, Belgia, Italia, Spania, Portugalia, Marea Britanie, Elveţia, Turcia, India şi altele”.
În acest context cotidianul Tribuna vă pune la dispoziţie programul organizatorilor. Astfel: “Joi, 6 septembrie 2018, după primirea şi cazarea participanţilor, la ora 18 va avea loc - în Piaţa Mare - deschiderea oficială. Momente artistice vor încheia (la ora 20.30) prima zi. Vineri, 7 septembrie 2018 (începând cu ora 9.30 şi până la ora 10) tinerii vor participa la slujbe în bisericile recomandate. De la ora 10 şi până la ora 12 tineri din diferite regiuni ale ţării vor participa la dezbateri ( dialogul fiind programat în mai multe şcoli) pe teme stabilite de organizatori. Ulterior vor vizita diferite obiective turistice din Sibiu. La ora 17 participanţii vor fi prezenţi -în Sala Transilvania- la conferinţa "Unitate. Credinţă. Neam. De 100 de ori România”. În finalul zilei este programat un marş, care începe la ora 19.40 De facto este vorba despre Procesiunea Unităţii - constând într-o deplasare de la Sala Transilvania spre Catedrala Ortodoxă, cu oprire în Piaţa Mare. Aici, de la ora 21 până la ora 22.30, sibienii şi turiştii vor asista la un concert de muzică populară. Sâmbătă, 8 septembrie 2018 (de Prăznuirea Sărbătorii Naşterii Maicii Domnului), la ora 8.30, participanţii se vor deplasa spre Muzeul ASTRA. Între orele 09.30-11.30  va fi oficiată Sfânta Liturghie, de IPS Dr. Laurenţiu Streza (răspunsurile liturgice vor fi date de grupurile de tineri din ţară şi din străinătate). Ulterior în cadrul atelierului "Ţăranul român de la război la Marea Unire" participanţii vor rememora file din arhiva istoriei noastre. Între orele 15-17.30 este supus dezbaterii un alt subiect important: «Satul român în Centenarul Marii Uniri». În finalul zilei de sâmbătă tinerii sunt invitaţi – în Piaţa Mare – la un concert de muzică uşoară susţinut de Andra.  Duminică, 9 septembrie 2018, după sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala Mitropolitană, la ora 12, vom asista la festivitatea de închidere a evenimentului, când IPS Dr. Laurenţiu Streza va adresa un mesaj către tinerii participanţi. În acest cadru va preda şi ştafeta către organizatorii ITO 2019 - Arhiepiscopia Craiovei”.
Nu lipsită de interes pentru cititorii Tribunei ar fi încă o informaţie. Ne referim la întâlnirea IPS Laurenţiu cu voluntarii şi organizatorii, destinată evaluarării evenimentului, moment găzduit în Aula Facultăţii de Teologie.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

artmania

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia