logo
VIDEO: La masă, în Piața Mică, cu 30 de lei
Andra MARINESCU
3096 vizualizari
VIDEO: La masă, în Piața Mică, cu 30 de lei
În Piaţa Mică, s-a deschis bucătărie, cu preparate tradiţionale. Cei care trec pe aici se pot bucura de o ciorbă de cartofi cu afumătură, supă cremă de cartofi, vărzar sau friptură de porc la tavă, cu cartofi cu rozmarin. Acestea sunt doar câteva dintre reţetele pregătite de bucătari profesionişti, sub îndrumarea bucătăreselor cu experienţă din satele judeţului Sibiu. "Hai la masă, în Piaţa Mică! Reţete demult uitate" este un proiect menit să readucă în atenţia tuturor bucătăria tradiţională. Programul se va desfăşura până sâmbătă, 12 august, ora 22.


Evenimentul, pus la cale de Asociația culturală "E-xplorator" Sibiu, în colaborare cu Universitatea "Lucian Blaga" și Kaufland, combină mâncarea cu muzica.

  • "Sunt preparate, sub privirile vizitatorilor, ciorbe, feluri principale de bază și deserturi, conform rețetelor culese, dar și variante reinterpretate, adaptate timpurilor noastre", a spus Ioana Bărbulescu, președintele Asociației "E-xplorator".

Prima zi a proiectului a adunat sute de vizitatori și gurmanzi care au încercat din rețetele propuse de organizatori.

Printre cei care au fost în Piața Mică s-a numărat și rectorul ULBS, prof. Ioan Bondrea, care a mărturisit că ar încerca tocănița de porc la ceaun: "Mi se pare interesantă! Cred că o să o încerc!".

 

 


Un prânz tradiţional


Cei care vor să mănânce în oraș astăzi mai au o opțiune: târgul gastronomic din Piața Mică, unde un prânz, cu o ciorbă, un fel de bază, un desert şi o apă costă circa 30 de lei.
Aici, prețurile preparatelor sunt accesibile: pogăcele (150 gr - 3 lei), ciorbă de cartofi cu afumătură (350 gr. - 8 lei), supă rece de roșii cu găluște gr.- 8 lei), supă cremă de cartofi cu bacon (350 gr. - 8 lei), tocăniță de porc la ceaun, cu murături (350 gr.  12 lei), ciulama de pui la ceaun, cu mămăligă (350 gr. - 12 lei), friptură de porc la tavă și cartofi cu rozmarin (180/ 200 gr. - 12 lei) etc.
În Piața Mică, se degustă și rețete specifice Rusaliilor. "De exemplu, vărzarul (n. r. 5 lei). Originar din Rășinari, această plăcintă din urdă și mărar se prepară doar de Rusalii. În meniu, mai avem și cheesecake, varianta adaptată", a explicat Teodor Boantă, coordonatorul programului.
Dintre toate rețetele, organizatorii spun că cea mai cerută este ciorba de cartofi cu tarhon şi afumătură.
La finalul proiectului, se va realiza și o broșură cu toate cele aproximativ 20 de rețete culese din județul Sibiu.
Evenimentul face parte din seria celor dedicate titlului pe care Sibiul îl va purta în 2019, acela de Regiune Gastronomică Europeană. Acţiunea este cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu.

 

© Dumitru CHISELI

© Dumitru CHISELIŢĂ

© Dumitru CHISELIŢĂ

© Dumitru CHISELIŢĂ
comentarii
1 comentarii

"sup? crem? de cartofi cu bacon" asta-i suta la suta traditionala....
bucatar
12.08.2017 20:56
Din aceeasi categorie
sevis

kogalniceanu

smeralda

marquardt

Vacanta Eurotrip
espressor
sport
info
filarmonica
Licitatie publica

accentmedia