logo
VIDEO. Protest inedit în centrul Sibiului: "Să-l interzici pe Avram Iancu e o crimă culturală!"
Andra MARINESCU
5874 vizualizari
VIDEO. Protest inedit în centrul Sibiului:
Laurian Stănchescu, originar din zona Munților Mehedinți și care locuiește de mulți ani în București, a venit luni la Sibiu să protesteze, în centrul orașului, împotriva unei "crime culturale", după cum spune, referindu-se la interzicerea amplasării în Sibiu a bustului lui Avram Iancu.


"E un protest împotriva unei crime culturale, pentru că este o crimă culturală şi


"E un protest împotriva unei crime culturale, pentru că este o crimă culturală şi istorică să îl interzici pe Avram Iancu din propria lui ţară şi să îl alungi din propria lui istorie, mai ales că el a făcut istoria mare. Dacă Avram Iancu nu se năştea aici, astăzi în Transilvania curgea o istorie străină pe o albie românească. E nepermis ca memoria lui Avram Iancu să fie asasinată în modul acesta, să fie ucis de propria istorie", spune Laurian Stănchescu.
Acesta este și autorul  proiectului depus în Parlamentul României, "Avram Iancu, erou al naţiunii române". "De ani de zile mă zbat ca acest proiect să fie trecut prin Parlamentul României şi semnat de preşedintele ţării. O să vină generaţiile de după noi şi o să găsească aici un gol uriaş. Lupt pentru a nu fi acest gol istoric şi cultural", adaugă Laurian Stănchescu.
Protestul său a fost unul inedit. A venit îmbrăcat din cap în picioare în costum naţional, cu tricolor ce a înfățișat chipul lui Avram Iancu, în doliu. "Scrie 'Martir şi erou al naţiunii române'. E un doliu să îl sacrifici pe Avram Iancu din cauza unor interese politice. Îmi cer iertare, dar sunt atât de furios", a mai spus Laurian Stănchescu.

Bustul e acoperit cu pânză albă, la Biblioteca ASTRA

Statuia din bronz a lui Avram Iancu a fost interzisă în Sibiu, neprimind avizul guvernanților. Bustul a fost realizat, la inițiativa membrilor societății cultural-patriotice "Avram Iancu" -  filiala Sibiu, în anul 2013, de sculptorul Radu Aftenie, având 1,4 metri înălțime și 180 kg, urmând a fi amplasat în Parcul Personalităților din Parcul ASTRA.  

Astăzi, se află în holul Bibiotecii Județene ASTRA Sibiu, acoperit cu o pânză albă.

Proiectul primise avizul de amplasare din partea Primăriei Sibiu. Ministerul Culturii a respins, însă, ideea, sub pretextul "lipsei de realizare artistică", că lucrarea nu semăna cu portretul lui Avram Iancu. "Mi se pare un atentat la identitatea românească, un alt supliciu al memoriei lui Avram Iancu. Singurul motiv public este că Avram Iancu din bronz nu corespunde figurii istorice a lui. Este un motiv politic, nu e nimic real. Am vorbit cu niște parlamentari și mă așteaptă în București. Sunt câțiva care au zis că denunță această inițiativă sinistră împotriva lui Avram Iancu", mai spune Laurian Stănchescu.
La protestul de luni, a venit cu o portavoce, prin care se auzeau cântece patriotice. Pentru că nu avea aviz, Primăria Sibiu i-a cerut să renunțe la acest instrument.

În costum popular și cu tricolor


Laurian Stănchescu spune că va sta în Sibiu până miercuri și că nu va renunța la costumul popular și la tricolor. "Am străbătut toată Europa cu tricolorul. E un fel de sânge de-al meu, pe care îl port peste sângele de la naștere. Cu el am intrat în Parlamentul Franței, Primăria Parisului, Palatul Élysée pentru Brâncuși, pentru un alt proiect de-al meu, nefiind parlamentar, ci doar scriitor și jurnalist. Am reușit ca ziua de 19 februarie, ziua de naștere a lui Brâncuși, să fie declarată Ziua Națională Brâncuși. Fac toate astea pentru a dimensiona și redimensiona, dacă mai este cazul, istoria și cultura românească", mai spune manifestantul.
Ideea sa a fost susținută de câteva zeci de sibieni, care, luni, au povestit cu el despre importanța lui Avram Iancu în cultura română.
"E binevenit în somnolența asta generală, că adormim toți. E un om care ia atitudine. De la Primărie i se spune să plece. Păi cerșetorii mascați care cântă la fel de fel de instrumente sunt tolerați, dar un om care luptă pentru cultura noastră nu? Treaba asta e jalnică. Se și vede unde am ajuns", spune Dorin, unul dintre sibienii prezenți.

 

 

 

 

Foto: Răzvan NEGRU


comentarii
4 comentarii

Cand vor conduce romanii în tara lor, o sa vi se rezolve problema.
Un cititor
13.11.2017 11:24
Ce-i ăla "Parlamentul Rom"? Există aşa ceva în România?
alt cititor
13.11.2017 12:25
cine era ministrul culturii atunci?
un cetatean roman de origine MAGHIARA
bineinteles ca dupa aia nimeni no mai facut nimic ca nu io interesat
AVRAM IANCU nu aduce bani,nici voturi(nui asa mr.rezvan viceprimar?)
ARDEO
13.11.2017 19:24
Poate ar trebui cerut sa fie aprobata amplasarea unui monument cat jumate din Piatza Mare, in memoria generalului Josef Bem, maghiarul polonez acela cu tunurile de la 1848, convertit ulterior la islam. Si langa acel memorial monumental, poate va fi aprobata si amplasarea bustului lui Avram Iancu, undeva mai pe la dos.
Cat despre protestul mehedintzeanului, daca nu are hastag cu rezist, n-am facut nicio isprava. Nu noi sibienii, ci el, protestatarul in numele sibienilor adormitzi care suntem, Doamne iarta-ne!
Mick
13.11.2017 23:39
Din aceeasi categorie
sevis

brukenthal

Targul de Craciun Selimbar

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia