logo
VIDEO. Marșul Centenarului a ajuns la Sibiu: ”Ardealul simte românește!”
Liuba STARII
1834 vizualizari
VIDEO. Marșul Centenarului a ajuns la Sibiu: ”Ardealul simte românește!”
30 de persoane din regiunile istorice ale României și din Republica Moldova, cu pancarte și steaguri, au pornit din Alba Iulia, cetatea simbol a Marii Uniri, spre Chișinău, într-un traseu de 1300 de km, celebrând și promovând astfel Marea Unire din 1918 şi militând pentru Unirea Basarabiei cu România. După 16 de zile și 300 de km străbătuți, ”Marșul Centenarului” a ajuns și la Sibiu. Sub sloganul ”România nu a avut granița pe Prut”, participanții au intrat în orașul de pe Cibin și au adus "flacăra unirii” în Piața Mare.

Suntem în Anul Centenarului, vrem să cinstim memoria înaintașilor noștri. E un an măreț pentru neamul nostru, sărbătorim o sută de ani de la marea noastră victorie, de când am reușit să fim un singur stat. Provenim din diferite provincii istorice, practic avem România întreagă alături de noi. Am străbătut 300 de km, am nimerit sub ploi, dar vrem să ajungem până la Chișinău. Mai avem de mers 40 de zile, sperăm să ne țină puterile. Ardealul simte românește. Mulțumim pentru sprijin tuturor celor care ne-au ajutat, fie cu bani, fie cu apă plată și mâncare. Chiar și aici, în drum spre Sibiu, ne-a oferit 50 de lei un șofer, care ne-a văzut din mașină. Peste tot unde mergem lumea ne salută și ne admiră”, a spus George Simion, liderul Marșului pentru Unire.

Participanţii la marş au fost cazaţi, peste noapte, la Slimnic, ei îndreptându-se spre Sibiu încă din dimineaţa zilei de marţi. În jurul orei 13 au intrat în municipiul Sibiu unde au pornit, în marș, pe străzile Lungă, Rusciorului, Ocnei, în Piaţa Mică, Mitropoliei.

Binecuvântare și încurajare din partea Părintelui Necula

Prima destinație a marșului a fost Catedrala Mitropolitană a Sibiului, unde participanții au primit binecuvântarea de la părintele Constantin Necula. ”Să fiți puternici! Să demonstrați tuturor că idealul unității nu înseamnă o unitate de o clipă, ci o unitate permanentă”, le-a spus părintele Necula. De aici, participanții au pornit spre "punctul central al Sibiului", Piața Mare. În drum ei au scandat ”Trăiască, trăiască, Moldova și Ardealul, trăiască, trăiască Țara Românească!”. ”Am aflat de la prietenii mei despre desfășurarea acestui marș. Îmi doresc cu tot sufletul și trupul meu ca România să devină din nou un stat mare, unit și întreg”, a spus unul dintre participanți.

Visul de a fi alături de România

”Marșul Centenarului” a unit participanţi de diferite vârste. Cel mai "experimentat” este Adrian Balica, de 75 de ani, basarabean din comuna Gratiești, Republica Moldova.

Nadia Petrici, un alt participanat din Basarabia a mărturisit că abia se ține în picioare, dar nu cedează în fața obstacolelor și își continue traseul: Am venit aici pentru că mă doare sufletul. Cu 30 de ani în urmă, de asemenea am apărat limba de stat, tricolorul și scrisul latin. În '89 și '90 am luptat pentru Unire. Ne-am eliberat de Uniunea Sovietică cu visul de a fi alături de România. Sunt epuizată și mi se rupe încălțămintea, dar nimănui nu i-a fost ușor în lupta pentru scopul cel mare și nobil de a reuni țările noastre”, a spus aceasta.

Este un drum foarte lung. Au fost momente în care am fi renunțat, dar ne-am încurajat unii pe alții. Ne-am gândit la cei care acum o sută de ani au luptat, indiferent de condiții și au realizat Unirea. Noi ne-am pornit cu același ideal și vom rezista la fel”, a spus Ariana din Botoșani.

După un popas scurt la Sibiu, marşul unionist se va îndrepta, miercuri, spre Râmnicu Vâlcea și Câmpulung. “Marșul Centenarului” va dura 40 de zile și se va încheia pe 1 septembrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău.

 

 

© Dumitru Chiselița
© Dumitru Chiselița
© Dumitru Chiselița
© Dumitru Chiselița
© Dumitru Chiselița
© Dumitru Chiselița
© Dumitru Chiselița

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

salonul auto

turboclima

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
Covoare
Licitatie publica

accentmedia