Tribuna
VIDEO / Ziua Unirii Principatelor Române, marcată mai devreme de studenții ULBS și AFT
Andra MARINESCU
1474 vizualizari
VIDEO / Ziua Unirii Principatelor Române, marcată mai devreme de studenții ULBS și AFT

 


În sediul Rectoratului Universității "Lucian Blaga" din Sibiu a funcționat, în trecut, și sediul președintelui Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu. În cinstea omului politic și corifeului Marii Uniri, a fost dezvelită, marți, o placă comemorativă "România Centenar", realizată în cadrul proiectului dedicat Centenarului României, inițiat și finanțat de Primăria Sibiu. Totodată, alături de Academia Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu" din Sibiu, ULBS a sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române, întinzând Hora Unirii în fața Cercului Militar.


Evenimentul festiv a debutat cu un cuvânt de binecuvântare al ÎPS Laurențiu Streza, mitropolitul Ardealului și arhiepiscopul Sibiului, urmat de un scurt recital susținut de Constantin Chiriac, președintele FITS și directorul Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu. "Este important să gândim acest moment festiv în fiecare zi, pentru că Unirea nu se face sărbătorind un moment ce are atât de multă 'dezunire', din păcate, în această țară. Unirea trebuie să fie lăuntrică, în numele iubirii, al construcției, al frumosului, al devenirii", a declarat Chiriac.
La manifestare au participat reprezentanți ai autorităților locale și județene, precum Corina Bokor, viceprimar al Sibiului, Christine - Manta Klemens, vicepreședinte al Consiliului Județean Sibiu, profesori și studenți ai celor două instituții academice, în frunte cu rectorii Ghiță Bârsan de la AFT și Ioan Bondrea de la ULBS.
Un scurt istoric al clădirii unde funcționează acum Rectoratul ULBS a fost făcut de către Ioan Marian Țiplic, prorector al ULBS. 
"Suntem acum la un moment care marchează cinstirea memoriei unor înaintași iluștri, implicați activ în procesul politic de definitivare a realizării statului național unitar român în primele decenii ale secolului al XIX-lea. În acea perioadă tumultoasă a anilor Marelui Război și Conferinței de pace de la Paris istoria Sibiului a fost puternic conectată la tot ceea ce a reprezentat efortul de împlinire a unui deziderat ce a fost inițiat în anii revoluționari din 1848-1849. Tocmai pentru a marca locul și cinsti memoria celor care au trudit la realizarea Unirii din 1918, Primăria Municipiului Sibiu a lansat în anul 2018 un proiect prin care să aducă la cunoștința sibienilor și mai ales turiștilor ce vizitează frumoasa noastră urbe, care au fost clădirile și personalitățile implicate în pregătirea momentului 1 decembrie 1918 și apoi în administrarea Transilvaniei pe durata funcționării Consiliului Dirigent", a povestit prorectorul Țiplic. 
Clădirea a fost inaugurată în 15 aprilie 1904, devenind reședința comandatului Corpului 12 Armată ce își avea sediul în Sibiu, comandatul acestui corp fiind la vremea respectivă generalul Emil Probst von Edler. Clădirea a fost construită de Julius Bielz și a rămas în proprietatea familiei Bielz până la naționalizarea din anul 1947.
Începând cu 1 ianuarie 1919 clădirea a fost mereu loc de derulare a activităților importante în care Sibiul a fost parte: de la vizita generalului Berthelot, găzduit în clădirea actuală a rectoratului și până la repartizarea unor compartimente ale Consiliului Dirigent în spațiile ei. Astfel la 6 aprilie 1919 este consemnat că: la parterul clădirii (aula Lucian Blaga) au funcționat birourile Revizoratului socotelilor (serviciul contabil al CD), Șefului Siguranței și ale Biroului de Presă (condus la acea dată de Silviu Dragomir - reputat istoric și fost secretar al Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia); la etajul 1 a fost secretariatul pentru interne (actualele birouri ale Serviciului de Relații Internaționale; la etajul II a fost reședința președintelui Consiliului Dirigent - Iuliu Maniu (n. la 8 ianuarie 1873 în jud. Sălaj - d. Iulia Maniu a fost ales pe 2 decembrie 1918 în funcția de ministru-prezident al Consiliului Dirigent al Transilvaniei, funcție echivalentă cu cea de guvernator, îndeplinind, totodată, și funcția de ministru de interne.
"Dezvelirea plăcii memoriale se face în cinstea uriașului său aport la realizarea și consolidarea Unirii Transilvaniei cu Regatul României, precum și pentru a marca importanța activității sale în perioada șederii la Sibiu în calitate de președinte al CD. Aceasta dezvelire are o semnificație aparte și în contextul în care ne pregătim să sărbătorim 160 de ani de la Unirea Moldovei și Valahiei sub o singură autoritate a principelui Alexandru Ioan Cuza, act ce s-a realizat la 24 ianuarie 1859", a mai spus Țiplic.
Evenimentul s-a încheiat cu Hora Unirii, în fața Cercului Militar.

 

 

 

© Stefan Trihenea






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

marquardt

jidvei

Sibiul de odinioara

fmct

Comunicat de presa smart city parking

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Covoare
turboclima
Licitatie publica

accentmedia